Welke maat is Cupmaat M? De cupmaat wordt bepaald aan de hand van het verschil met de omvangsmaat. Dit betekent voor de cupmaat M dat het verschil met de omvangsmaat 36 tot 38 cm moet zijn. Als je bijvoorbeeld omvangsmaat 75 hebt dan heb je cupmaat M als de buste, over de tepels gemeten, tussen de 111 en 113 cm is.
De belangrijkste maat is de cupmaat; 34 = cup A, 36 = cup B / kleine C, 38 = cup C, 40 = cup D, 42= D+/DD en 44 = cup E.
Is je maat bijvoorbeeld 85C, dan zijn je zustermaten 80D en 90B. Let er wel op dat je steeds afgaat op dezelfde maat: een Europese maat is immers niet hetzelfde als een Franse of een US-maat.
De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Welke maat is cup E? De cup wordt bepaald aan de hand van het verschil met de omvangsmaat. Dit betekent voor cup E dat het verschil met de omvangsmaat 20 tot 22 cm moet zijn. Als je bijvoorbeeld omvangsmaat 65 hebt, dan heb je cupmaat E als de borsten, over de tepels gemeten, tussen de 85 en 87 cm zijn.
Zustermaten betekent dat het volume van de cup hetzelfde is bij meerdere omtrekmaten. Zo heeft 85C een even grote cup als 80D en 75E. Dit betekent dat, als u een 75F-cup probeert en vindt dat de cup goed zit maar dat hij om de rug veel te strak zit, u een beha kunt proberen met maat 80 in de omtrek.
Je borstomvang dien je met een lintmeter op te meten, op het zwaarste deel van je borsten en over de tepels. Zo zal je bij een verschil van 12,5 cm tussen de borstomvang en de omvangmaat een A cup dragen. Elke 2,5 cm extra omvang maken dat je een cupmaat groter dient te dragen.
De C-cup van de maat 90 even groot als die van de maat 95B, en. De D-cup van de maat 85 is even groot als die van de maat 90C.
De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Maat 75C wordt 80C. - De omvang is te groot en de cup is te groot: Kies de omvang 1 maat kleiner, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 70C.
Cup maat B is een kleine maat
Maar het wordt eigenlijk als klein beschouwd in vergelijking met de rest van de bh maten die verkrijgbaar zijn in de meeste ondergoed- en lingeriewinkels. Het hebben van een petite vorm met kleinere borsten betekent wel dat je kunt dragen wat je wilt zonder al teveel gedoe.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Een cupmaat is opgebouwd uit een cijfer voor de omvangmaat (bijvoorbeeld 75) en een letter voor de cupmaat (bijvoorbeeld D). Omvangmaat en cupmaat vormen samen je BH-maat. Het cijfer staat voor de onderwijdte in centimeters. De cupmaat bepaal je door je bovenwijdte op te meten.
Als je dacht dat de cupmaat het einde van het alfabet niet zou halen, think again. De Amerikaanse Norma Stitz heeft de verbazingwekkende cupmaat ZZZ en een borstomvang van 102 centimeter. En niet door middel van implantaten.