Het grote verschil tussen flexfolie en vinyl, is dat het niet wordt aangebracht met warmte. Het is dus eigenlijk gewoon één grote sticker! Er zijn net zoals bij flexfolie enorm veel keuzemogelijkheden. Bekijk altijd voor welke doeleinden je het gaat gebruiken, vooraleer je een aankoop doet.
Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Flexfolie, kortweg flex, is een textieldruk-folie. Kwalitatieve flexfolie is vaak gemaakt van polyurethane (PU). Flex wordt gebruikt om kleding, tassen, paraplu's en andere textiel items van namen, logo's en andere opdrukken te voorzien.
Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers. Vinylfolie kun je plakken op diverse ondergronden zoals hout, glas, voertuigen, metaal, plastic en nog veel meer. Vinylfolie is altijd waterbestendig en dus geschikt voor buiten.
100% polyester / sublimatie stof bedrukken
Door de extra blocker is deze folie wat dikker dan de standaard flexfolies en daardoor ook nauwelijks rekbaar. Bij flexibele stoffen zoals sportkleding, kan er het beste gebruik gemaakt worden van de Turbo flex.
Wat is vinylfolie? Vinylfolie beschikt over een drager papier waar een zelfklevende stickerfolie op plakt. Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers en met name voor het beletteren van reclame borden en voertuigen.
Je kunt flock strijken in combinatie met o.a. flex of glitterfolie.
De duurzaamheid en levensduur van vinylvloeren is afhankelijk van de slijtlaag. Het zachtere vinyl (novilon is nog zachter) is een kwalitatief goede vloer, met een lange levensduur. Het vinyl is zachter dan een PVC-vloer, maar er blijven daardoor ook sneller afdrukken van voeten van meubels en keukenkastjes in staan.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.
Vinyl vloeren zijn vaak 4 meter breed. Hierdoor wordt vinyl ook vaak zeil genoemd. Pvc vloeren bestaan uit losse stroken of tegels.
Flexfolie dient u altijd in spiegelbeeld te snijden. Flexfolie ligt met de lijmlaag naar boven op de drager; u snijdt dus in de lijmlaag. Na het snijden 'pel' je de folie rondom het ontwerp weg; alles wat u nniet op het textiel wilt hebben pelt u weg met een daarvoor bestemde 'pelhaak'.
Verwarm/strijk de textiel voor, dit bevordert de hechting van de lijm. Strijk ca 15 -20 sec met een gelijkmatige druk en maak geen heen en weer gaande bewegingen. Heeft de folie niet overal gehecht herhaal dan bovenstaande. De beschermfolie kan (lauw) koud worden verwijderd.
Plaats uw ontwerp op het textiel; Pers het ontwerp voor 15 seconden op 150° C met een medium druk; Verwijder de drager warm of koud; Pers eventueel nog 2-3 seconden na.
Je kan verbluffende creatieve kunstwerkjes maken door flex op hout te persen. Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout.
Welke snijplotter jij het best kunt kopen is onder anderen afhankelijk van het aantal bedrukkingen dat je gaat maken. Voor grotere oplages of het snijden van breder materiaal is de GCC Expert 24 de ideale snijplotter. Ga jij jouw snijplotter echter voor de hobby gebruiken dan is een ScanNCut snijplotter de must have.
Flexfolie is het standaard materiaal voor het bedrukken van textiel. Bedruk met flexfolie onder anderen katoen en polyester. De standaard flexfolie bestaat in heel veel verschillende kleuren en vind je hier in de winkel.
Wij adviseren om te kiezen voor een polymeer vinyl zoals Oracal 651. Deze polymeer vinyl blijft tot 5 jaar goed buiten. Ook Oracal 631 vinyl is te gebruiken, deze blijft 3 jaar goed buiten. Voor grote opdrachten raden wij aan om gebruik te maken van speciale wrap folie.
Hiermee kunnen wij elke plaat op maat zagen of jouw gewenste vorm worden gefreesd, gezaagd, geboord en plexiglas polijsten. Omdat we het productieproces in eigen hand hebben, kunnen we makkelijk schakelen op zowel kleine en grote oplages van jouw producten en ideeën.
Vanwege de manier waarop het vinyl wordt aangebracht, gebruik je het op stoffen en materialen die de warmte en druk kunnen verdragen, die nodig is om de overdracht goed te laten hechten. Voor stoffen en kleding zijn dit typisch temperaturen in het bereik van 120 tot 150 graden Celcius.
Vinyl vloeren gaan lang mee. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Daarmee is het een duurzame vloer waarvan u lang kunt genieten. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter.
Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen (kleine) oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.
Vinyl leggen zonder of met ondervloer? Het is niet aan te raden om een vinyl vloer zonder ondervloer te leggen, mits de basisvloer geen oneffenheden bevat en volledig glad is en geen stof of vuil bevat. Door te kiezen voor onze Fini Floor ondervloer, weet je zeker dat je voor de juiste ondervloer gaat.
FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN? Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.
Flockfolie, ook vaak flock genoemd, is een textieldrukfolie met luxe velours/ suède toplaag. De folie lijkt qua werking op reguliere flexfolie, maar wordt door zijn samenstelling gebruikt om textielbedrukkingen een luxere uitstraling te geven.