Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Keti Koti is jaarlijks een grote en belangrijke viering in Suriname en Nederland. Op 1 juli begint het feest met de Big Spikri-optochten. Big Spikri betekent “Grote Spiegel” en verwijst naar de vroegere optochten in Paramaribo, waarbij deelnemers zichzelf bewonderden in spiegels van winkelruiten.
Op Ketikoti wordt vaak herheri (ook wel heriheri of heri heri) gegeten, een Surinaams eenpansgerecht van aardvruchten als cassave en zoete aardappel met ei, bakbanaan en bakkeljauw. Het gerecht komt uit de voedselbereidingstraditie van Afro-Surinamers, ontstaan tijdens de slavernij.
Tijdens Keti Koti ('keten gebroken') wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen gevierd en herdacht. Nederland was gedurende drie eeuwen zeer actief in de slavernij, omdat onder meer de West Indische Compagnie arbeidskrachten nodig had voor hun plantages.
Op 1 juli wordt ieder jaar de afschaffing van de slavernij herdacht. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij de gruwelijke dingen die zijn gebeurd tijdens de slavernij. De dag wordt Keti Koti genoemd. Dat betekent het verbreken van de ketenen.
Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag. Daar heet de dag officieel Dag der Vrijheden.
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
Het Keti Koti festival is terug!
Markeer zaterdag 18 juni 2022 vast in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.
Ter viering van Keti Koti 2020 deelt cultureel platform KIP Republic op 1 juli 4000 gratis porties uit van het gerecht heri heri. De actie is een alternatief voor het Keti Koti Festival, dat niet door kan gaan vanwege de coronapandemie.
Op 1 juli - ook bekend als Keti Koti - is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. "De dag waarop de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning", vinden de initiatiefnemers.
Op 1 juli 1863 47 duizend slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Op 1 juli 1863 kregen 34,8 duizend slaven in Suriname en 11,8 duizend slaven op de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied hun vrijheid.
1 JULI 2022 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING EN VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Elk jaar wordt op 1 juli op verschillende plekken in Nederland de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd. Keti Koti herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. In Amsterdam vindt de herdenking en het festival plaats in het Oosterpark.
In het Wijkpark wordt het Keti Koti Festival gevierd vanaf 12.00. Tijdens dit festival wordt de emancipatie en de verbondenheid na de slavernij met elkaar gevierd. Met livemuziek, een kleurrijke exotische markt en veel gezelligheid.
Keti Koti betekent letterlijk 'de ketenen verbroken'. Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Maspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt 1 juli een officiële vrije dag. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Maar een officiële feestdag om hierbij stil te staan, die is er tot op heden niet.
In Afrika kochten Nederlandse kooplieden slaven van Afrikaanse stamhoofden. Er werd in die tijd veel oorlog gevoerd tussen verschillende stammen in Afrika. Een stamhoofd nam zijn vijanden gevangen en voerde ze naar de kust. Daar verkocht hij ze als slaven aan een koopman.
500 jaar geleden begon de slavenhandel tussen Afrika en Amerika die miljoenen levens verwoestte. Een Vlaming speelde de hoofdrol. Augustus 1518 is een maand die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen.
Denemarken was in 1803 het eerste Europese land dat de slavernij afschafte, zestig jaar vóór Nederland. In 1807 verbood het Verenigd Koninkrijk – een van de grootmachten op dit gebied - de slavenhandel en in 1833 ook de slavernij. Pas dertig jaar later deed Nederland hetzelfde.
De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap of ook de 'Vlaamse feestdag' genaamd is de officiële feestdag van Vlaanderen en een onofficiële feestdag in Frans-Vlaanderen op 11 juli.