Kwetsbaarheid speelt als een inhoudelijk uitgewerkt concept geen rol van betekenis. De centrale begrippen zijn herstel, participatie, rechten, volwaardigheid, ruimte krijgen, eigen regie voeren, zelfredzaamheid, autonomie enzovoort.
Wat is sociale kwetsbaarheid? Sociale kwetsbaarheid wordt in veel onderzoeken gezien als bijvoorbeeld het tekort aan sociale relaties in je leven, of het ervaren van te weinig sociale steun van anderen.
Kwetsbaar: betekenis
Het woordenboek omschrijft kwetsbaar als: “weinig beschermd tegen beschadiging”. Stel je komt een terrein op gelopen en er komt een gevaarlijke hond op je af, dan ben je kwetsbaar; je bent weinig tot niet beschermd tegen beschadiging.
De theorie van de maatschappelijke kwetsbaarheid geeft aan dat bestaande systemen de belangen van mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie vaak onvoldoende verdedigen en dat ze weinig tegemoetkomen aan hun specifieke behoeften.
Het ontstaan en toenemen van deze kwetsbaarheid kan meerdere oorzaken hebben: – Toenemen van de leeftijd. – Afname van spierkracht, mobiliteit en lichamelijke activiteit. – Sociale steun, stemming en eenzaamheid.
Onder kwetsbare ouders wordt hier verstaan: ouders met psychische problemen/ aandoeningen, ouders met een verstandelijke beperking, asielzoekers, tienermoeders, multi-probleem gezinnen, etc.
Kinderen en jongeren die in een maatschappelijk kwetsbare situatie leven, ervaren vaker de negatieve aspecten van maatschappelijke instellingen (bv. onderwijs, welzijnswerk, kampen…), doordat verwachtingen niet afgestemd zijn en normen anders liggen.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Zorg en preventie voor kwetsbare burgers is gericht op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden of fysieke of psychische aandoeningen. Zij worden meer dan anderen geraakt door de COVID-19-pandemie en de gevolgen van de genomen maatregelen.
Kies voor authenticiteit; wees niet bang voor de mening van anderen. Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los. Ontwikkel meer veerkracht; voorkom zelfverdoving en machteloosheid. Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor het duister achter je.
Wanneer je kwetsbaar bent, ben je heel gevoelig en breekbaar. Zaken die een ander niet zo snel zouden raken kunnen een groot effect hebben op jou en je mentale gesteldheid. Je bent een makkelijke prooi zijn voor mensen die je willen manipuleren. Denk hierbij onder andere ook aan narcisten.
Je bent sterk wanneer je je gevoelens de wereld in laat gaan en wanneer je je fouten en pijn accepteert. Kwetsbaarheid is een teken van psychologische moed. In tegenstelling tot wat de maatschappij je kan laten geloven, is kwetsbaarheid een psychologische waarde.
Met screeningsinstrumenten kun je de kwetsbaarheid van ouderen vaststellen en benader je ouderen op een systematische manier, bijvoorbeeld met gegevens uit een Huisarts Informatie Systeem. Een prima methode om kwetsbare ouderen te selecteren, ook als ze zorg mijden.
Kwetsbare zwangeren hebben een verhoogde kans op perinatale sterfte en morbiditeit. Omstandigheden als een lage opleiding, laag inkomen, slechte woonomstandigheden, onvoldoende kennis over de eigen gezondheid en hoe te handelen als er zorg nodig is, vergroten de kans op problemen rond zwangerschap en geboorte.
Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter 'C' en je ziet een lijntje langs de letter 'T'. Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
De kwetsbaarheid kan veroorzaakt worden door verschillende kenmerken: een moeilijk temperament, gedragsinhibitie (extreem teruggetrokken reageren in nieuwe situaties), negatieve emotionaliteit, stress reactivi- teit, onveilige hechting, negatief gevoel van eigenwaarde, slechte cognitieve en sociale vaardigheden, gebrek ...
leerlingen die opgroeien in een problematische opvoedingssituatie. leerlingen met een chronische aandoening die tot een risicogroep behoren waardoor hun leerrecht niet gegarandeerd wordt. leerlingen die verblijven in een residentiële setting (zowel onderwijs als welzijn).
“Maatschappelijk kwetsbare gezinnen” staat binnen Kind en Gezin dan ook voor gezinnen die met uit- sluiting bedreigd zijn of in uitsluiting leven. Het gaat om gezinnen die een gebrekkige toegang hebben tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, inkomen, huisvesting, school en gezond- heidszorg.
Veel voorkomend is bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculi, dysplasie, hoogbegaafdheid, ADHD, ADD, ASS (autisme spectrum stoornissen (bijvoorbeeld PDD nos en autisme). Leerproblemen leiden vaak tot verminderde schoolprestaties, maar kunnen ook de motivatie en het zelfvertrouwen van het kind negatief beïnvloeden.
Oppassen kan voor zowel grootouders als kleinkinderen een hele mooie ervaring zijn. Wel heeft het vaak de nodige impact op het leven van de opa's en oma's. Door de eigen grenzen in de gaten te houden en vooraf afspraken met de ouders te maken kunnen problemen voorkomen worden.
Ik heb het coronavirus. Hoe ga ik om met mijn baby? Ook zonder borstvoeding te geven, kun je je baby besmetten. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is contact tussen ouder en kind voor de ontwikkeling van en hechting met de baby essentieel, ook als de ouder met corona besmet is.