Nǐ hǎo (你好) is het
De begroetingsregels in China zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je iemand op de juiste wijze begroeten, zeg dan gewoon 'Ni hoa', geef een lichte handdruk en knik even kort met je hoofd.
— Nǐhǎo! (你好!) Goedemorgen! — Zǎoshàng hǎo!
Mandarijn is heel erg ingesteld op respect, dus spreek je tegen een persoon die ouder is dan jij dan is het 您好,您好吗?(nin'hao, nin'hao'ma?) Als je tegen een leeftijdsgenoot praat dan is het 你好, 你好吗?(ni'hao, ni'hao'ma?) En als je tegen een leraar praat dan is het 老师好,老师好吗?(lao'shi'hao, lao'shi'hao'ma?)
China (uitspraak: [ˈʃina]; vereenvoudigd Chinees: 中国; traditioneel Chinees: 中國; pinyin: Zhōngguó), voluit Volksrepubliek China (vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国; traditioneel Chinees: 中華人民共和國; pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó), is een land in Oost-Azië.
Zo is het in Japan en China erg onbeleefd om je stokjes rechtop in je bord te laten steken. Dit doet namelijk denken aan een ceremoniële maaltijd, waarbij je offers brengt aan de doden. Leg ze dus steeds mooi naast je bord. Ook wijzen of zwaaien met stokjes doe je best niet.
De meest bekende zijn Li (李), Wang (王) en Zhang (张). Van alle 12.000 achternamen, bestaan er ongeveer 5.000 uit één karakter.
Hallo in het Chinees:
Nǐ hǎo is een begroeting die wordt gebruikt in situaties waarin je respect wilt uitdrukken voor de persoon die je het zegt.
Nǐ hǎo (你好) is het Mandarijnse woord voor 'hallo'. Letterlijk vertaald betekent het 'jij goed', maar het is geen vraag, tenzij het 'vraagwoord' ma (吗 / 吗) wordt toegevoegd aan het einde.
doei (interjection): 再会 , 再见
Een Chinese Jaartitel (nian hao of nianhao) is de naam die een Chinese keizer van tevoren aan zijn regeerperiode gaf en kan worden beschouwd als een slogan of als een motto. De jaartitel bestond meestal uit twee karakters en had altijd een positieve betekenis.
(xiè-xie)
(wǒ ài nǐ)
Zeg 'Gelukkig Nieuwjaar! ' In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi.
Mandarijn is heel erg ingesteld op respect, dus spreek je tegen een persoon die ouder is dan jij dan is het 您好,您好吗?(nin'hao, nin'hao'ma?) Als je tegen een leeftijdsgenoot praat dan is het 你好, 你好吗?(ni'hao, ni'hao'ma?) En als je tegen een leraar praat dan is het 老师好,老师好吗?(lao'shi'hao, lao'shi'hao'ma?)
Daarom gebruiken Chinezen ook het Pinyin. Dit is het systeem waarmee ze Chinees schrijven in ons alfabet. Als ze bijvoorbeeld Ni Hao (hallo) willen zeggen in een sms, typen ze n en de i.Op hun scherm verschijnt dan een aantal karakters van woorden die met de klank 'ni' beginnen.
Inleiding. Huisartsopleiders (hao's) volgen gedurende hun hele loopbaan als hao leergangen, de meerdaagse. Elke leergang duurt vier dagen per jaar, verdeeld over twee blokken van telkens twee aaneengesloten dagen in juni en november.
Buiten het Minnan-dialect spreekt men meestal van "juan" (spreek uit als: [Djwen]) 卷. Loempia's behoren bij de tradities van het Chinese Nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor "lente" in de naam.
Hallo, hoi, hey.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
De Chinezen hebben een totaal andere naam voor hun land dan wij het land hebben gegeven. Zij noemen hun land niet 'China', maar: 'het land van het midden'. Eeuwen geleden dachten de Chinezen dat ze het middelpunt van de wereld waren.
Vrijwel het grootste deel van de bevolking van China, is Han-Chinees. Er zijn daarnaast ook een aantal minderheidsgroepen waaronder de Tibetanen, Mongolen en Oeigoeren. Er worden verschillende talen gesproken in China. De officiële taal is het Mandarijn.
Chinese namen bestaan uit een familienaam (姓, xing, of 氏 shi, naam van de clan), die altijd als eerste wordt vermeld en een daarop volgende persoonlijke naam (名, ming). Bij de uitspraak van Chinese namen zijn de toon-sandhiregels van toepassing.
In Nederland (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was. Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan.
Spugen en rochelen
Hoewel ze het spugen op straat officieel verboden hebben gebeurt het nog veelvuldig. Chinezen geloven dat slijm slecht is voor je gezondheid en dat moeten ze kwijt. Schrik dus niet wanneer je op straat loopt en iemand je voor de voeten spuugt. Het is niet persoonlijk.