Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper. In Frankrijk zijn niet-alcoholische dranken dan weer 11% goedkoper dan bij ons.
Maar waarom zijn boodschappen daar eigenlijk goedkoper? Vooral op sterke drank, bier, wijn, sigaretten, frisdranken, wasmiddel, dierenvoeding en drogisterij-artikelen kun je in Duitsland besparen.
Uit onze vergeleken winkelkar blijkt dat Colruyt Laagste Prijzen overheen de verschillende categorieën en merklagen goedkoper is. Maar uit onze prijsvergelijking blijkt dat een gemiddelde winkelkar goedkoper is bij Colruyt Laagste Prijzen dan bij de opgenomen winkels van onze concurrenten over de grens.
We hebben al lange tijd te maken met hoge prijzen in de supermarkten en dat voel je in je portemonnee. Kun je dan nergens goedkoper boodschappen doen? Jawel, maar daarvoor moet je wel de grens over. In Duitsland betaal je namelijk veel minder voor je boodschappen.
In België lagen de prijzen gemiddeld 6% hoger dan in Nederland. In Duitsland blijkt vis het duurst. Verse vis is over het algemeen goedkoper bij ons.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper.
Voor kleding en elektronica zijn de prijsverschillen minder groot. Kleding is het goedkoopst in Hongarije (75%) en het duurst in Zweden (130%). België (106%) komt voor kleding op de vijfde plaats. Ook in onze buurlanden is kleding iets duurder dan het EU-gemiddelde.
Niet omdat de koffie hier lekkerder smaakt, maar omdat die in Nederland goedkoper is. In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
REWE: is eveneens een Duitse supermarkt, waar je goedkoop kunt gaan winkelen. Woolworth: als je toch eenmaal bezig bent met winkelen dan kun je ook een kijkje nemen bij Woolworth. Hier vind je vooral kleding, schrijfwaren, accessoires voor in huis, speelgoed en dat soort zaken.
Colruyt is nog steeds de goedkoopste supermarkt in ons land. Maar het Nederlandse Albert Heijn zet de Belgische marktleider steeds meer onder druk. Dat blijkt uit een analyse van de supermarktprijzen in België.
Op basis van een prijsvergelijking van 438 identieke producten – hoofdzakelijk merkproducten – blijkt Colruyt nog steeds de goedkoopste supermarkt van Vlaanderen, 15% goedkoper dan het gemiddelde. De marktleider wordt wel op de hielen gezeten door uitdager Albert Heijn, die 13% goedkoper is dan het gemiddelde.
Populaire producten die Belgen graag bij zich hebben zijn Zwan worstjes, Côte d'Or chocolade, speculaas, koekjes van Jules Destrooper en uiteraard Belgisch bier. Chocolade staat zelfs wekelijks op het menu. Onmisbaar zijn de sauzen van Devos Lemmens, en dan voornamelijk mayonaise, pickles en mosterd.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Het onderzoek toont de gemiddelde consumentenprijzen van Europese landen in het algemeen, waarbij een aantal producten zijn uitgelicht. Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland.
Onze oosterburen betalen in eigen land een accijns van € 2,19 per kilo geroosterde koffie en maar liefst €4,78 per kilo oploskoffie. Ook cappuccino, ijskoffie en koffiehoudende bonbons ontspringen de accijnsverhoging niet. Koffie is hierdoor in Duitsland fors duurder dan in andere landen.
Frisdranken uit Duitsland zijn aanzienlijk goedkoper dan de Nederlandse varianten. Het is interessant om te weten dat zelfs Nederlandse Coca Cola niet in Nederland wordt gebotteld, maar in België. Dit betekent dat er eigenlijk geen Nederlandse Coca Cola- en Fanta-producten bestaan.
Groningers en Drenten winkelen weer volop vlak over de grens in Duitsland. Normale boodschappen zijn er iets goedkoper. Maar vooral bij speciale producten zoals alcohol, tabak, elektronica en drogisterijartikelen kunnen de verschillen fors oplopen. En dan is benzine tanken nu ook weer wat goedkoper over de grens.
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland.
Het scheelt qua prijs een heel stuk", laat een voorbijganger bij een Duitse supermarkt weten. Vooral cola, wijn, cosmetica, wasmiddel en wc-papier wordt ingeslagen vanwege het prijsverschil.
Delfts blauw, souvenir klompen, en typisch Hollandse decoraties en feestartikelen. Een aantal van onze producten: Unox rookworst, Chocomel, Calve pindakaas, Lay's chips, Koopmans bak producten, Zwitsal producten, Remia sauzen, verschillende Hollandse stroopwafels en niet te vergeten: Hollandse drop.
Benzine en diesel worden duurder in België: dit is het verschil nog met onze prijzen. Veel Brabanders weten de weg naar tankstations over de grens nog altijd te vinden. De Nederlandse brandstofprijzen zijn flink gestegen de afgelopen maand, maar ook bij de zuiderburen betaal je meer voor een litertje diesel of benzine.
Koop geen enkel kledingstuk tijdens de week van Black Friday!
Macedonië goedkoopste
Macedonië is juist 62 procent goedkoper en daarmee het goedkoopste land in Europa. De prijzen van kleding en elektronica schelen per land weinig.