De ontlasting van een kip met legnood is waterig of in zijn geheel niet aanwezig.Het ei blokkeert namelijk (grotendeels) de ontlasting. Soms zijn uitstulpingen van de cloaca zichtbaar bij kippen met legnood. Deze hangen in dat geval naar buiten.
Wat op kan vallen aan vogels met legnood is onder andere persdrang, op de bodem zitten, een afwijkende stand van de poten, verlamming of verkleuring van de poten, nestgedrag, benauwdheid, dikke buik, sloomheid, afwijkende ontlasting en/of algehele zwakte.
Verschijnselen. Een vogel met legnood zit vaak op de bodem van de kooi en vertoont persbewegingen om te proberen het ei, dat dwarsligt, te leggen. Het 'dwarsliggende' ei drukt vanwege zijn grootte vaak op andere organen zoals de longen en luchtzakken en het maagdarmkanaal.
Legnood komt het vaakst voor bij jonge hennen, maar ook bij kippen die wat ouder zijn. Als je legnood wil voorkomen, geef je jouw kippen legkorrels of legmeel voor gezonde eieren. Geef je kippen geen legkorrel meer als ze tussen 4 en 5 jaar oud zijn.
De gevolgen van legnood kunnen ernstig zijn voor de kip. Het ei zit op een onprettige plek.Er kunnen infecties ontstaan en het weefsel van de kip kan beschadigd raken. Daarnaast zorgt legnood voor stress bij de kip.
Kippen met legnood dienen zo snel mogelijk apart gezet te worden, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken. De kip moet in een verblijf geplaatst worden met een warme omgevingstemperatuur, bij voorkeur tussen de 28 en 32 graden.
Wist je dat kippen mensen herkennen en gezichten onthouden? Ze hebben een goed geheugen waarmee ze ook soortgenoten van elkaar onderscheiden in de pikorde. Als je kippen jou goed gewend zijn, rennen ze weleens achter jou aan voor aandacht of een lekkernij.
Geef jonge legkippen eerst meel, waaronder je na verloop van tijd een gebroken graanmengeling met legkorrel verwerkt. Een kip heeft dagelijks nood aan ongeveer 100 tot 120 gram van een dergelijke mengeling. Zodra je kippen 18 weken zijn, kan je legvoer geven. Dat bevat meer kalk en stimuleert de productie van eieren.
Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood. Dat is het onvermogen om een ei te leggen dat klaar is in de eileider.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Zo heeft een kip voldoende water nodig om eieren te kunnen aanmaken. Vergeet niet dat een ei voornamelijk uit vocht bestaat. Naast water, heeft een kip voldoende calcium nodig. Want zonder calcium zal de kip eieren leggen met een zeer broze schaal, of zelfs windeieren.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Kropimpactie (kropverstopping)
Door het eten van onjuist, teveel of te groot voedsel kunnen kippen (maar ook andere vogels) last krijgen van een kropverstopping. Ook kan een krop verstopt raken bij de Ziekte van Marek. Een verstopping van de krop kan leiden tot verminderde eetlust en uiteindelijk de dood.
Kippen leggen een eieren meer tijdens de broedse periode. Wanneer eieren bevrucht zijn, duurt de periode tot broedsheid gemiddeld 21 dagen.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Liever op de grond
Er hoeft niet altijd iets mis te zijn, sommige kippen slapen ook graag op de grond. Lekker dicht tegen elkaar aangekropen en warm op de bodembedekking. Ook moeder en kuikens kunnen ervoor kiezen om liever op de bodem te slapen. Zeker als de kuikens nog klein zijn en niet kunnen vliegen.
Grit is voor legkippen en andere sierpluimvee een belangrijke bron van calcium waarmee de hennen de eischaal kunnen produceren. Andere namen zijn ook wel oesterschelpen en schelpengrit. Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
De scharrelende kippen kun je bijvoeren met een handje granen en een bakje grit en kiezen naar behoefte. Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen.
Uit een recent onderzoek blijkt dat kippen empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen. Dus ja, een kip heeft zeker gevoel!
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden. Daarnaast herkennen ze ook elkaars sociale status in de groep. Kippen leven namelijk in een duidelijk sociaal systeem, genaamd de pikorde.
In goed gezelschap
Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.