Over de uitvoering valt echter nog te twisten. 109 keer opdrukken in één minuut, hiermee verbrak de 24-jarige Thounaojam Niranjoy Singh zijn eigen record van 105 push-ups. Als we het Guinness Book of World Records mogen geloven, namen hun waarnemers de poging nauwlettend waar, dan is dit hét nieuwe record opdrukken.
We nemen wat variaties met je door. We beginnen met de makkelijkste variant en eindigen met de zwaarste. Zoals je ziet komt een normale push up overeen met ongeveer 65% van je lichaamsgewicht. Je kunt het lichter maken door je handen te verhogen en verzwaren door je voeten te verhogen.
Volgens Spaanse bewegingswetenschappers is een pushup met elastische weerstandsband namelijk net zo effectief als bankdrukken. In hun onderzoek verdeelden ze studenten, die allen ervaring hadden met krachttraining, onder in twee groepen van 10 personen.
Het beste antwoord. Een jongen van die leeftijd kan al naar gelang hoevaak hij traint én hoevér hij daarmee gevorderd is,toch zichzelf wel ---om te beginnen--- 20 á 30 keer opdrukken: met de handpalmen loodrecht t.o.v. de schouderstand,op de grond en dan moet 't écht niet al te veel moeite kosten.
Maar wist je dat het aantal push ups die je kunt doen een indicatie is voor jouw mogelijke hartproblemen? Mannen van middelbare leeftijd die meer dan 40 push ups kunnen doen, hebben een 96% lagere kans op hartziekten. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Harvard.
Elke dag opdrukken is geen goed idee als spieropbouw je doel is. Beter is het om dit twee à drie keer per week te doen en jezelf op te werken naar moeilijkere varianten. Zo zorg je ervoor dat je in de range blijft van zes à twaalf herhalingen per set.
Planken helpt je tegelijkertijd om meer spiermassa op te bouwen. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat je bij een lichaamsgewicht van 50 kilo ongeveer 2 calorieën per minuut verbrandt. Weeg je 67 kilo, dan is dit aantal 3-4 calorieën per minuut. Wie meer dan 78 kilo weegt, kan 4-5 calorieën per minuut kwijtraken.
Je gebruikt tijdens het opdrukken ten eerste heel veel verschillende spiergroepen tegelijkertijd. Zo train je er onder andere je borst, triceps, de voorkant van je schouders, je buikspieren en al je armspieren mee. Nog een voordeel is dat je er geen toestellen voor nodig hebt en dat je het overal kunt doen.
Elke oefening die je correct en met de juiste intensiteit uitvoert (soort uitvoering, sessies, herhalingen en rust), zorgt voor spiergroei. Dus ook de push-up. Door de vele mogelijkheden, door variatie en vooruitgang, kan iedereen – of je nu beginner of profi ben – zijn spieren laten groeien door middel van opdrukken.
Aan het einde van de week voer je een set uit van 60 push-ups achter elkaar. Eerst verricht je 8 sets van achtereenvolgens 26, 26, 33, 33, 26, 26, 22 en 22 herhalingen. Tussen de sets door neem je 60-120 seconden rust.
De vuistregel voor de afname van je conditie is dat die vanaf je 35ste verjaardag met ongeveer 1 procent per jaar afneemt. Mogelijk gaat het na je 70ste nog iets sneller. Natuurlijk kun je deze gemiddelden verslaan. Hardlopen is een goede manier om dat te doen.
Al na een week à tien dagen zul je het effect van je push-ups kunnen zien: het volume van je spieren zal groter zijn, je spieren zullen strakker staan (verhoogde tonus), en je zal je in het algemeen fitter voelen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Hardlopen. Hardlopen is al jarenlang een populaire sport om calorieën te verbranden. Zowel hardlopen op de loopband als hardlopen in de buitenlucht zijn goede sporten voor mensen die willen afvallen. Met een uur hardlopen kun je tot wel 1000 calorieën verbranden!
Om 500 kcal te verbranden moet iemand, van 57 kg, een uur lang roeien of 2 uur wandelen. Weeg je zwaarder, dan kost zo'n activiteit ook meer energie. Je zal dus met eenzelfde activiteit toch iets meer calorieën verbranden.
Om veilig te zitten kun je 3 tot 4 keer per week opdrukken. Als je vaker wil opdrukken, voel dan goed aan of je lichaam nog herstel nodig heeft. Spierpijn is een goede indicatie dat je nog niet volledig hersteld bent. Ga ook niet totdat je niet meer kan.
Je traint met name je borstspieren, maar ook je schouders, triceps en buikspieren zijn erbij gebaat. Zoals gezegd is de push-up eigenlijk een full-body oefening want je traint net zo goed je rug, bekken, benen, heupen en je buik.
Een normaal fitte 40-jarige man zou zichzelf 27 keer moeten kunnen opdrukken, een vrouw van dezelfde leeftijd 16 keer. 27 en 16 keer, dat is best veel. Geen zorgen, de meeste mensen kunnen zichzelf niet eens één keer opdrukken. Probeer nu niet gelijk te veel in één keer te willen.
Maar krachtcoach Jeff Cavaliere vindt er het zijne van, en legt uit waarom hij niks ziet in challenges, zoals 100 keer per dag opdrukken. 'Het getal 100 is arbitrair. Een cijfer houdt geen rekening met verschillen in niveaus. Sommigen kunnen veel minder keer opdrukken, en anderen juist veel meer.
Het is niet mogelijk om je vetcellen om te zetten in spiermassa. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren, de basis van spieropbouw. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren.
Naast de compound oefeningen is het ook nodig om specifieke buikspieroefeningen uit te voeren. Hiermee maak je je buikspieren groter en sterker. Wanneer je vetpercentage laag genoeg is, dan zal je snel een sixpack zien. Voorbeelden van isolatieoefeningen zijn de bicycle crunch, planking en leg raises.