Wat is het verschil tussen de bospeen en waspeen? Joris “Het belangrijkste verschil zit 'm in het loof. Bij een bospeen zit het loof er nog aan, bij een waspeen is deze verwijderd. Een bospeen is vaak een jong geoogste waspeen.
Waspeen lijkt erg op de bospeen, maar heeft geen loof. Meestal wordt de waspeen gewassen aangeboden en de smaak is minder uitgesproken. Het is een jonge peen die in de winter wordt opgeslagen en is het hele jaar verkrijgbaar.
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen, alleen dan zonder loof en gewassen. Lekker makkelijk, even afspoelen en je kunt er zo mee aan de slag. Ook hiermee kun je tal van combinaties maken. Als kinderen zien dat je waspeen pakt snoepen er ze er graag van mee!
Dikke wortelen zijn minder eenvoudig te koken en te bereiden. Kies jonge wortels voor de zoete smaak. Dunne, jonge wortels zijn het zoetst.
Wat doet waspeen met je gezondheid? Wortels bevatten A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt.
Bospeen heeft een zoete en typische wortelsmaak. Je kunt bospeen zowel rauw als gekookt eten. De bospeen geeft een salade een heerlijke knapperige bite, maar combineert ook goed met bijvoorbeeld peultjes of doperwtjes.
Door het hoge gehalte aan vitamine A en foliumzuur heeft wortelsap een positieve invloed op je immuunsysteem, waardoor het helpt om je weerstand goed te houden. Daarnaast helpen de antioxidanten vitamine C en mangaan bij het beschermen van gezonde cellen en weefsels.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Verwijder het loof, was de bospeen en schrap ze wanneer nodig. Daarna kun je ze eventueel klein snijden of raspen. Als je de bospeen in z'n geheel bereiden, laat dan een klein stukje van het loof zitten. Dat staat mooi als je de wortels serveert.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Deze wortel is lichtzoet van smaak en kun je prima rauw eten als snack. Je kunt de bospeen ook kennen onder de naam waspeen.
Waspeen. Dan is er ook nog de waspeen. De naam zegt het al: gewassen, maar vaak ook ingevroren en daarom het hele jaar door verkrijgbaar.
Waspeen kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Meestal wordt de definitie wortel en peen door elkaar heen gebruikt. Een bospeen is een bosje van lange, slanke zoete wortels (met blad / loof !). Het seizoen voor een bospeen is van april tot en met oktober. Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen en wordt normaal gesproken ook verkocht met blad / loof.
Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met knoflook en rozemarijn. Of ga voor Italiaanse kruiden: succes gegarandeerd!
Eventueel loof moet je er afbreken. Vervolgens kun je een kleine wortel, zoals een waspeen of bospeen, schrappen. Daarbij haal je een mesje langs de schil zodat alle vuil en onregelmatigheden eraf worden geschraapt, maar niet noodzakelijkerwijs de gehele schil. Grotere en grovere wortels moet je wel schillen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Antwoord: Wortelen kunnen het beste vers gevoerd worden. Bevroren wortelen die weer ontdooien krijgen zeer snel rottingsverschijnselen, wat koliek of diarree kan veroorzaken. Het voeren van bevroren of ontdooide wortelen kan gevaarlijk zijn, dus dit kan het beste vermeden worden.
Ons advies. Wortelsap past binnen een gezonde voeding. Grote hoeveelheden bètacaroteen, zoals in wortelsapconcentraten en supplementen, zijn echter niet veilig. Wanneer je gevarieerd eet met voldoende groenten en fruit, is het niet nodig om supplementen te nemen.
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.