Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces.
Lyocell is een natuurlijke en duurzame stof. Het is een redelijke nieuw materiaal dat wat minder bekend is dan bijvoorbeeld linnen of katoen. Toch komt lyocell steeds meer onder de aandacht, omdat het één van de meest duurzame stoffen is. Een must in jouw duurzame kledingkast dus.
Nog meer dan katoen is Lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Wat het milieu betreft is lyocell/Tencel beter dan polyester. Dit komt doordat polyester van ruwe olie wordt gemaakt. Deze grondstof is niet hernieuwbaar. Daarnaast komen er microplastics vrij bij het wassen van polyester kleding.
Kreukvrij onderhoud: Tencel®/Lyocell®-kledingstukken drogen relatief kreukvrij. Als je een strakkere look wilt, gebruik dan een warme, lage temperatuur bij het strijken en vermijd het gebruik van stoom.
Viscose drogen
Zo blijft ook de kleur het langst mooi.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af. Ook Modal voelt zijdeachtig aan en absorbeert vocht en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Lyocell krimpt vrijwel niet, heeft een goed vocht absorberend vermogen en kreuk werende kwaliteiten.
Tencel® is een merknaam van het materiaal lyocell. Dat is het enige verschil tussen de twee termen. Met Tencel en lyocell wordt dus gewoon hetzelfde materiaal bedoeld. Lyocell/Tencel is een natuurlijke kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen.
Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose ofwel rayon terwijl het ook via het nat spinproces gesponnen wordt. De stof wordt vaak gebruikt voor overhemden, colberts en soepel vallende jurken.
TENCEL™ Lyocell onderscheidt zich van zijn Modal tegenhanger als de nieuwste generatie vezels geproduceerd door Lenzing. Dit betekent dat TENCEL™ Lyocell-vezels geproduceerd worden met de nieuwste en meest geavanceerde technologieën. Hierdoor zijn Lyocell-vezels duurzamer dan Modal-vezels.
Voor de productie van Lyocell is een specifieke technologie nodig, wat waardoor het productieproces vrij duur is. Daarom is Lyocell uiteindelijk duurder voor kopers, in vergelijking met traditionele vezels zoals katoen.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
In natuurlijke stoffen als katoen, linnen, bamboe, modal en merinowol zweet je het minst.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Viscose heeft namelijk de neiging om snel te krimpen en is niet zo sterk als katoen. Ook kreukt het vrij snel.
Katoen als beste stof jurk
Het is makkelijk te wassen en strijken en heeft een zachte greep. Het fijne aan deze stof is bovenal dat het een soepele stof is voor een jurk die zowel in de zomer als in de winter gedragen kan worden.
Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.