Heb je voor jouw gevoel en lege maag en heb je langer dan 3 tot 4 uur niets gegeten?Dan heb je maaghonger.Maaghonger is echter honger, het is een teken dat het tijd is om iets te eten.
Echt specifiek aangeven waar je ontzettend veel zin in hebt om te eten of te drinken. Anderen geven aan dat mondhonger is dat je zin hebt in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets om te eten of drinken.
Hoofdhonger is een honger die plotseling opkomt. Je hebt dan een dringende (soms zelfs dwangmatige) behoefte om iets zoets, zouts of vets te eten. Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Om je hongergevoel onder controle te houden (en ook voor je gezondheid) is het belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten. Deze vezels kun je het beste halen uit: groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, noten, haver, chia en lijnzaden.
Belangrijke eetlust remmende hormonen zijn o.a. serotonine, cholecystokinine, PYY en leptine. Daar tegenover staan de eetlust opwekkende hormonen als insuline, ghreline, oestrogeen en cortisol.
Ghreline is een hormoon dat betrokken is bij het opwekken van je hongergevoel. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline. Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de alvleesklier, dunne darm en hersenen.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Dat hongerige gevoel in de avond is eigenlijk de schuld van natuurlijke, biologische processen. Onze biologische klok staat nou eenmaal zo afgesteld dat het weerstaan van zoete, zoute en zetmeelrijke producten in de avond moeilijker is.
Eten uit emotie (hoofdhonger) is iets heel anders dan eten uit trek (buikhonger). Bij buikhonger heeft je lichaam energie nodig, en moet je eten. Bij hoofdhonger heb je een bepaalde emotie wat je door middel van eten weg wilt krijgen.
Steeds meer onderzoek toont het aan, honger is echt een emotie! En dit heeft alles te maken met hormonen. Als je een tijdje niet hebt gegeten daalt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel (te) laag is, grijpt je lichaam in.
Maaghonger: je maag is leeg en deze rammelt of knort. Ooghonger: je ziet eten (bijvoorbeeld op tv of een reclamebord) of je ziet anderen eten. Neushonger: je ruikt eten. Mondhonger: je hebt zin in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets of je hebt een behoefte om te bijten, te kauwen of te zuigen.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Een hongerklop is te voorkomen door ervoor te zorgen dat je lichaam altijd voldoende brandstof heeft om glucose en glycogeen aan te maken. Dit doe je om genoeg en op tijd te eten, zowel voor als tijdens de inspanning. Natuurlijk haal je uit je dagelijkse voeding al de nodige koolhydraten.
Chronische stress, en dus een chronisch hoger cortisolniveau, zorgt ervoor dat je lichaam continu in staat van alertheid is, wat onder meer tot meer eten leidt. Stress eten, noemen we dat. Als je een stresseter bent, dan eet als je eigenlijk geen honger hebt. Ook eet je grotere hoeveelheden wanneer je onder druk staat.
Na een tijdje zijn de meeste voedingsstoffen uit ons bloed opgenomen door de cellen, is onze maag leeg en voelen we opnieuw een hongergevoel opkomen. Hoe snel je na je laatste maaltijd weer honger krijgt en hoelang het duurt tot je verzadigd bent tijdens een maaltijd, hangt af van verschillende factoren.
Leptine wordt aangemaakt door je vetcellen, om het lichaam het signaal te geven dat je genoeg hebt gegeten. Leptine werkt in op de cellen in het brein en reguleert hongergevoel, je energieniveau en hoeveel lichaamsvet er verbrand mag worden.
Honger is het biologische signaal van het lichaam dat er behoefte aan eten is. Het wordt veroorzaakt door de daling van het glycogeen-gehalte in de lever tot onder een bepaald niveau. Een mens kan in principe tot vijftig dagen zonder voedsel, maar geen drie dagen zonder drinken (zie ook: dorst).
Leptine is een hormoon dat wordt uitgescheiden door onze vetcellen (adipocyten). Het speelt een belangrijke rol in onze energiebalans en het reguleren van ons lichaamsgewicht. De belangrijkste functie van leptine is om aan te geven hoeveel chemische energie we hebben opgeslagen als vetweefsel.
Checklist om te bepalen of je honger hebt
Als het nog geen etenstijd is, kun je een verantwoord tussendoortje eten om je te helpen te tijd tot de volgende maaltijd te overbruggen. Heb je een knorrende maag? Voel je je een beetje licht in je hoofd? Heb je een knagend of leeg gevoel in je maag?