Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Wil je je dekbedovertrek toch in de droger doen? Stel hem dan in op een lage temperatuur en een kort programma, zoals kast- of strijkdroog en check ook even het waslabel van je dekbedovertrek.
Beddengoed draait in elkaar
Dat gebeurt vooral tijdens het centrifugeren. Hierdoor ontstaat een grote bal aan was die vervolgens in de droger niet op alle plekken goed droog wordt. Je kunt dit probleem voorkomen door beddengoed met knoopjes of een rits aan de onderkant eerst te sluiten voordat je ze in de was gooit.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht. Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.
En onze tips voor het drogen: Bij voorkeur overtrekken en hoeslakens niet in de droger doen. Zeker de eerste keer mag het niet in de droger ivm het risico op krimp, alsmede vergroten van de kans op pilletjes en vaal worden. Hangend drogen geeft het beste resultaat, en zorgt voor minder kreukels.
Gebruikelijk is om het beddengoed te wassen op 60 graden. Op die manier kun je huisstofmijt, schimmels en bacteriën doden. Aan de andere kant loop je geen risico op het krimpen van het beddengoed, vooral niet als dat gemaakt is van katoen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden.
Een elastiekje
Een andere oplossing is om het hoeslaken apart te drogen van het overige wasgoed of het hoeslaken na het wassen over de lengte te vouwen en over een deur te hangen. Zo droogt 'ie meteen kreukvrij op en kan het overige wasgoed veilig in de droger.
Gebruik wasknijpers. Wasknijpers, sokkenknijpers of elastiekjes. Pak ze er maar bij, voordat het beddengoed de wasmachine of droger ingaat. Bind de uiteinden aan elkaar vast.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Wastips voor dekbedovertrek en hoeslaken
Wanneer je je beddengoed eerst wast, kan deze beter het vocht opnemen. * Laad je wasmachine niet te vol. Doe niet meer dan één Lits Jumeaux of tweepersoons dekbedovertrek en niet meer dan twee eenpersoons dekbedovertrekken tegelijk in de machine.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Wasinstructies dekbedovertrekken*
Het materiaal kan daardoor sneller slijten en vaal worden. Daarnaast adviseren wij lage temperaturen te gebruiken tijdens het wassen (30 of 40 graden). 60 graden of soms 90 graden kunnen veel producten prima hebben, maar versnelde slijtage en vaal worden ligt op de loer.
Voor beddengoed is een wasmachine met 1600 toeren handig. Vooral wanneer je geen droger hebt. Zo hoef je minder lang tegen een enorme waslijn met vochtige hoeslakens aan te kijken. Het gemiddelde restvochtpercentage bij 1600 toeren is 44%.