Uw huurdersaansprakelijkheid dekken
Als huurder ben je aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt aan de woning die je huurt. Jij hebt namelijk de verplichting tegenover de eigenaar om de woonst in de staat zoals je ze ontvangen hebt terug te bezorgen bij het einde van de huurovereenkomst.
Als huurder moet u een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering moet op zijn minst brand en waterschade dekken. De verzekering is bedoeld als bescherming voor de verhuurder. Ze geeft de garantie dat eventuele schade aan zijn pand vergoed wordt.
Ja, sinds 1 januari 2019 ben je als verhuurder verplicht een brandverzekering af te sluiten voor de woning die je verhuurt. Ook in Wallonië sluit je als verhuurder verplicht een brandverzekering af. Je bent verplicht een verzekering tegen brand en waterschade af te sluiten.
Ja. Je moet als huurder een brandverzekering afsluiten om je eigen inboedel te beschermen. De brandverzekering van de verhuurder-eigenaar dekt enkel de schade aan het gebouw, maar niet de inboedel van de huurder. Ook wordt door het afsluiten van een brandverzekering de huurdersaansprakelijkheid verzekerd.
De Huurdersaansprakelijkheid, een verplichte verzekering voor huurders. Waarom? Om de eigenaar en/of de buren te vergoeden wanneer je verzekerde schade toebrengt aan het gebouw of aan de gehuurde inboedel.
Huurt u een woning? Dan is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar en/of verhuurder van de woning is namelijk verantwoordelijk voor schade aan de opstal. Hij of zij dient hier dan ook een opstalverzekering voor af te sluiten.
Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis? Nogmaals: een woonverzekering is niet verplicht als je in een huurhuis woont. De woonverzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten als huurder zijn de inboedel- en de aansprakelijkheidsverzekering.
Het huurdersrisico is de waarde waarvoor een huurder aansprakelijk is ten aanzien van de verhuurder aangaande schade aan het gehuurde goed. De huurder moet de verhuurder vergoeden volgens de werkelijke waarde van het goed. Dat wil zeggen de heropbouwwaarde verminderd met de slijtage van het gebouw.
Is de brandverzekering wettelijk verplicht? Een brand- of woonverzekering afsluiten, is wettelijk niet verplicht. Toch eisen de meeste banken bij de aanvraag van een hypothecaire lening, dat u een brandverzekering afsluit. Bij een hypothecaire lening geeft u immers uw woning in onderpand.
Met een woonverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw huis die ontstaat door bijvoorbeeld storm, brand en inbraak. Ook is uw inboedel verzekerd. U kunt de premie voor zowel opstal als inboedel in één keer berekenen.
Sommige eigenaars laten in hun brandverzekering een clausule afstand van verhaal toevoegen. Dat betekent dat u als huurder de schade aan het gebouw waarvoor u verantwoordelijk bent niet zelf moet betalen. In ruil daarvoor vraagt de eigenaar dan meestal dat u de meerkost van deze clausule in de brandverzekering betaalt.
Wie verzekert zich voor glasschade; de huurder of de verhuurder? Glas is een onderdeel van de woning en wordt daarom normaal gesproken ook verzekerd door de verhuurder. Hiermee verzekert de verhuurder zich voor schade die veroorzaakt wordt door storm of brand.
Een opstalverzekering is voor een huurwoning dus niet verplicht. De eigenaar van het appartement of de woning die u huurt, is namelijk verantwoordelijk voor de schade hieraan en moet dan ook een opstalverzekering afsluiten.
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.
Op de website van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) vindt u informatie over diverse aansprakelijkheids-gerelateerde zaken.
In tegenstelling tot de basiszorgverzekering en de WA-verzekering voor autorijders, is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet wettelijk verplicht. Maar volgens de Consumentenbond is een AVP wel een moréle verplichting. Die hoort in ieders basispakket van financiële diensten.
Verzekeringen: Gemiddeld geven Nederlanders per maand € 103,- uit aan verschillende verzekeringen.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating dekt schade aan derden veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het gaat dan om materiële, lichamelijke en immateriële schade veroorzaakt door een foute handeling, een vergetelheid van (een medewerker van) je bedrijf.
Besluit je om een huis of appartement waarvan je eigenaar bent te verhuren, verplicht jouw huurder dan (in het huurcontract) om een woonverzekering af te sluiten. Die dekt de eventuele schade die de huurder aan jouw huis of flat toebrengt, en zijn aansprakelijkheid ten overstaan van anderen (bv. de buren).