De Franse minister César (1598-1675), hertog van Choiseul en graaf van Plessis-Praslin had veel last van een slechte spijsvertering. In de veronderstelling zijn baas goed te doen, bedacht de kok van César daarom een nieuw snoepje: een chocoladepraline met amandel en suiker.
Jean Neuhaus gaf aan zijn chocoladebonbon de naam 'praline', een verwijzing naar de zeventiende-eeuwse Franse edelman César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin.
gemaakt in België sinds 1857
Al meer dan 100 jaar, sinds Jean Neuhaus Jr. de Belgische praline heeft uitgevonden in 1912, worden alle Neuhaus pralines volledig in België gemaakt.
Door hun cacao plantages in Trinidad, Venezuela, Ivoorkust en Ecuador is Noka de beste pure chocolade ter wereld. Heel bijzonder is dat er geen andere smaakstoffen of aroma's aan deze chocolade zijn toegevoegd. Een 100% originele en authentieke smaak dus. Zeker eens proeven als u de kans krijgt.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig geselecteerd worden. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
“Brugge is zo de chocoladewinkelhoofdstad van België, en zelfs van Europa. Geen enkele stad heeft in verhouding tot het inwonersaantal meer chocoladewinkels”, zegt Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt.
Leonidas heeft in 1910 de bonbons uitgevonden.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Leonidas, een familie geschiedenis
Meer dan 100 jaar geleden legde Leonidas Kestekides de eerste hand aan de praline zoals we deze vandaag kennen.
Jean Kesdekoglu-Kestekides zal het bedrijf leiden van 1970 tot 1985. Het merkt wordt internationaler en de pralines van Leonidas worden verkocht in België, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, bij Harrod's in Londen en zelfs in Athene.
Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
België staat bekend om zijn havens, wat een groot deel van de economie vertegenwoordigd. België staat ook bekend om zijn chocolade, bier, natuurgebied de Ardennen en Vlaamse Frieten. In België vind je ook een kustlijn met zandstrand en een aantal havensteden waarvan Zeebrugge en Antwerpen de bekendste zijn.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
BRUSSEL (ANP) - Belgische chocolade staat wereldwijd bekend als een delicatesse en zelf lusten de Belgen er ook wel pap van. Jaarlijks eet een Belg gemiddeld zes kilo chocola. Negen op de tien Belgen eten zelfs elke dag van het bruine of witte goedje.
1. Tony's Chocolonely Melk Popcorn Discodip. De nummer 1 van deze lijst kan niet van een ander merk zijn dan van het zeer populaire chocolademerk Tony's Chocolonely.
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
Hoogtijd om een winnaar te kiezen van De beste pure chocoladetest. De beste pure chocolade vind ik Chocolat Stella. Dit is een chocoladereep met een volle, romige smaak, zodat je maar een klein stukje nodig hebt om intens te genieten.
De grootste chocoladefabriek ter wereld staat in Wieze, België. Barry Callebaut produceert jaarlijks ongeveer 270 000 ton, van cacaoboon tot chocolade, wat hem tot de grootste chocoladeleverancier ter wereld maakt.
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
Bij Leonidas gebruiken we voor onze creaties uitsluitend chocolade op basis van 100% pure cacaoboter. Zowel voor het buitenlaagje als voor de vullingen. Leonidas, dat is 100% kwaliteit en traditie. De kwaliteit van Leonidas zit dus in de pure cacaoboter, zonder ook maar een druppel palmolie.