De luchtpijpmijt is een parasiet die zich in het ademhalingssysteem van vogels vestigt. Kanaries en gouldamadines zijn bekende gastheren, maar veel meer vogels kunnen besmet worden. Gelukkig is luchtpijpmijt uitstekend te behandelen.
Luchtpijpmijten. Luchtpijpmijten komen voor in de luchtpijp, longen en de luchtzakken van een vogel, vooral in een warme en vochtige omgeving. Besmetting vindt plaats via besmette uitwerpselen van andere vogels.
Als luchtpijpmijt ontdekt wordt, dienen alle vogels in de voliere behandeld te worden. Breng de druppels onder de nek op de huid aan zonder dat het daarna opgepikt kan worden. U kunt de behandeling na 4 weken herhalen om herbesmetting te voorkomen.
Wanneer Anti-Luchtpijpmijt wordt toegediend zouden we adviseren die dag geen badwater ter beschikking te stellen. Normaliter wordt de druppel binnen enkele uren opgenomen in de vetlaag van de huid. Wanneer de vogels de volgende dag opnieuw badwater krijgen is dat geen probleem.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Kanaries eten van nature gemiddeld vijf tot acht keer per dag en hun dieet is heel gevarieerd. Zo bestaat de dagelijkse voeding afhankelijk van de kanariesoort uit een mix van: Zaden. Noten.
Luchtpijpmijten zijn kleiner dan een millimeter en hebben 8 poten. Hiermee haken zij zich vast in het ademhalingssysteem van vogels en voeden zij zich met bloed. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de longen van vogels en waarschijnlijk kunnen deze eitjes in 6 dagen uitgroeien tot volwassen mijten.
Beaphar Anti-Parasiet Vogel wordt opgenomen via de huid en biedt 4 weken bescherming tegen in- en uitwendige parasieten. Zo nodig kan de behandeling na vier weken herhaald worden (niet eerder). Anti-Parasiet is een diergeneesmiddel vrijgesteld van registratie tegen spoelwormen, (luchtpijp)mijten en luizen.
Mijten zijn, kleine, achtpotige parasieten die vrij gehard zijn. Ze kunnen via allerlei objecten, wilde vogels en ongedierte bij kippen terecht komen. Veel mijtsoorten bevinden zich niet permanent op een kip en kunnen soms wel weken overleven zonder gastheer. Mijten voeden zich met het bloed van de kip.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!
Inmiddels bestaan er allerlei verschillende rassen en is de kanarie over de hele wereld verspreid als huisdier. Kanaries zijn gemakkelijk te houden vogels, die prima samen gehouden kunnen worden met andere zangvogelsoorten. Een tamme kanarie wordt bij goede verzorging gemiddeld twaalf jaar oud.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Hoe de vedermijt bestrijden? Er bestaan meerdere producten die men kan gebruiken om de hele groep van vedermijten te bestrijden. Hiertoe behoren verstuivers of sprays, druppeltjes en poeders die in pure vorm op het dier verspreid worden.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
De bloedmijt voed zich met bloed en gaat dan een rustig plekje opzoeken om eitjes te leggen. Dus als je, je dieren nakijkt is de kans groot dat je geen mijten aan zult treffen op het dier zelf. De bloedmijt is een echte nachtmijt. Deze komt dan ook 's nachts tevoorschijn en voed zich met bloed van de hamster.
Luizen, een veelvoorkomende parasietensoort. Luizen bevinden zich vaak in de veren en kunnen veel schade veroorzaken aan de veren. De lange veerluis kun je met het blote oog goed zien. Je ziet dan donkere streepjes op de staart en op de vleugelveren van de vogel.
Je kunt Coccidiose herkennen aan de volgende symptomen: Verminderde eetlust en vermagering. Dunne ontlasting of diarree. Veel drinken.
De luchtpijp ligt in het verlengde van het strottenhoofd en loopt richting de longen. De luchtpijp ligt vóór de slokdarm. De luchtpijp is bovenaan door bindweefsel verbonden met het strottenhoofd. Vanaf het strottenhoofd loopt de luchtpijp tot aan de vijfde wervel van de borstkas.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Mag een kanarie appel eten? Zeker, appel en andere soorten groente en fruit bevatten verse vitamines en mineralen en zijn dus een gezond tussendoortje. Geef geen avocado, dit is giftig voor alle vogels.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.