Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Pak een onkruidsteker, smal schepje of riek en steek om het onkruid heen. Door de wiebelende beweging maak je de wortels van het onkruid los, waardoor je ze gemakkelijk uit de grond kunt trekken. Bij het wieden is het cruciaal dat het onkruid in zijn geheel, met wortel en al, wordt verwijderd.
Goed schoffelen doe je met beleid. Dus: voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit.
Het met de handen verwijderen van onkruid, inclusief de wortels. In de biologische teelt van fruit en groenten neemt het wiedwerk heel wat tijd in beslag.
Daarom is het handig om gereedschap als een onkruidborstel of een voegenkrabber te gebruiken. Daarmee haal je zelfs het laatste gedeelte van het onkruid weg. Wie wat rigoureuzer te werk wil gaan, kan ook een onkruidbrander gebruiken. Het best kun je dan kiezen voor een elektrische onkruidbrander.
1) Aanharken 2) Bewerken van land 3) Onkruid wieden 4) Schudden 5) Schuifelen 6) Slenteren 7) Tuinarbeid 8) Tuinklus 9) Uitkammen 10) Wieden 11) Wijze van onkruidbestrijd...
Bij droog warm weer werkt schoffelen het beste. Het plantje droogt direct uit en krijgt geen kans verder te groeien. Bij vochtig weer moet je vaker schoffelen voor hetzelfde effect. Het is belangrijk de grond rondom je planten luchtig te houden.
Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen. Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
De schrepel wordt in tuinen vooral gebruikt tussen vaste, en eenjarige planten. Het gebruik van een schoffel of hak is niet altijd mogelijk, omdat de planten vaak dicht op elkaar staan. Met een schrepel gaat het dikwijls wel, en kan men het onkruid tussen de planten weghalen zonder deze te beschadigen.
Grond beluchten
De wortels van je planten hebben zuurstof nodig. Door je tuin te harken komt er meer lucht in de bodem waardoor je planten het zuurstof beter kunnen opnemen. Daarnaast is het harken van je tuin goed voor bodemorganismen. Deze dragen bij aan een gezonde bodem.
Door te schoffelen, worden wortels losgetrokken zodat onkruid uitdroogt en afsterft. De grond wordt met schoffelen losgemaakt, waardoor er lucht in de bodem komt. En mooi meegenomen: het is goed voor de armspieren, maakt de nekspieren losser en werkt ontspannend. Mits u het wieden goed aanpakt natuurlijk.
Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.
Gereedschap slijpen
Het slijpen van spades, batsen, schoffels en hakken is heel eenvoudig. Het gaat goed met een grove vijl. Zet het gereedschap klem, bijvoorbeeld in de bankschroef, en vijl de rand scherp.
Een trekschoffel, ook wel hak genoemd, wordt voornamelijk gebruikt in kleigrond. Deze schoffel breng je aan in de grond en trek je naar je toe. Op deze manier hak je het onkruid los van de ondergrond. Met een hartvormige schoffel kun je makkelijk tussen planten schoffelen.
Zorg er dan voor dat je elleboog een hoek maakt van 90 graden. 1) Een te korte steel belast de rug; 2) Een te lange steel werkt niet efficient en belast de schouders; 3) De juiste steel is net onder de elleboog met de armen langs het lichaam.
Met een boskoopse schoffel kunt u goed onkruid tussen planten verwijderen. Met een handschoffel kun je makkelijk grond losmaken en daardoor onkruid verwijderen. Een hartschoffel is een schoffel die door zijn vorm vaak langs wortels en stenen glijdt en in zwarte grond makkelijker schoffelt.
Onkruid wieden ligt niet voor de hand in de winterperiode maar er zijn onkruiden die ook in de winter doorgroeien. Zeker als het in de winterperiode boven nul blijft kunnen onkruiden zoals vogelmuur, veldkers, klein kruiskruid en grassen gewoon doorgroeien.
Azijn, bleekwater of zout zijn af te raden. Waspoeder is ook een slecht idee. Het bevat fosfaten die de bodem verzuren.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.