Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui. Het gerecht is populair in de Kantonese keuken.
achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
Ku lo yuk bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, met ananas, paprika en ui.
Oven: op lage temperatuur 100 – max.120 graden, 25 minuten. Let op - Oven: De bakken zijn niet specifiek voor de oven. Maar opwarmen met de oven kan met deksel tot maximaal 120 graden gedurende 15 - 20 minuten.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika.
Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui. Het gerecht is populair in de Kantonese keuken.
Kipballetjes (Chinees: 鸡球; pinyin: jī qiú) zijn een type modern Chinees gerecht dat in Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt geserveerd als hoofdbestanddeel van Chinese afhaalmaaltijden. Het gerecht bestaat uit kleine stukjes gefrituurde kippenborst bedekt met een knapperig beslag.
Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
Maak nu zelf de lekkerste koe loe kai, oftewel kip in zoetzure saus, met knapperige paprika, wortel en ananas uit de wok! Voor deze heerlijke Chinese-Kantonese maaltijd maak je zelf de zoetzure saus en wordt de kip in een deegjasje gefrituurd tot het lekker krokant is.
Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Koe loe yuk (of Koe lo yuk) is een Chinees gerecht van gefrituurde stukjes varkensvlees die worden geserveerd in of met een zoetzure saus. Vaak wordt er ananas toegevoegd aan de saus en soms ook groenten. Ik deze variant voeg ik verse paprika, bosui en ananas toe.
Kung po kai; een heerlijke Chinese kipgerecht met champignons, ui, paprika en komkommer. Maak af met pinda's en roerbaksaus voor de perfecte smaakbeleving. Serveer met witte rijst of mie voor een volledige maaltijd.
Andere porties: 1 portie - 176kcal, 100 g - 72kcal, meer...
Kailan (Chinees: 芥蘭 / 芥兰 ; pinyin (Mandarijn): jiè lán) is de Kantonese naam voor een bladgroente die ook bekendstaat onder de naam Chinese broccoli. De dikke bladeren zijn glanzend blauwgroen en de stengel is dik.
Serveer de crispy chicken strips met een lekker sausje zoals sweet chilisaus, barbecuesaus of een ander saus naar keuze. Zo lekker!
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Plastic, inclusief Tupperware
Dezelfde regel geldt voor plastic to-go containers die niet duidelijk aangeven dat ze magnetronbestendig zijn. Gebruik ook geen gebarsten, oude of verkleurde plastic containers. Plastic containers die bedoeld zijn voor langdurig gebruik, zoals Tupperware, zijn over het algemeen het beste voor gebruik in de magnetron .
Er zijn namelijk diverse groenten die nitraten bevatten waardoor je het niet een tweede keer kunt opwarmen in de magnetron. Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Ja, je kunt restjes Chinees eten invriezen . Dat is waarschijnlijk het slimste om te doen als je weet dat je het niet binnen drie tot vier dagen opeet. Foods Guy-blogger Jaron Tietsort raadt aan om restjes Chinees eten zo snel mogelijk in te vriezen. Het zou tot drie maanden goed moeten blijven in de vriezer, zei Tietsort.
Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
In Nederland zijn populaire Chinese gerechten vaak de klassiekers zoals Babi Pangang, Foe Yong Hai, Tjap Tjoy en natuurlijk diverse soorten Nasi en Bami.Daarnaast zijn gerechten zoals Peking-eend, Dim Sum en verschillende noedelgerechten ook geliefd.
De uitvinding van ginger beef wordt over het algemeen teruggevoerd naar de Silver Inn in Calgary in het midden van de jaren 70. Newfoundland chow mein. Een regionale variant gemaakt met dun gesneden kool in plaats van eiernoedels vanwege historische moeilijkheden bij het verkrijgen van authentieke Chinese ingrediënten in Atlantic Canada.