De periode van het stijgen van het water heet vloed of opkomend tij, die van het dalen eb of afgaand tij. De maximale waterhoogte heet hoogwater of hoogtij, de minimale hoogte laagwater of laagtij.
Hoogwater is het bereiken van een bepaald kritisch waterpeil in zeeën of rivieren, dat soms leidt tot overstromingen.
Eb en vloed noemen we ook wel laagwater en hoogwater. Aan het strand is het elke dag wel twee keer hoog- en laagwater. Wanneer het laagwater is dan lijkt het net alsof de zee zich teruggetrokken heeft.
De waterstand die aan het einde van de vloedperiode bereikt is, heet hoogwater of hoogtij. De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
Laagwater is het tijdstip waarop het waterpeil minimaal is. Vallend water, afgaand tij of eb is een periode van ongeveer 6 uur, wanneer de waterstand daalt. Ook wordt hiermee de getijdestroom in deze periode aangeduid. Rijzend water, opkoment tij of vloed is een periode van ongeveer 6 uur, wanneer de waterstand stijgt.
Reacties. Door aantrekkingskracht van de maan op de aarde (en omgekeerd) wordt het water in de zee richting de maan getrokken. Door de draaing van de aarde & van de maan om de aarde krijg je 2 keer per dag een 'vloedgolf' langs.
als synoniem van een ander trefwoord: eb (zn) : laag tij, laag water, tij.
als synoniem van een ander trefwoord: eb (zn) : laagtij, laagwater, terugvloeiing, weertij.
Bij vloed is het water hoog en dicht bij de duinen. Eb betekent dat het water laag staat en verder weg. Soms vallen hele gebieden droog als het eb is. De aarde, zon en maan werken als magneten op elkaar.
Puzzelomschrijvingen van hoogwater:
Ogenblik dat de vloed op zijn hoogst is. Stormvloed. Vloed. Volzee.
Ontstaan van hoogwater
Langs de kust en op de grote meren ontstaat hoogwater vooral door de harde stormwinden, die in het voor- en najaar kunnen voorkomen. Als dit aan de kust overlapt met springvloed, kunnen zeer hoge waterstanden optreden. Dit gebeurde bijvoorbeeld in februari 1953.
Hoe ontstaat hoogwater? Door storm op zee in combinatie met vloed kan het zeewater richting land worden geduwd. Hierdoor kan hoogwater en stormvloed ontstaan. Hoogwater kan ook ontstaan door een verhoogde rivierwaterstand, maar in Vlaardingen hebben we vooral te maken met hoogwater afkomstig van zee.
ook wel getijden genoemd. Fasen waarbij het zeewater afwisselend daalt (eb) en stijgt (vloed). Deze wisseling van de waterstand ontstaat onder invloed van de zwaartekracht van de maan (en de zon).
Eb en vloed worden hoofdzakelijk veroorzaakt door aantrekkingskracht van de maan. De zwaartekracht van de maan (en die van de zon in mindere mate) trekt aan de aarde, maar ook aan het water van de aarde. Hierdoor verplaatst het water naar de maankant van de aarde. Het is daar dan vloed.
Het is momenteel eb in Den Helder. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 2.1m er om 10:06 en het laagwater van 0.1m is er om 03:57.
Het is momenteel vloed in Schiermonnikoog. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 2.6m er om 03:54 en het laagwater van 0.7m is er om 10:06.
De waterstand op de Rijn en de IJssel is laag voor de tijd van het jaar. De komende twee dagen zal de waterstand licht dalen. Klik hier(externe link) voor de lange termijn waterstandsvoorspelling bij Lobith.
Het is momenteel vloed in Rotterdam. Zo te zien is het hoogwater (1.2m) er om 9:07 am en het laagwater (0.3m) is er geweest om 5:35 am . De zonsopgang is om 7:18 am en de zon zal ondergaan om 7:54 pm. Vandaag is de dagduur 12 uur and 36 minuten en de gemiddelde temperatuur voor vandaag is 15°C.
Twee keer per maand is het springtij
Zeven dagen na volle maan of nieuwe maan staan de zon en de maan haaks op elkaar. De krachten van de hemellichamen werken elkaar dan tegen. Dit noemen we doodtij: tijdens hoogwater stijgt het water niet zoveel, tijdens laagwater zakt het water niet zoveel.
In quasi volledig afgesloten zeebekkens zoals de Middellandse Zee of de Baltische Zee is het tijverschil nog kleiner dan op de wereldoceanen, omdat ze zo ingesloten liggen dat de getijgolf nauwelijks binnen- en buitengeraakt.
Reacties. Het getij zoals het in Nederland wordt waargenomen wordt vooral veroorzaakt door de invloed van maan en zon op het water van de Zuidelijke IJszee, de enige plek op aarde waar de vloedgolf niet wordt gedempt door een landmassa. Daarom treedt springtij in Nederland 2 tot 2½ dag na volle maan op.