Het helpt je om slachtoffer af te worden en weer vrij te kunnen leven. Wanneer jij de dader zijn daad, tegen jou, niet meer kwalijk neemt en de dader vergeeft. Dan neem je de kracht van de situatie weg. Dan spreek je vertrouwen uit naar jezelf dat je niet langer, alleen maar, slachtoffer wil zijn.
1/ Liegen en dingen verborgen houden
Ook al is het goed bedoeld en lijkt het niet zo belangrijk, liegen en dingen verzwijgen kan uiteindelijk uitmonden in een groot vertrouwensprobleem.
Als je wilt dat iemand je ergens voor vergeeft, dan kun je het niet forceren door te gaan discussiëren. Met andere woorden, heb je je excuses aangeboden, laat het dan even voor wat het is. Je gaat hem niet overtuigen door de bepleiten dat je er recht op hebt. Verras hem met iets waar hij dol op is.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Non-verbale communicatie of lichaamstaal
Wanneer iemand zich betrapt voelt op een leugen gaat het lichaam onwennig reageren. Dit merk je aan: een zenuwachtige houding. het gezicht dat rood wordt.
Eerlijkheid wordt door de meeste mensen gezien als een belangrijke waarde en positieve eigenschap. Wanneer je weet dat iemand eerlijk is geeft dat een prettig gevoel. Zeker binnen een liefdesrelatie is het fijn om te merken dat iemand eerlijk is, dat maakt iemand betrouwbaar.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Vergeven en vergeten
Vanuit het geloof is het volgens Aerssens een opdracht om elkaar te vergeven. “Petrus vroeg aan Jezus: 'Hoe vaak moeten we vergeven? Moeten we zeven keer vergeven? ' Jezus zegt dan: 'Nee, zeventig maal zeven keer.
Adem eens een paar keer diep in en uit. Denk aan wat er is gebeurd, wat het met je heeft gedaan en wat het in de toekomst met je gaat doen. Schrijf het eventueel allemaal van je af. Haal in verbeelding de bewuste persoon voor je, en zeg tegen hem dat je hem vergeeft.
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Wanneer iemand heel ernstig is pijn gedaan is vergeving is helaas niet altijd mogelijk. Tijd heelt veel wonden, maar soms kost iets te veel tijd. Het gaat er dus niet om dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan.
vergeven = •vergiffenis schenken, een kwade daad niet toerekenen. iemands gezondheid schaden door het toedienen van vergift.
Vergevingsgezind en vergevensgezind zijn allebei goed. Alle woordenboeken en spellinglijsten vermelden beide vormen. Vergevensgezind en vergevingsgezind betekenen ook hetzelfde: 'mild', 'ervoor openstaand anderen te vergeven'.
Mensen met een pathologisch ziektebeeld zoals een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kenmerken zich door een gebrek aan geweten en empathie. Deze mensen liegen pathologisch (pseudologica fantastica) en manipuleren altijd, overal en iedereen. Zij liegen zelfs over triviale dingen, ook tegen zichzelf.
Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Veel mensen vertellen weleens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie. Pas als liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving is sprake van pathologisch ofwel ziekelijk gedrag.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Er bestaat een verschil tussen verzoening en vergeving. Verzoening is wederkerig, vergeving kan eenzijdig zijn. Jezus vraagt dat wij elkaar van harte vergeving schenken. Overwin het kwade door de ander vergevend tegemoet te treden.
In plaats van rond te blijven lopen met pijn, boosheid, schaamte, angst of schuldgevoelens, helpt vergeving je om iets vanuit onvoorwaardelijkheid los te laten. Zonder dat je er een oordeel of verwachting bij hebt. Met vergeving kan je het verleden loslaten en iedereen vergeven uit je omgeving, dus inclusief jezelf.