Na deze beroepsopleiding zijn de jongeren klaar om aan het werk te gaan. Ook is er de mogelijkheid zich daarna in een bepaald beroep te specialiseren aan een Fachschule. Zo'n veertig procent van de Duitse jongeren bezoekt na de Grundschule de Realschule, vergelijkbaar is met het Nederlandse HAVO.
Na de Grundschule gaan de kinderen naar de weiterführende Schule. De klassen tellen door, dus die begint met de 5e klas, als de kinderen 10 zijn. Onze oudste dochter zit inmiddels in de 6e klas op het Gymnasium. Het Gymnasium waar zij zit kent schooldagen van 8:25 tot 16:25, alleen op woensdag tot 12:30.
derde klas: 8-9 jaar (groep 5) vierde klas: 9-10 jaar (groep 6) vijfde klas: 10-11 jaar (groep 7) zesde klas: 11-12 jaar (groep 8)
Groep 3 is het derde leerjaar van de basisschool. Dit jaar volgt na de eerste twee kleuterjaren. Vooral het aanvankelijk lezen en spellen en rekenen staan in groep 3 centraal. De leerlingen leren eenvoudige sommen uit te rekenen.
In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen). Dit is een combinatie van theorie, die je in een vakschool leert, en praktisch werk dat je binnen een bedrijf doet.
Het niveau van de Realschule ligt tussen dat van de Hauptschule (lager niveau) en het gymnasium (hoger niveau). Het is in grote lijnen te vergelijken met het vmbo-t/havo in Nederland.
Het Abitur, van het Latijn abire = weggaan, of alleen Abi, is in Duitsland het examen aan het einde van het Gymnasium, de school die is te vergelijken met het algemeen secundair onderwijs in Vlaanderen en vwo in Nederland.
Het Amerikaanse schoolsysteem kent daarbij leerjaren, ook wel grades genoemd. Een grade is hetzelfde als een klas in Nederland.
In Duitsland ben je leerplichtig van je zesde tot en met je achttiende. Je moet dus twaalf jaar lang onderwijs volgen, waarvan minstens negen jaar (in sommige deelstaten tien jaar) op een voltijdopleiding, twee jaar mag je deeltijdonderwijs volgen (bijvoorbeeld een beroepsopleiding).
Een één is namelijk het hoogste cijfer dat je kunt halen op een Duitse school! De cijfers lopen daar niet van één tot tien, maar van zes tot één. Een zes is dus het allerlaagste cijfer dat je in Duitsland kunt halen, vergelijkbaar met een Nederlandse één, twee of drie.
Diplom (Fachhochschule)
Vergelijkbaar met: een bachelor in het hbo (NLQF 6/EQF 6). Duur van de opleiding: 3,5 tot 4 jaar. Soort onderwijs: hoger beroepsonderwijs.
Grade 12/Senior High School Diploma. De bovenbouw van het voortgezet onderwijs (Senior High School, SHS) bestaat sinds de invoering van K to 12. In 2016 startten de eerste leerlingen met de Senior High School. Het Grade 12/Senior High School Diploma is daarom voor het eerst uitgereikt in 2018.
Als VMBO-leerlingen hun eindexamen doen, zijn ze normaal gesproken 16 jaar oud. Voor leerlingen in het HAVO geldt dat de meesten het 5e en laatste jaar afronden als ze 17 zijn geworden. Leerlingen die het VWO doen, doen eindexamen in het 6e jaar als ze 18 worden.
school → Schule, Schwarm. school → Schwarm, Schule, Universität, Hochschule, Fakultät, Fischschwarm.
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo kent Duitsland geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten krijg je wel te maken met kosten). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag.
De belangrijkste mvt naast Engels zijn: Frans Spaans Italiaans Russisch Deens Nederlands Er zijn ook scholen waar bijvoorbeeld Pools, Chinees, Bosnisch, Servisch, Kroatisch of Turks onderwezen wordt, en ik vergeet vast nog een boel andere talen.
Als u in Duitsland woont, kunt u geen gebruik maken van Nederlandse thuiszorg. Dan maakt u gebruik van de Pflegeversicherung naar Duitse maatstaven.
Schoolkind. Een schoolkind is een kind dat (basis)onderwijs geniet. In Nederland zit een schoolkind in groep drie tot en met acht van de basisschool.
In België zitten onze kinderen in klassen. In Nederland noemen ze dat groepen. In plaats van de tweede of derde kleuterklas of het eerste leerjaar, heb je daar Groep 1, Groep 2, Groep 3, … Het eerste leerjaar in België is Groep 3 in Nederland.
In groep 4 leert een kind steeds beter technisch en begrijpend lezen en spellen. Daarnaast leert het de tafels (vermenigvuldigen). De kernvakken in groep 4 zijn: lezen, schrijven, spellen en rekenen. Vakken gericht op de brede ontwikkeling zijn biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, beeldende vorming en gym.