Zo mag hout met een vochtigheidsgraad van meer dan 25 procent niet worden gestookt of verbrand. Aan te bevelen is een percentage restvocht van ongeveer 15 procent. Zorg er beslist ook voor dat je het brandhout lang genoeg opslaat als je het niet zelf zaagt, maar koopt.
Een goede opslag is hierbij cruciaal om de houtblokken optimaal te laten drogen. Belangrijk, want alleen goed gedroogd hout brandt efficiënt met minimale luchtvervuiling. Volgens de Britse regelgeving moet het restvochtgehalte van hout bijvoorbeeld 20% of minder zijn voor verbranding.
Het is daarom aan te raden om altijd het haardhout in de buiten lucht op te slaan. Wind en zon zullen het hout blijven drogen. Slaat u het haardhout binnen op (in bijvoorbeeld de garage of schuur), zorg dan voor voldoende ventilatie.
Haardhout opslaan in een droge omgeving
Het is belangrijk om het hout op te slaan in een droge omgeving. Dit kan door het hout op te slaan in een droge schuur, maar je kunt ook een hoes of zeil gebruiken om het hout af te dekken en te beschermen tegen regen en sneeuw.
Bewaar het brandhout buiten.
In een garage, schuur of opberghok is er onvoldoende wind, waardoor er schimmelvorming ontstaat. Leg de houtblokken niet rechtstreeks op de grond, want dan nemen ze vocht op. Plaats er een pallet onder. Of maak een verharde basis met enkele klinkers.
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Overzicht: brandhout opslaan
Brandhout moet zelfs onder optimale opslagomstandigheden meerdere maanden drogen, afhankelijk van de plaats van de brandhoutopslag, het soort hout en de dikte van de houtblokken. Als minimum geldt 250 dagen en na twee jaar weet je zeker dat het hout droog is.
Door het hout in kleine blokken te klieven, gaat je hout veel sneller drogen. Het is aan te raden om alle houtblokken met een dikte van 8 diameter nog eens door midden te hakken. Je hout laten drogen op een open plek in de tuin is steeds een goed idee omdat de wind er vanuit elke hoek door kan waaien.
Een misverstand is dat droog haardhout ook weer vocht (regen) kan opnemen. Dit kan eigenlijk niet, haardhout dat eenmaal droog is zal door regen bijna geen vocht meer opnemen. Wel zal de buitenkant van het hout (schors) nat worden, dit is echter na een paar droge dagen weer verdwenen.
Je moet brandhout vanaf september afdekken om het tegen neerslag te beschermen. Een overkapping is daarvoor goed geschikt. Een plastic dekzeil is minder aan te bevelen, omdat zich daar vocht onder kan verzamelen en schimmel kan verspreiden.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Zolang je geen takken gaat afzagen, laat staan bomen omver zaagt, kun je natuurlijk in het bos heerlijk ouderwets hout sprokkelen. Officieel is het niet toegestaan, je neemt immers iets mee dat niet van jou is.
De maximale hoogte van een tuinhuis of tuinkast die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Als het gebouw verder dan 4 meter weg staat van het hoofdgebouw dan is de minimaal toegestane hoogte 3 meter. De maximale hoogte is 5 meter.
Haardhout opslaan
In principe kan het haardhout op iedere plek worden opgeslagen waar vocht geen mogelijkheid heeft om erin te trekken. De twee meest gebruikte plekken om het haardhout te bewaren zijn in de garage of de tuin, waarbij wat ons betreft de tuin de voorkeur heeft.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
Stoken met hout veroorzaakt roet, fijnstof en andere schadelijke stoffen. Die zijn slecht voor de luchtkwaliteit en voor je gezondheid. Ook vanuit milieuoogpunt kijk je best in de eerste plaats naar andere technologieën zonder verbranding, zoals een warmtepomp.
Wanneer er zeepsop en bellen uit de kant met het afwasmiddel komt, is het hout droog genoeg om te stoken. Eenvoudiger is om het vochtpercentage te meten met een vochtmeter. Deze steekt u in een stuk gekloofd hout en door middel van radiogolven geeft de meter het vochtpercentage weer.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Bepaalde houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te branden. Gebruik het liefst alleen onbehandeld, droog hout in de houtkachel of open haard. Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex.
U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding.Bovendien geeft nat hout veel minder warmte en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is.
Fruitbomenhout is een van de betere houtsoorten om te stoken in de kachel of open haard. Dit komt door het hoge drooggewicht waardoor het veel energie bevat. Hierdoor geeft het hout veel warmte af, brandt het heel lang en het hout spat niet. De perenbomen zijn van de eigen boomgaard en tussen de 20 en 80 jaar oud.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Geeft hele mooie vlammen, meer dan beuken , eiken en essen. Beuken hout verbrand wel sneller waardoor je de kachel vaker moet bijvullen. Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande.