Gedurende 48 uur na de behandeling moet u de steunkous overdag en 's nachts dragen. Na 48 uur verwijdert u zelf de pleisters en het verband. De kous draagt u daarna nog één tot drie weken alleen overdag.
Als er nog gazen of pleisters op uw benen zitten, mag u die weghalen. Na tien dagen na de operatie hoeft u geen steunkousen meer te dragen. Dan mag u ook weer in bad, zwemmen en naar de sauna. Uit de prikgaatjes kan de eerste dag nog wat van de verdovings- vloeistof en koelvloeistof en mogelijk ook wat bloed komen.
Het is belangrijk dat u na de behandeling niet gaat rusten, maar juist in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten wordt tijdens de eerste week na de behandeling echter afgeraden. U krijgt na het spuiten een elastische kous en/of verband(kous) aan.
Wandel na de laserbehandeling per dag 3 x 30 minuten. Twee tot drie dagen na de behandeling kunt u pijn krijgen. Dit komt door het verschrompelen van het bloedvat. Blijft u dan vooral lopen.
Je moet ze dragen om te herstellen na een ingreep of je krijgt ze om spataderen te voorkomen. Het dragen van de kousen neemt de druk weg en vermindert de kans op nieuwe spataderen. Steunkousen drukken op de aderen en zorgen er samen met de kuitspieren voor dat het bloed terugstroomt naar het hart.
Voor het slapen gaan doet u de bruine kous uit, na het opstaan doet u de bruine kous direct weer aan. De wattenrollen mogen niet nat worden. Na de behandeling blijven de wattenrollen en witte kous zeven dagen zitten. U mag ze daarna zelf verwijderen.
Wat zijn de consequenties als de kousen uitgelaten worden? Doordat de cliënt geen therapeutische/elastische kousen draagt, zullen de benen en enkels dusdanig dik worden, waardoor er geen therapeutische/ elastische kous meer past.
De genezing van uw wondgenezing duurt gemiddeld één tot twee weken. Na twee weken mag u weer sporten. Tot de wond volledig is genezen, mag u niet in bad, niet zwemmen en niet naar de sauna.
Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30. De laserspecialist behandelt spataderen met de vaatlaser.
De eerste dagen moet u vermijden om lang rechtop te staan zonder te bewegen. Uw normale activiteiten mag u na deze eerste dagen hernemen. Na een tiental dagen mag uw huisarts de steri-strips (kleefpleisters) verwijderen. Zonnebank en blootstelling aan de zon moet u de eerste 3 maanden vermijden.
Behandeling. Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren.
Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee weken maar kan ook langer aanhouden.
Daarnaast kunnen de onbehandelde spataderen in de loop van tijd verergeren als je niet op tijd ingrijpt en loop je een groter risico op het ontwikkelen van oedeem en een open been. Dit zal ongetwijfeld de sportprestaties negatief beïnvloeden.
Gedurende 2 weken niet in bad, niet naar de sauna en ook niet zwemmen. Afhankelijk van het werk wat u doet, kunt u na 1-2 dagen weer aan het werk. Lang stilstaan en lang stilzitten moet u hierbij vermijden.
Varesil Crème is een unieke formule om spataderen te verminderen en voorkomen. Ook helpt het om de algehele bloedcirculatie te verbeteren dankzij de natuurlijke ingrediënten. Gebruiksaanwijzing: Breng tweemaal daags aan op het aangedane gebied na het douchen.
Vermijd de eerste 1 tot 2 weken na de ingreep intensief sporten. Na deze periode mag u weer alles doen wat u gewend bent. Ga in de eerste 4 weken na de behandeling niet in een warm bad en niet naar de sauna. Door de warmte verwijden de bloedvaatjes en kan het effect van de behandeling afnemen.
Risico's en bijwerkingen sclerotherapie
is enkele weken voelbaar maar niet pijnlijk. Soms kunnen kleine blaren ontstaan door het verbandmateriaal. nieuwe (hele kleine) bloedvaatjes in de huid, als een rode plek die niet verdwijnt.
Als u komt voor het inspuiten van spataderen heeft u twee soorten kousen nodig: een witte onderkous van het merk Comprinet en een (meestal bruine) aangemeten elastische steunkous of panty. Deze kousen moet u zelf meenemen. De witte Comprinet kous haalt u op bij de apotheek.
Hoelang ben ik werkonbekwaam na een spataderoperatie? Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, techniek, 1 of 2 benen zal dit 1 tot 4 weken bedragen.
Spataders zelf zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel lastige tot gevaarlijke verwikkelingen hebben, zoals bijvoorbeeld een beenwonde die slecht geneest of ontsteking van de oppervlakkige ader.
De operatie duurt 1 tot 1,5 uur en vindt plaats op de Dagbehandeling Operatiekamers (route 798) of op de Short Stay Unit (route 625). Als u op de dagbehandeling geopereerd wordt, mag u in de loop van de dag weer naar huis.
Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.
Waarom mag ik mijn steunkousen 's nachts niet aanhouden? Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen. De druk is dan het hoogst.