Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen.Het is zout.Vissaus wordt gemaakt van een vis die verwant is aan sardines en zout. Het voegt umami-smaak toe aan dingen.
Vissaus wordt gemaakt van vergiste vis en net als sojasaus heeft ze een zoute smaak.Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee: vissaus heeft ook een hoog umamigehalte en zorgt daardoor voor extra diepte in gerechten.
Voor vegetariërs en veganisten kan vissaus vervangen worden door (lichte) sojasaus maar eigenlijk is dit geen goede vervanger. Vissaus wordt in de Thaise en Vietnamese keukens gebruikt als smaakmaker tijdens of na het koken en als basis in dipsauzen.
Sojasaus, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, water, zout en tarwe, is een uitstekend alternatief voor vissaus . Het is ook geschikt voor veganisten ( 5 ). Door de aminozuren in sojabonen heeft sojasaus een rijke umami-smaak met een vleugje zoetheid.
Vissaus is een hele mooie toevoeging aan recepten waarin al zeevruchten worden gebruikt, waardoor de umami-smaak wordt versterkt en er een vleugje gefermenteerde funk aan wordt toegevoegd. Vietnamezen voegen vaak een scheutje toe aan soepen zoals de bekende pho om het dynamischer te maken.
Vissaus is in veel toepassingen een ingrediënt met een diepe smaaklaag, dat meestal het middenbereik versterkt met vlezige, hartige, karamelachtige tonen en verzachtende randjes. In een stoofpot, een pastasaus, elke langzame en lang gekookte braadpan voeg je het vroeg toe om het voor de hand liggende aroma te laten verdwijnen tijdens de integratie .
Sauzen zoals Thaise Vissaus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Thaise Vissaus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Sojasaus.
Sojasaus dient als basis voor dit veganistische vissausrecept. Het staat niet alleen op "zout" in de bovenstaande smaakchecklist, het is ook gefermenteerd, net als de ansjovis in Koreaanse vissaus. Als gefermenteerd ingrediënt bevordert het ook de fermentatie van datgene waaraan het wordt toegevoegd (zoals kimchi!) .
Het eerste, meest voor de hand liggende alternatief is tamari. Deze Japanse saus is in principe een soort sojasaus, maar bevat weinig of geen tarwe, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die glutenvrij willen of moeten eten. Qua smaak kan je tamari omschrijven als iets rijker en minder zout dan sojasaus.
Teriyaki-saus bestaat meestal uit een mengelmoes van sojasaus, mirin, sake en suiker. Vaak wordt er ook nog knoflook of gember aan toegevoegd voor een extra smaakdimensie. De combinatie tussen het vlees, vis of groenten met de saus, zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig.
Vissaus of Nahm Pla (น้ำปลา) heeft een rijke, doorschijnende roodachtig-goudbruine kleur. Het kan in het begin scherp zijn, maar het is gegarandeerd een pittige toevoeging aan de meeste Thaise gerechten.
2. Sojasaus. Sojasaus is een gefermenteerde saus op basis van sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout die in de Japanse keuken veel gebruikt wordt. Vooral de hoge concentratie zout zorgt ervoor dat je sojasaus jarenlang kan bewaren, zelfs als je flesje al geopend is.
Vissaus is het vocht dat overblijft na het inleggen en fermenteren van vis. Het verschil zit hem in de manier van fermentatie. Traditionele vissaus wordt volledig op natuurlijke wijze gefermenteerd. Met alleen vis, zout en als belangrijkste ingrediënt, tijd.
Het heeft een lichtzoete smaak, dus het wordt vaak vergeleken met Amerikaanse barbecuesaus. Omdat hoisinsaus een umami-smaak heeft, kan het dienen als vervanging voor vissaus . Om vissaus te vervangen door hoisinsaus, mengt u hoisinsaus met sojasaus in een verhouding van 1:1. Dit compenseert de zoetheid van hoisinsaus.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Vissaus
Net als sojasaus is het donker van kleur, dun, zout en rijk aan umami, dus het is een redelijk goede vervanger . Maar in tegenstelling tot sojasaus is het afkomstig van... vis (meestal ansjovis, altijd gefermenteerd). Vanwege de intense smaak en geur, zul je vissaus naar smaak willen toevoegen, in plaats van een 1:1 vervanger.
In Korea worden, afhankelijk van de regio of het huishouden, vaak verschillende subingrediënten zoals kleefrijstpasta (GRP), vissaus (FS), pijnboompitten en bepaalde vruchten toegevoegd om de smaak, textuur en geur van kimchi te verbeteren of te veranderen .
De umamismaak van zoute sojasaus kun je eventueel vervangen door worcestersaus, vissaus of miso. Heb je dat nu allemaal niet in huis, zorg dan in ieder geval dat je wat zout toevoegt aan je gerecht. Donkere sojasaus vervang je op dezelfde manier, maar gebruik dan wel wat minder, omdat donkere sojasaus minder zout is.
De symptomen van een reactie op vissaus zijn vergelijkbaar met die van andere visproducten. Deze kunnen zijn: Huidreacties: galbulten, jeuk of eczeem. Gastro-intestinale symptomen: misselijkheid, braken, diarree of buikpijn .
Het versterkt de hartige smaak en geeft karakter aan soepen of stoofschotels in westerse stijl, zoals Franse uiensoep, of stoofpot van rundvlees. Voor Thaise curry's is vissaus de sleutel tot het geven van dat hartige umami element en het in evenwicht brengen van de kruiden in het gerecht.
Het beste is dat vissaus minder natrium bevat dan zout , waardoor het een geweldig alternatief is als je bewust bent van natriuminname. Een klein scheutje geeft diepte en verdiept de smaken op een manier waar zout gewoon niet tegenop kan.
Sojasaus, vissaus, misopasta, tamari, sriracha,… wat hebben deze producten gemeen? Juist ja, ze zijn gefermenteerd! En dat betekent dat je ze op kamertemperatuur kan bewaren, zelfs tot een jaar na opening.
Bovendien bevat lichte sojasaus minder calorieën en vet dan andere sauzen, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde levensstijl. Het is ook een goede bron van eiwitten en aminozuren, die essentieel zijn voor een gezond dieet.
Gezien de oorsprong van de eerste vissausen, kan een blikje kleine ansjovis een makkelijk verkrijgbaar alternatief zijn als u geen vissaus kunt vinden .