In Groot-Brittannië gold een spanning van 240 V. Tegenwoordig is de wereld verdeeld in een paar grote blokken, met in Europa 50 Hz en 230 V als standaard en in de Verenigde Staten 60 Hz en 120 V als standaard. Daarnaast zijn er ook diverse kleine landen met afwijkende spanningen.
Het elektriciteitssysteem in de Verenigde Staten en Canada is anders dan het onze: Daar bestaat geen 220 volt systeem, maar een 110 volt systeem. Kijkt u dus voor vertrek of uw elektrische apparaten (bv. oplader, scheerapparaat etc.) ook op 110 volt werken.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
In Australië worden de stopcontacten van type I gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
In Australië maken ze gebruik van stopcontact type I. De daarbij behorende stekker heeft drie pinnen die in een driehoek geplaatst zijn en is geaard. Hierdoor zijn ook alle reisadapters geaard en kun je dus met een gerust hart al je apparaten veilig gebruiken.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Het voltage in Amerika is 110 volt, wat anders is dan de 230 volt die in Nederland gebruikt wordt.
Elektriciteit in Suriname
De netspanning is 110 / 220 V en de frequentie is 60 Hz.
De netspanning in Polen is 220 volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België.
De lengte van de draad de dikte van de draad en de soortelijke weerstand van de draad bepaalden samen met de stroomsterkte en de spanning het uiteindelijke vermogen dat bij eenzelfde lengte van de koperdraad aan het einde van die draad nog over was Op de korte afstand bleek dat 220 V er beter vanaf kwam dan 110 V.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De elektriciteit die de netbeheerders leveren op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) heeft een 'spanning' van ca. 230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz.
60 Hz in Amerika is een pragmatische keuze. Het is een veelvoud van drie. Westinghouse vond dat handig rekenen omdat het aantal wikkelingen in een driefasengenerator (het aantal fasedraden) en de benodigde rotatiesnelheid dan telkens allemaal in elkaars verlengde liggen.
Werkt uw apparatuur op zowel 120 (110) als 230 (220) volt, dan kunt u deze zonder omvormer gebruiken. Wel zult u een andere stekker nodig hebben. Hiervoor zijn reisadapters in de handel.
Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt. De reden hiervoor was om in Europa tot één niveau voor laagspanning te komen. Op deze manier is het ook makkelijker voor toeristen om stopcontacten in andere Europese landen te gebruiken.
Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
In Duitsland geldt een netspanning van 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Duitsland, want de netspanning (230 V) is hetzelfde als in Nederland.
In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen. Ga jij op reis naar Frankrijk?
Het voltage in Italië is 230 Volt en de frequentie is 50 Hz. Je hebt een verloopstekker nodig in Italië, als je in Nederland of België woont.
De netspanning (voltage en elektriciteit) in Japan is anders dan die in Nederland en België. De netspanning is 110 Volt met een frequentie van 50 Hz (in Tokyo) en 60 Hz (in West Japan). In hotels kunt u uw accu's en batterijen opladen.
De netspanning is met 120 volt lager dan hier in Nederland en de frequentie is met 60 hertz wat hoger. Wanneer je op reis gaat naar Aruba heb je dus wél een reisstekker met omvormer nodig om al jouw apparaten op te laden.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
De stopcontacten met penaarde functioneren hetzelfde als die met randaarde. Verschil is enkel dat een penaarde er iets anders uit ziet dan een randaarde en dat de stopcontacten met penaarde in België worden gebruikt en die met randaarde in Nederland.
Campingstekkers en verlengkabels. Ga voor veiligheid en kies altijd voor de blauwe CEE stekker op de camping, ook wel eurostekker genoemd. Deze stekker is waterdicht en gezekerd. Bovendien kun je met deze stekker op bijna alle campings in Europa elektra afnemen.
De blauwe stekkers worden gebruikt voor het AC net van 230 volt, rood is gereserveerd voor AC 400 volt. De rode krachtstroom stekkers zult u zelden tegenkomen op een camping. De campingstekker die doorgaans gebruikt wordt in Europa is de blauwe stekker voor het 230 Volt lichtnet.