Kuzu is een plantaardig bindmiddel. Kuzu wordt veel in de macrobiotische keuken gebruikt, maar niets houdt je tegen om dit middel ook als niet-macrobioot te gaan gebruiken. Kuzu opgelost in appelsap voor het slapen gaan zou bijvoorbeeld de slaap bevorderen.
In de Chinese geneeskunst wordt de plant al jaren gebruikt voor de behandeling van verslavingen, migraine, diarree, braakneigingen, te hoge bloeddruk, oorsuizen, etc. Vandaag de dag wordt Kudzu voornamelijk gebruikt als hulpmiddel bij het afzweren van de ons dagelijkse omringde 'drugs': alcohol, tabak, suiker, etc.
Kuzu (kudzu) is het zetmeel van de wortel van de Japanse kuzuplant.Dat is gelijk het belangrijkste verschil met arrowroot: het komt van een ander soort wortel. In Japan zien ze kuzu als medicinale plant, en dat is direct het grootste voordeel van kuzu boven arrowroot.
Agaranta is een zuiver, 100% plantaardig geleermiddel. Dit geleerpoeder bestaat uit agar-agar, gecombineerd met arrowroot. Arrowroot is hoogwaardig zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant Pijlwortel. Arrowroot heeft dezelfde bindkracht als maïzena of aardappelzetmeel.
Hoe gebruik je kuzu? Gebruik ongeveer 10 gram kuzu brokjes op 500 ml vloeistof. Voeg ongeveer twee eetlepels water toe aan de brokjes en roer alles tot een romig papje. Zodra je vloeistof goed is verwarmd, het papje toevoegen en goed blijven roeren.
Kuzu Wit Biologische
Witte kuzu is een krachtig, plantaardig bindmiddel dat wordt gemaakt van het zetmeel van de kuzuplant. Kuzu bindt soepen, sauzen en (warme) nagerechten en zorgt door de neutrale smaak dat de smaak van het gerecht niet wordt aangetast. Kuzu is daarnaast ook nog eens glutenvrij en veganistisch!
Wat is arrowroot? Arrowroot poeder is een natuurlijk bindmiddel dat gemaakt wordt van de wortel van de pijlwortelplant. Arrowroot heeft een neutrale smaak, blijft doorschijnend bij gebruik en bindt op het moment dat de vloeistof het kookpunt heeft bereikt. Te gebruiken in sauzen, soepen of jam.
Crème fraîche
Een te dunne saus kun je ook op het eind met crème fraîche binden. Gebruik geen zure room, want deze bevat te weinig vet en kan makkelijk schiften als je hem aan een hete vloeistof toevoegt. Haal een soeplepel soep of saus uit de pan en meng hem in een kom met de crème fraîche tot een gladde saus.
Bloem is gezeefd meel dat afkomstig kan zijn van verschillende graanproducten zoals rijst, rogge en gierst. Maar meestal wordt met bloem tarwebloem bedoeld. Bloem is vooral geschikt om niet heldere soepen of sauzen te binden, bijvoorbeeld door er samen met gesmolten boter een roux van te maken.
Waar te koop
Agar agar is te koop bij biosupermarkten als Ekoplaza, Aziatische supermarkten en gewone supermarkten.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea. Arrowroot is ook de naam van het zetmeel uit de wortelstokken.
Arrowroot is een droog product. Dit product kun je jaren bewaren, mits koel en droog bewaard. Arrowroot gebruik je zo: Los arrowroot op in een beetje koud water, melk of jus.
Gezondheidsvoordelen. Zeker in vergelijking met maizena heeft arrowroot veel gezondheidsvoordelen. Er zit kalium in, ijzer en de nodige B-vitamines. Bovendien is het goed verteerbaar en hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het je immuunsysteem kan versterken.
De kudzu-extract-capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten 250 mg kudzu-extract per capsule. Ons kudzu-supplement onderscheidt zich van veel andere supplementen omdat onze formule is gestandaardiseerd op 40% isoflavonen.
Kudzu wortel, capsulewand (gelatine), stabilisator (cellulose). Dosering: Volwassenen - 1 tot 2 keer per dag 1 capsule innemen met voldoende water en voedsel.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Bindmiddelen die bij een lage temperatuur binden, noemen we koude bindmiddelen. Een voorbeelden hiervan is xanthaangom. Aardappel- of maïszetmeel daarentegen vereist een temperatuurverhoging vooraleer er een binding of dikking tot stand kan komen. Sommige bindmiddelen kunnen zowel koud als warm gebruikt worden.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo'n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.
Veel mensen denken dat zure room en crème fraîche hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Arrowroot is een prima stand-in voor tapiocameel wanneer het gebruikt wordt als verdikkingsmiddel of als onderdeel van een bakmix waarin ook andere soorten zetmeel en meelsoorten verwerkt zijn. Het geeft echter niet dezelfde kauwerige consistentie als tapioca wanneer het als zelfstandig meel gebruikt wordt.
Het is rijk aan kalium, ijzer en bevat diverse B-vitaminen. Ook heeft een studie uit 2012 aangetoond, dat arrowroot ons immuunsysteem kan versterken. Biologische arrowroot is de beste keuze:.. deze soorten hebben alleen de hoognodige bewerkingen ondergaan.
Patentbloem – Net als arrowroot wordt meel veel gebruikt als verdikkings- en bindmiddel. Echter is patentbloem minder voedzaam en daardoor ongezonder. Tapiocazetmeel – Deze vervanger dient vaak als gezonde alternatief voor arrowroot. Tapiocazetmeel is namelijk net als arrowroot glutenvrij en heeft dezelfde functies.
Arrowroot poeder bestellen doe je eenvoudig online bij Holland & Barrett.