Een vast arbeidscontract geeft de werkgever en werknemer zekerheid en vertrouwen in de werkrelatie. Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Potentiële werknemers vinden een vast contract aantrekkelijk. Dit versterkt je arbeidspositie tijdens werving en selectie.
Mensen in vaste dienst worden vanaf 1 januari 2020 goedkoper, terwijl tijdelijke arbeidskrachten duurder worden. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) treedt dan namelijk in werking, waarmee flexibelere arbeidsvormen minder aantrekkelijk worden gemaakt en vast dienstverband wordt gestimuleerd.
Een vast dienstverband loopt af wanneer je als werkgever het contract beëindigt of als de werknemer ontslag neemt. De beëindiging van een vast contract gebeurt vaak met wederzijds goedvinden of met ontslag via het UWV of de kantonrechter.
Wat zijn mijn rechten bij ontslag met vast contract? Met een vast contract heeft u sterke rechten bij ontslag. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan – afgezien van een ontslag op staande voet – niet zomaar worden beëindigd. Daarvoor is vooraf toestemming nodig van het UWV, dan wel de kantonrechter.
Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter. Je werkgever probeert meestal eerst om het ontslag onderling te regelen met een vaststellingsovereenkomst.
Let erop dat je bij de onderhandelingen over een vast contract goed met je werkgever bespreekt wat de momenten in het jaar zijn waarop je – na het tekenen van je vaste contract – om de tafel gaat om over de salarisvoorwaarden te onderhandelen.
Een vast arbeidscontract geeft de werkgever en werknemer zekerheid en vertrouwen in de werkrelatie. Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Potentiële werknemers vinden een vast contract aantrekkelijk. Dit versterkt je arbeidspositie tijdens werving en selectie.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Voor de rechtspositie geldt dat de wettelijke ketenregeling van toepassing is zoals bij de inlener: op dit moment (april 2022) maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Bij een tijdelijk contract (of contract voor bepaalde tijd) spreekt u met uw werknemer af hoe lang hij bij u komt werken. Bij een vast contract (of contract voor onbepaalde tijd) is er geen einddatum afgesproken in de arbeidsovereenkomst.
Opzegtermijn met vast contract
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Voordelen vast personeel
Loyale werknemers: Met een vast contract toon je loyaliteit naar je werknemer. Je laat hiermee namelijk zien dat je voor een langere periode een arbeidsrelatie wilt aangaan. Andersom kun jij ook rekenen op loyale werknemers.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.
Als u een tijdelijk contract heeft, kunt u vanaf 6 maanden uw werkgever vragen om een vast contract. U moet dit schriftelijk doen. Uw werkgever hoeft niet akkoord te gaan als u nog geen recht heeft op een vast contract.
U geeft een vast contract aan een werknemer als u overtuigd bent van zijn kwaliteiten. U heeft vertrouwen in de werknemer en wilt hem voor langere tijd aan uw organisatie binden. U betaalt een lage WW-premie voor werknemers die in vaste dienst zijn - dit is een groot financieel voordeel voor u als werkgever.
Nadelen tijdelijk contract
Na drie tijdelijke contracten of drie jaar mag je alleen nog maar een vast contract aanbieden. Wanneer je een tijdelijk contract niet verlengt, moet je een transitievergoeding betalen.
Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio. Je kan ook een salarischeck doen. Daarmee kijk je naar de gemiddelde salarissen van mensen in vergelijkbare functies.
Dit is het salaris dat je minimaal voor deze baan wilt hebben. Zet tijdens je onderhandelingsgesprek of in je mail altijd in op een hoger bedrag: je bovengrens. Het is niet vreemd om ongeveer 10% boven het gemiddelde salaris te zitten.
Als je weet dat je moet onderhandelen, vraag dan iets meer loonsverhoging. Dit zorgt dat je onderhandelingsruimte hebt. De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 - 10 procent. Met onze bruto netto calculator kan je direct berekenen hoeveel extra netto salaris dit oplevert.