Alhoewel de Spanjaarden de Torrijas vaak als dessert na de paasmaaltijd serveren, eten zij dit zoete gerecht ook op andere momenten. Het verschil tussen de Nederlandse wentelteefjes en de Torrijas is het bakken van het dikkere brood in hun geliefde olijfolie in plaats van boter.
wat is het verschil tussen Torrijas en wentelteefjes? Torrijas lijken op wentelteefjes, maar het brood wordt geweekt in melk (of wijn), dan apart in eieren gedoopt en gebakken . Het wordt vaak de Spaanse versie van wentelteefjes genoemd.
' In het woord wentelteefje is het eerste deel afkomstig van het werkwoord wentelen.Het tweede deel teefje is waarschijnlijk een vervormde aanduiding van een gebaksoort. Het benoemingsmotief voor gewend beschuut is duidelijk: men wendt of wentelt de beschuit of het brood in melk.
Terwijl wentelteefjes meestal worden gemaakt met alleen melk, eieren en suiker, kan French toast extra ingrediënten bevatten zoals room en vanille-extract. Bovendien wordt French toast vaak geserveerd met stroop, terwijl wij Nederlanders het traditioneel worden serveren met poedersuiker.
Een wentelteefje, ook verloren brood of gewonnen brood is een zoet broodgerecht. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Sneden brood worden kort geweekt in een mengsel van melk en eieren en vervolgens gebakken.
Wat is het verschil tussen wentelteefjes en eierbrood? Over het algemeen is wentelteefje zoet en eierbrood is hartiger . Bij wentelteefjes kun je kaneel, siroop en bessen gebruiken, terwijl eierbrood vaker wordt gecombineerd met spek of een gebakken ei. Wentelteefjes kunnen echter ook hartig zijn.
Maar je mag aannemen dat wentelteefjes in Frankrijk zijn uitgevonden. De herkomst van het populaire ontbijtgerecht is echter nog een beetje onduidelijk. Tijdens de middeleeuwen werd vaak een beslagproces gebruikt om oude broden smakelijker te maken.
Waarom brood droog moet zijn om er lekkere wentelteefjes mee te maken? Het zal je ei-melkmengsel beter absorberen én droog brood heeft minder smaak dan een versgebakken exemplaar, zodat je wentelteefje meer naar wentelteefje zal smaken dan naar brood met nog iets bij.
Oorsprong van kaneeltoast
Wentelteefjes waren ook populair, maar waren duurder omdat er melk en eieren in zaten, terwijl kaneeltoast gewoon brood, kaneel en suiker was . Kaneeltoast werd ook wel 'Poor Mans French Toast' genoemd.
Ja, je kunt wentelteefjes opnieuw opwarmen in de magnetron of in een oven op lage temperatuur. Het kan echter zijn dat de textuur iets verandert na het opwarmen. Wentelteefjes worden vaak geserveerd met boter, poedersuiker, ahornsiroop of fruit, zoals bessen of plakjes banaan.
Wentelteefjes zijn hartstikke lekker, maar bevatten vaak veel suikers en zijn daardoor niet erg gezond. Ook brood bevat veel koolhydraten. Wij hebben een recept voor gezonde wentelteefjes die een stuk minder calorieën bevatten.
Een recept uit het Romeinse Rijk, genaamd “pan dulcis ”, wordt gezien als de oorsprong van wentelteefjes. Romeinen weekten brood in een mengsel van melk en ei en bakten het vervolgens in boter of olie. Een Romeins kookboek uit de 4e eeuw van Apicius had een recept voor “aliter dulcia,” wat zich vertaalt naar “nog een zoet gerecht.”
Wat hun oorsprong ook is - Romeins, Sefardisch, vroegchristelijk of anderszins - torrijas zijn ongetwijfeld een van de oudste gerechten van Spanje. Ze bestaan al zo lang dat er, in tegenstelling tot paella valenciana of fabada asturiana, geen vaste formule is om ze te maken.
Het oud-Hollands(ch)e woord 'wentelteefje' valt wel degelijk te herleiden. 'Wentel' stamt namelijk af van het woord 'wentelen', omdraaien dus. 'Teef' is een woord dat men vroeger gebruikte als voorganger van het woord 'gebak'. Ook zou je het woord als “wentel 'm even” kunnen interpreteren.
❤️ðð»Receptð Torrijas, uitgesproken als " torr-reh-has ", transformeert oud brood in een zoete honing-, citrus- en kaneelgeurende traktatie voor moeders en iedereen zal dol zijn op deze Moederdag. Het is het perfecte ontbijt om indruk op ze te maken! ðð»
Als u kaneel wilt vervangen, kunt u nootmuskaat, kruidnagel of piment gebruiken.
De Fransen hebben wentelteefjes niet uitgevonden. Het waren de Amerikanen die de naam "French Toast" aan dit gerecht gaven, omdat Franse immigranten in Amerika het gerecht populair maakten . In feite werd wentelteefjes al uitgevonden lang voordat Frankrijk überhaupt bestond.
In 1623 is het woord wentelteefje voor het eerst waargenomen, in de zin: 'Ey, waer ick t'huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.
Idealiter zou het brood een beetje oud moeten zijn. Een droger brood zal alle custard absorberen . Brood kan de dag voor het bakken met de verpakking open worden gelaten. Als je in de problemen zit, droog je de sneetjes brood 10 minuten in een oven van 275°F voordat je ze in de custard weekt.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Gebruik brioche of challah . Deze broden op basis van eieren hebben een hoog botergehalte, wat betekent dat hun kruim zacht en rijk maar licht is. Met andere woorden, ze zijn een ideale basis voor superdecadente maar luchtige wentelteefjes.
Het traditionele wentelteefje is niet echt een gezonde aanvulling op je eetpatroon. In wit brood zitten namelijk weinig vezels en veel 'snelle' koolhydraten.
Geef ze warm of koud. Je kunt ze ook geven met jam, fruit of bijvoorbeeld compote of vanillevla.
Je kunt zelfs wentelteefjes maken zonder melk én zonder suiker, door die te vervangen door een geprakte banaan. Ook is het mogelijk om wentelteefjes zonder ei te maken. Meng dan amandelmelk met maizena en het kaneelpoeder tot een gladde massa. Zo kunnen ook vegans genieten van lekkere wentelteefjes!