Hoeveel kost een zelfmoord voor de overheid?

De jaarlijkse maatschappelijke kosten van zelfmoord liggen in ons land op ruim €5 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat de studie belangeloos uitvoerde voor hulporganisatie Stichting 113 Zelfmoordpreventie. In 1950 pleegden 550 mensen in ons land zelfmoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consultancy.nl

Hoeveel kost de overheid een zelfmoord?

Een zelfdoding kost de maatschappij 2,8 miljoen euro, 113 wil meer aandacht voor preventie. 2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Zelfmoordpreventielijn 113 liet dat uitrekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eenvandaag.avrotros.nl

Is poging tot zelfmoord strafbaar?

Zoals we hierboven al uitlegden, is (een poging tot) zelfdoding in Nederland, België en Suriname niet strafbaar. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. Een zelfmoordpoging is strafbaar als je hiermee niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Wat gebeurt er als je met 113 chat?

Hulp chat 24/24 uur geopend

Naast hulp via chat en telefoon biedt 113 Zelfmoordpreventie de mogelijkheid om online in therapie te gaan. De behandelaren van 113 kunnen dan met je meedenken over je zelfmoordgedachten en samen met jou kijken naar oplossingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Welk nummer bellen zelfmoord?

Bel meteen 112. Geen levensgevaar, maar wel hulp nodig? Bel 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of start een chatgesprek. Denk je aan zelfmoord?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Waarom we het over zelfdoding moeten hebben

40 gerelateerde vragen gevonden

Kan 113 zien waar je bent?

Bellen met de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie is altijd anoniem. Dit betekent dat de hulplijn geen contactgegevens kan zien of locatie kan herkennen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Is 1813 gratis?

Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmoord1813.be

Hoe kom je tot zelfmoord?

Zelfdoding (zelfmoord, suïcide) en pogingen tot zelfdoding vormen een frequent probleem in onze samenleving. In meer dan 90% van de gevallen heeft de persoon een voorgeschiedenis van psychische problemen, meestal stemmingsstoornissen of middelenmisbruik (alcohol, drugs, geneesmiddelen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Wie kan je s nachts bellen?

Bij psychische nood kun je de volgende telefoonlijnen bellen: De Luisterlijn (voorheen Sensoor) 088 0767 000. Het nummer is dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek of luisterend oor. Stichting 113 zelfmoordpreventie (0900) 0113 (dag en nacht bereikbaar).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Wat gebeurt er na een zelfdoding?

Na zelfdoding wordt de bemoeienis van politie en justitie meestal vrij snel afgerond. Als de overledene een brief of andere aanwijzingen heeft achtergelaten krijgt u die over het algemeen weer snel terug van de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Wat drijft mensen tot zelfmoord?

Als iemand aan zelfmoord denkt, is er sprake van wanhoop, pijn en (grote) problemen. Daarnaast is er vaak nog iets aan de hand. Zelfmoordgedachten kunnen zichzelf namelijk versterken en vermenigvuldigen. Mensen met suïcidale gedachten piekeren veel en hebben vaak moeite om andere oplossingen te zien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Wat is zelfmoord plegen?

Suïcide betekent zelfmoord en is het opzettelijk een einde maken aan het eigen leven. Mensen die aan suïcide denken voelen zich vaak al langer depressief, angstig, ongelukkig of alleen. Ze hebben misschien het gevoel dat niemand ze begrijpt en willen niet langer door met hun leven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Kan je zomaar naar de HAP?

Als je klacht niet levensbedreigend is, kun je op werkdagen het beste naar je eigen huisarts gaan. Als het nodig is kan de doktersassistente een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen. In de avond of in het weekend is de huisarts niet open, maar kun je kunt wel naar de huisartsenpost.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Kan je zomaar naar spoed?

Waar dient de spoed wel voor? "Voor levensbedreigende aandoeningen! Zoals beroertes, fracturen, hartinfarcten, slagaderlijke bloedingen, grote brandwonden, ... Voor iedereen die met de ziekenwagen binnenkomt en als je huisarts je doorverwijst of als er redenen zijn om dringend onderzoek te willen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Met wie kan ik anoniem praten?

De Luisterlijn: telefoon, chat en mail

Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eenzaam.nl

Hoelang duurt een zelfmoord?

"Een zelfmoord gebeurt impulsief"

Realiteit: Een suïcidaal persoon maakt een heel proces door van gedachte naar daad dat gemiddeld 2,5 jaar duurt. Hierbij spelen zowel biologische, psychologische, psychiatrische en sociale aspecten een rol.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmoord1813.be

Welke maand zijn de meeste zelfmoorden?

Veel zelfdodingen in januari

De meeste zelfdodingen vallen dus niet in de sombere herfstmaanden, maar juist in januari en de aangenaam zachte lentemaanden. In januari is een duidelijk patroon zichtbaar. De eerste week van die maand telt de meeste zelfdodingen: gemiddeld vijf per dag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cbs.nl

Wat als je niet wilt leven?

Bij ons kan je rekenen op een luisterend oor, veel begrip en de wil om samen met jou na te denken. Anoniem met iemand 'praten' kan helpen. Je kan ook terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813. Ook bij de huisdokter kan je je verhaal kwijt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op awel.be

Kan je 113 bellen voor iemand anders?

Je kunt onze advieslijn bellen om een telefonisch spreekuur aan te gaan met een behandelaar. We zijn bereikbaar op werkdagen (geen feestdagen) tussen 10:00 – 16:00 uur via 020-311 3888. Bij dringende vragen kun je ook bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Hoe vaak wordt 113 gebeld?

Het nummer 0800-0113 wordt door de hulpvragers het meest gebruikt, maar ook het nummer 113 wordt vaak gebeld. Van alle gesprekken sinds de livegang verliep 49% via 0800-0113, 38% via 113 en 13% via de oudere 0900-nummers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel mensen bellen 113?

Ook in 2020 steeg het aantal met 22 procent van 93.235 gesprekken en chats in 2019 naar 113.921 in 2020, zo blijkt uit het jaarverslag. De stichting ziet als belangrijkste oorzaken de ingebruikname van de nummers 113 en (gratis) 0800-0113 en de bekendheid van de hulporganisatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Wat betekent het nummer 113?

113 adviseert mensen die meer willen weten over euthanasie of hulp bij zelfdoding om contact op te nemen met hun huisarts. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen 24x7 en anoniem een beroep doen op het online hulpaanbod met een hulplijn, online therapie, online coaching en zelfhulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Kan je 113 appen?

Denk je aan zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Wat is een veiligheidsplan GGZ?

Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een crisis. Maar het plan helpt je vooral om zo'n crisis te voorkómen. Allereerst door je te helpen om de eerste signalen te herkennen. Daarna lees je in het plan hoe je jezelf rustiger maakt en de situatie onder controle krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Populaire vragen