De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon ten tijde van Nederlands-Indië. Hij is vergelijkbaar met de Kristang en Euraziatische keuken uit Maleisië en Singapore.
Nasi Goreng
Als een van de nationale gerechten van het land, mag nasi goreng niet vergeten worden. De gebakken rijst wordt verrijkt met groenten, garnalen, kip, vis, of jouw persoonlijke keus. Vergeet de kroepoek niet!
Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië. Het is door CNN in 2011 zelfs verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Dit typisch Indonesische stoofgerecht heeft een heel rijke smaak.
Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Ieder eiland van de archipel heeft haar eigen specialiteiten. De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Europese keuken. Deze keuken komt dus ook uit de tijd van Nederlands-Indië.
- Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen. Eten, mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.
De Indonesische keuken is gezond
Wat je wel veel zult eten: groenten, gevogelte, vis en zeevruchten. Lekker gezond dus. En bovendien wordt het vaak vetarm bereid. De Indonesische keuken is niet overal even pikant.
Soms wordt ook nog nasi goreng als ontbijt gegeten, gemaakt van koude rijst die over was van de dag ervoor. Maar wist je dat rijst eigenlijk niet het enige hoofdvoedsel in Indonesië is? Op het eiland Madura was mais het hoofdvoedsel en nog steeds is het voor Madurezen heel normaal om rijst gemengd met met mais te eten.
Indische Nederlanders zijn Nederlanders van Nederlands-Indische afkomst. Tot de Indische Nederlanders behoren niet alleen de 'mengelingen' oftewel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur.
Indo's zijn nazaten van Europeanen, met een gedeeltelijk Aziatische achtergrond, die in de streek Indië – het, vanuit Europa bezien, gebied achter de rivier de 'Indus' – woonden.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Welke wijn bij een Indonesische rijsttafel? Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner. De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen.
Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.
De Indonesische keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras).
Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen. Eten en mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.
Indo-Europeanen, ook wel afgekort tot Indo's, zijn mensen geboren uit een Europese ouder en een Aziatische ouder en hun nakomelingen. Totoks zijn 'volbloed' Europeanen die in Nederlands-Indië geboren zijn en/of er langere tijd gewoond hebben.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
De 'blauwe jongens', die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
100.000 (Indische) Nederlanders onmiddellijk of binnen enkele jaren naar Nederland. Het waren met name overlevenden van de Japanse bezetting (binnen- en buitenkampers) en de Bersiap. De opzet was aanvankelijk tijdelijk verblijf in Nederland om bij te komen van de Japanse bezetting (1942-1945).
Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld: ca. 90% van de ruim 245 miljoen Indonesiërs hangt dit geloof aan. Daarnaast heeft het land een grote diversiteit in geloof (10% Christen, 1,7% Hindoe, 0,7% Boeddhist en 0,5% andere geloven), etniciteit en culturen.
Is Indonesisch leren moeilijk? In vergelijking met andere Aziatische talen is het leren van het Indonesisch een stuk makkelijker. Dit komt doordat Bahasa Indonesia gespeld wordt met het Latijnse alfabet, net zoals het Nederlands dus. Voor praktisch gebruik is Indonesisch best makkelijk om te leren.
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Een aantal grote steden in Indonesië zijn: Bandung, Malang, Medan, Semarang en Bogor. Indonesië staat bekend om zijn keuken met o.a. de rijsttafel, Nasi Goreng en satégerechten. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Indonesië ook veel rijstvelden tegen.