Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira. Oorspronkelijk werd madera van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot droog.
De verwarming zorgt voor een wijn met fascinerende smaken van geroosterde noten, gestoofd fruit, karamel en toffee. Hoe smaakt madeira: Er zijn verschillende smaakprofielen, maar de meeste hebben aroma's van caramel, walnootolie, perzik, hazelnoot, sinaasappelschil en verbrande suiker.
Madeira combineren met hartige gerechten
Zoals gezegd: alle Madeira is zoet, maar in gradaties. Meest herkenbaar is de wat rokerige, karamelachtige smaak. De variant gemaakt van de Sercial druif drink je prima als aperitief, maar ook bij soep (terwijl de algemene gedachte is dat bij soep geen wijn past…).
De Madeira wijn wordt gemaakt met Sercial (droog), Verdelho (medium droog), Boal (medium zoet) en Malvasia (zoet). In 1875 moesten de meeste wijngaarden opnieuw beplant worden nadat grote delen waren vernietigd door druifluis.
Een Zonnige likeur van het bloemeneiland Madeira, gemaakt van o.a. honing, rum en citroen. Een traditionele drank van dit eiland. Op het eiland wordt deze likeur veelal zelf gemaakt.
Madeira, Sherry, Port, Marsala… het zijn allemaal versterkte wijnen, maar verder zijn er best veel verschillen. In zowel smaak, historie als productieproces.
De madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent hebben.
Marsala is een eeuwenoude traditionele aangelengde wijn uit Sicilië. Deze wijn wordt veel vergeleken met madeira en port, maar hij wordt anders vervaardigd: men voegt niet alleen alcohol, maar ook geconcentreerd druivensap of -siroop bij de wijn. De beste marsala's dragen de vermelding 'mistella' of 'sifone'.
Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 850 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Samen met Porto Santo en de zuidelijker gelegen Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens vormt het de archipel en autonome regio Madeira van Portugal.
Vandaag worden port-style wijnen geproduceerd over de hele wereld, maar alleen een echte porto in de Douro-vallei kan worden bestempeld als porto of portwijn. Een echte Madeirawijn is een Portugese wijn gemaakt op het eiland Madeira.
Tot slot is er het dessertglas. Dit is een klein, breed glas met een korte steel en een breed uiteinde. Het is geschikt voor zoete wijnen zoals Sauternes, Port en Madeira. De brede kom zorgt ervoor dat de zoetheid van de wijn beter wordt bewaard, waardoor je meer smaak uit de wijn krijgt.
De meeste senioren reizen naar Madeira, de Azoren of de Algarve. Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan. De meeste mensen die naar dit eiland afreizen, doen dit om helemaal tot rust te komen. U vindt geweldige stranden op het eiland, maar ook leuke restaurants en mooie resorts.
Een vakantie Madeira staat in ons lijstje van goedkope vakanties Portugal. Het land heeft erg veel te bieden en er schijnt vaak de zon, wat wil een mens nog meer. Een vakantie naar Madeira kan een stedentrip zijn maar ook bijvoorbeeld een last minute of all inclusive.
Het eiland Madeira staat vooral bekend om de vriendelijke bevolking, de Madeira-wijn, het spectaculaire landschap met diepe dalen en hoge bergen, de ruige kustlijn en het subtropische klimaat. De warme golfstroom zorgt voor dit milde klimaat zodat u het gehele jaar kunt genieten van het met bloemen bedekte eiland.
Madeira wijn wordt vooral gedronken als aperitief of als digestief, maar kan ook gebruikt worden om mee te koken. De wijn wordt ook gebruikt in de Madeira Saus! Leuk weetje, Madeira wijn was één van de favoriete drankjes van Napoleon Bonaparte, George Washington en Winston Churchill.
De paasvakantie is doorgaans in de maanden april of mei.Samen met juni zijn dit de mooiste maanden wat natuur betreft.Het is om die reden ook wel de drukste periode op Madeira.
Madeira (IPA: [mɐˈðejɾɐ]) (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 850 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.
De stijl van Madeira werd vroeger bereikt door lange bootreizen naar tropische landen. De wijn werd in dit klimaat langdurig verwarmd. Deze verhitting wordt tegenwoordig bereikt door de wijnen in een warme omgeving te laten rijpen. Hoe langzamer deze rijping verloopt, hoe mooier de wijn.
Versterkte wijnen: 28 dagen
Aan versterkte wijnen als madeira, port en sherry is brandy toegevoegd. Hierdoor gaan de wijnen wel tot een maand na opening mee. Net als andere rode wijnen is het belangrijk om de versterkte wijnen op een koele en donkere plek te bewaren.
Marsala is een DOC geklasseerde wijn, en laat zich zeer goed combineren met kazen, bijvoorbeeld een lang gerijpte marsala met een sterke kaas als parmezaan of een goudkleurige halfdroge marsala met zachte gorgonzola. Een goede marsala kan op kamertemperatuur gedronken worden, eenvoudige soorten licht gekoeld.
Deze klassieke saus wordt vaak bij kalfstong geserveerd. De notige tonen en smaken van karamel en sinaasappel maken madeira een heerlijke drank om een saus mee te maken.
Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira. Oorspronkelijk werd madera van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot droog.
"Poncha" is een traditioneel drankje van Madeira.Het is gemaakt van honing, suikerrietbrandewijn en citroensap. Sommige barmannen maken er een aangename cocktail van, waar ze verschillende smaken zoals passievrucht, mandarijn of Surinaamse kers aan toe voegen.
Over het algemeen is deze wijn vrij sterk: het alcoholpercentage ligt vaak rond de 20% en daarom kan je deze best goed koud drinken. Alleen dan komt de échte smaak erg naar voren. Madeirawijn wordt vaak geserveerd bij het dessert en is de ideale combinatie met Bolo de Mel, een donkere honingcake.