Maatschappij en welzijn is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Het zwaartepunt in deze richting ligt op het vak maatschappij en welzijn waarin een brede vorming nagestreefd wordt op sociaal en natuurwetenschappelijk vlak.
De studierichting maatschappij en welzijn is een studierichting in de dubbele finaliteit, gericht op een specifieke waaier aan opleidingen in het hoger onderwijs waar mens en samenleving centraal staan evenals een mogelijke toegang tot de arbeidsmarkt.
Wat na de tweede graad MWW? Na deze richting in de tweede graad stroom je door naar de derde graad Welzijnswetenschappen (WW) (D) of naar de derde graad Gezondheidszorg (GZ) of Opvoeding en begeleiding (OB) (D/A).
De volgende studies sluiten goed aan op het profiel van de leerling STW: - Pedagogisch hoger onderwijs: onderwijzer, kleuterleider, bachelor secundair onderwijs; - Sociaal hoger onderwijs: opvoeder, maatschappelijk assistent, leefgroep – en internaatmedewerker, assistent in de psychologie, …
Dan is de richting Maatschappij- en welzijnswetenschappen iets voor jou. De kernvakken van deze richting zijn sociologie en psychologie en inleiding tot de filosofie. Daarnaast maken moderne talen, wiskunde en natuurwetenschappen deel uit van een brede algemene basisvorming.
Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeingebonden Maatschappij- en welzijnswetenschappen krijg je voor vakken zoals Nederlands, Frans en Engels het basisleerplan, in Humane wetenschappen krijg je voor deze vakken een verdieping van de leerplandoelstellingen.
Wat is het verschil tussen Maatschappij en Welzijn en Maatschappij- en Welzijnswetenschappen? In beide richtingen focus je op de mens en de samenleving. In de richting Maatschappij en Welzijn krijg je meer praktijk. Je focust op zorgkundige en verzorgende taken.
Bij leren voor Maatschappijleer kun je denken aan soorten samenlevingen, rechtssysteem, geloven, maatschappelijke problemen en politiek. Waarbij de focus ligt dat je iets van verschillende kanten kunt bekijken en argumenten kan formuleren.
Maatschappij (sociale wetenschappen): een samenleving en haar ordenende aspecten, zoals de staat, met daaraan verbonden begrippen als territorium en identiteit. Maatschappij (onderwijs): een profiel op Nederlandse middelbare scholen; maatschappij (onderneming): een ondernemingsvorm.
Zorg neemt over, welzijn ondersteunt. Zorg gaat uit van een beperking, welzijn van de eigen kracht. Enkele grote welzijnsondernemingen daargelaten kan welzijn opereren op kleine schaal en heeft de zorg meestal grote omvang nodig om efficiënt te kunnen werken.
Na je opleiding in Welzijnswetenschappen ga je verder studeren. Deze opleiding een voorbereiding op een professionele bachelor binnen het pedagogisch hoger onderwijs bijv. Pedagogie van het jonge kind, Sport en bewegen en Onderwijs, een opleiding op het terrein van de gezondheidszorg of het sociaal-agogisch werk.
Humane Wetenschappen is een ASO richting. Je volgt dus algemene vakken zoals wiskunde, talen, geschiedenis, aardrijkskunde, enz., maar ook twee typisch humane wetenschapsvakken: Gedragswetenschappen en Cultuurwetenschappen. Je kan deze richting ook combineren met sport.
Voor de hand liggende keuzes zijn een managementopleiding, rechten, talen, taal- en letterkunde, logopedische en audiologische wetenschappen, journalistiek, communicatiewetenschappen, geologie... Meer info over deze richting en de vervolgopleidingen in hoger onderwijs zijn te vinden op www.onderwijskiezer.be.
In STEM-technieken gaat veel aandacht naar de samenhang tussen hoe je iets ontwerpt en het maken van een eindproduct. Met andere woorden, Je voert uit en werkt af en maakt op die manier kennis met de basistechnieken uit bouw, hout, metaal en elektriciteit. Je werkt op een correcte manier met ICT.
Alle leerlingen in de vierde klas (mavo, havo en vwo) krijgen verplicht maatschappijleer. Daarnaast kun je op havo en vwo ook maatschappijwetenschappen kiezen als examenvak!
Het vak Maatschappijwetenschappen (MAW) gaat over de samenleving: de maatschappij. Het geeft je inzicht in wat er in de samenleving gebeurt. Dat is natuurlijk een heleboel! In de maatschappij komen veel sociale en politieke verschijnselen voor die we allemaal willen beschrijven, begrijpen en verklaren.
Hij geeft zijn leerlingen/studenten theorie en praktijkopdrachten, huiswerk, toetsen, tentamens, werkstukopdrachten en projectopdrachten die hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert.
De aandacht gaat naar het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (luisteren, lezen, spreken en schrijven), de reflectie op taal en de kennismaking met anderstalige literatuur.
De meest logische vervolgopleidingen zijn Bedrijfsorganisatie en Commerciële organisatie. Wie het in de tweede graad wat moeilijker had kan de overstap naar de studierichting Onthaal, Organisatie en Sales of Logistiek overwegen; allebei studierichtingen in de arbeidsmarktfinaliteit.
In de Burgerschool kan je terecht voor de basisoptie 'Kunst en Creatie' in de eerste graad en dit zowel in de A-stroom als de B-stroom.
Kan je dokter worden met STW? Reacties. Geneeskunde, de opleiding tot dokter, arts, kan je alleen studeren aan de universiteit. In Vlaanderen staat de studie Geneeskunde open voor al wie een diploma secundair onderwijs (of gelijkwaardig) bezit en slaagt in een toelatingsproef.
Dus ja, dat kan! Er zijn twee types bachelors: professionele (hoger onderwijs) en academische (universitair onderwijs). Hogeschool: meer een soort van middelbaar, ook opgedeeld in klassen, meer contact met de docenten, minder theorie meer praktijkgericht.
Je behaalt je getuigschrift of diploma als je 50% hebt voor alle vakken van je studierichting. Je krijgt meteen een melding via het EC-platform.