Kickspace plintverwarming zuigt koude omgevingslucht aan en verwarmd deze met behulp van zijn warmtewisselaar. Door ingebouwde ventilator wordt de warme lucht de ruimte ingeblazen.
De Remeha Myson Kickspace® is een compacte inbouwverwarming die het mogelijk maakt om radiatoren uit het keukenbeeld te laten verdwijnen. Door de radiator te verwijderen en een Kickspace® toe te passen wordt er ruimte gecreëerd die nodig is voor bijvoorbeeld inbouwapparatuur of meer nuttige meters aanrechtblad.
Als de plintverwarming is aangesloten op de cv-installatie, wordt het warme cv-water door de warmtewisselaar gevoerd. De ventilator zuigt koude omgevingslucht aan over de warmtewisselaar. Hierdoor wordt de lucht verwarmd en vervolgens blaast de ventilator de verwarmde lucht weer uw keuken of badkamer in.
Plintverwarming in de keuken wordt, zoals de naam reeds aangeeft, geplaatst in de plinten van de keuken. Hierdoor heb je wel het comfort van een warme ruimte, zonder dat je een stuk muur hoeft op te offeren aan een radiator.
Als er verwarmingen zijn die je nooit gebruikt, kun je ze laten verwijderen. Een radiator verwijderen, kan ook omdat je overgaat op een ander verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming. Daardoor zijn sommige radiatoren wellicht overbodig. Of je hebt na een verbouwing een of meerdere radiatoren niet meer nodig.
Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar objecten in de keuken. In tegenstelling tot luchtverwarming, heb je dus geen last van zwevend stof of bacteriën in de keuken. Infrarood verwarming is daarom een hygiënische oplossing voor de keuken. Bovendien ben je met infrarood panelen erg flexibel.
Plafondverwarming is minder gekend maar werkt volgens hetzelfde principe: een netwerk van buizen in je plafond zorgt voor behaaglijke warmte. Deze buizen worden verwerkt in de bovenlaag van je bezetting of gemonteerd boven gipsplaten of een systeemplafond.
De kostprijs van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van het aantal vierkante meters. Voor een set van 5m² elektrische matten betaal je ongeveer 275 tot 325 euro. Dit is inclusief klokthermostaat. De vloermatten hebben in de regel een vermogen van 160 watt per vierkante meter.
Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.
Het is een bekend nadeel van elektrische verwarming: het hoge energieverbruik. Door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit (inclusief die vervelende taksen …) betaal je makkelijk twee tot drie keer zo veel per jaar! Bovendien krijg je hierdoor een grotere ecologische voetafdruk.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Bij hete luchtverwarming wordt warmte of koude getransporteerd via de lucht; het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig. De gewenste temperatuur in huis wordt veel sneller bereikt dan met vloer- of radiatorverwarming.
Wil je echter een professionele installatie door een vakman, reken dan op een totale kostprijs van zo'n 350 euro per paneel. Volwaardige plafondverwarming via buizen is duurder, en bevindt zich meer in de prijsklasse van vloerverwarming. Reken hier dus op zo'n 30 à 50 euro per vierkante meter.
Hoe werkt muurverwarming? Muurverwarming werkt precies hetzelfde als vloerverwarming. Een buizennet dat in de muur wordt ingewerkt is verbonden met de verwarmingsketel. Door circulatie van warm water wordt de muur verwarmd en deze straalt een behaaglijke warmte uit.
Hout: het goedkoopst!
Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Je krijgt dankzij de vloerverwarming wel meer ruimte, want je hebt geen radiatoren nodig, maar je hebt ook voldoende ruimte nodig om de vloerverwarming zijn werk te kunnen laten doen. Eigenlijk zou je 40% van je vloeroppervlakte vrij moeten houden, zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
De aangeraden nachttemperatuur is 15 °C. Maar heb je vloer- of wandverwarming, dan kan 17 of 18 °C beter zijn. Zet de verwarming eerder op 15°C, een uur voordat je vertrekt of gaat slapen. Doe dit bijvoorbeeld via het klokprogramma.
Convector verwarming kan heel goed als hoofdverwarming en is ook een ideale bijverwarming voor het zeer zuinig verwarmen van je woning en waarbij er paneelmodellen zijn die je digitaal kunt programmeren en bedienen.