Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45. Als u kortgeleden het kenteken op uw naam heeft laten zetten, maar de kentekencard nog niet heeft ontvangen mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.
Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Is een kopie voldoende? De wetgever neemt in principe geen genoegen met kopieën van het kentekenbewijs. Om het risico op diefstal van de originelen te verkleinen, is het advies de autopapieren altijd mee te nemen als u de auto verlaat.
Wij raden u af om de kentekencard in uw auto te bewaren. U kunt de kaart gemakkelijk in bijvoorbeeld uw portemonnee bewaren, samen met uw rijbewijs. De tenaamstellingscode of bij een papieren kentekenbewijs het Overschrijvingsbewijs (deel II of het vroegere kopie deel 3) moet u thuis op een veilige plaats bewaren.
Antwoord van Lisette
U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat, u moet zich ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Het niet kunnen van een identiteitsbewijs is strafbaar.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
Kentekenbewijs kwijt kosten
De kosten voor een vervangende kentekencard en tenaamstellingscode zijn vastgesteld op € 32,60. Deze kosten voor een nieuw kentekenbewijs betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar. inschrijvingsbewijs afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)
Met het kentekenbewijs is de auto te identificeren. Het kenteken en de meldcode van de auto staan hierop, en de persoonsgegevens van de eigenaar van de auto. Het is wettelijk verplicht het originele kentekenbewijs bij je te hebben als je als bestuurder in de auto stapt.
U vraagt een nieuw kentekenbewijs aan via de knop Kentekenbewijs aanvragen. Kies dan voor 'Kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen'. U betaalt de kosten via iDEAL . U ontvangt van ons een nieuw kentekenbewijs (kentekencard) en automatisch ook een tenaamstellingscode.
Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan, dit kost 32,60. Je ontvangt dan binnen drie tot vier werkdagen per post een nieuwe kentekencard. Een dag later ontvang je per post ook een nieuwe tenaamstellingscode.
Je auto verkopen zonder geldig kentekenbewijs is onmogelijk. Ben je (een deel van) het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt dan kun je een nieuwe opvragen bij de RDW. Zij sturen dan eerst het kentekenbewijs in creditcardvorm en daarna de tenaamstellingscode. Hieraan zijn kosten verbonden.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.
Het kentekenbewijs, oftewel het inschrijvingsbewijs: dit bestaat uit twee delen. Het deel “voertuig”, moet in het voertuig liggen en het deel “domicilie” moet je thuis zorgvuldig bewaren; Het keuringsbewijs: als het voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie ook het keuringsbewijs opvragen.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.
Bij uw auto heeft u een kentekenbewijs. Hier vindt u allerlei informatie over het kentekenbewijs: over de verschillende soorten die er door de jaren heen zijn geweest, de tenaamstellingscode, de gegevens op de kentekencard en de echtheidskenmerken.
Het toevoegen van een rijbewijs aan Apple Wallet lijkt erg op het toevoegen van een creditcard of betaalpas, maar met een paar extra veiligheidsmaatregelen. Open de Apple Wallet-app. Tik op het +-pictogram in de rechterbovenhoek. Selecteer de optie voor het rijbewijs of de staat-ID.
Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening.