Seitan is een bron van eiwitten, ontstaan in China en Japan. Het wordt al meer dan duizend jaar bereid door de Zen-Boeddhisten. Het is tegenstelling tot tofu en tempeh niet gemaakt op basis van sojabonen, maar op basis van tarwemeel en water. De seitan van Ekoplaza wordt onder andere geproduceerd bij Bertyn.
Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder. Maar beide zijn gezonde en voedzame vegan bijgerechten!
Tempeh is een licht verteerbaar product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een uitstekende vleesvervanger.
Naast tofu is er ook een ander sojaproduct dat vlees goed kan vervangen: tempeh. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Daardoor heeft het rauw een aparte geur, maar daar merk je na het bereiden niks meer van. Tempeh kan je kopen bij de supermarkt of in de toko.
Wat is tempé of tempeh eigenlijk? Tempé (ook wel tempeh) wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu. Dat komt door de fermentatie.
Tempeh heeft een wat minder neutrale smaak. Het is een beetje zuur, en daardoor past het zich minder makkelijk aan het gerecht aan dan tofu. Het lekkerst is het daarom om tempeh te snijden en goed te marineren voordat je ermee aan de slag gaat.
Het eerste belangrijke voordeel van tempeh is dat het gemaakt wordt van hele sojabonen. Daardoor is het een zeer vezelrijk product. Voedingsvezels zijn het voedsel voor de nuttige bacteriën in de darm.Ze dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang.
We kunnen deze vraag volmondig met “ja” beantwoorden. Tofu wordt algemeen beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Seitan producten van Bertyn zijn verkrijgbaar in biowinkels, natuurwinkels, reformzaken en webshops.
Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit, de gluten, achter. De glutenmassa wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak.
Lidl biedt naast de Tempeh-blokjes een ruime collectie producten aan.
Tofu en tahoe zijn een andere naam voor hetzelfde product. Het woord tofu stamt uit het Chinees, en tahoe is de Indonesische benaming van dit bijzondere product. Tempé is wel echt iets anders dan tofu en tahoe. Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk, en tempé is gemaakt van geperste en gefermenteerde sojabonen.
Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko's en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).
Seitan bevat heel veel van het antioxidant alfa-liponzuur, wat op zijn beurt vitamine C en vitamine E beschermt. Het is mee verantwoordelijk voor de omzetting van glucose in energie en kan zo je metabolisme mee ondersteunen. Vooral voor diabetici en atleten heeft dit een voordeel.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
3. Kazen. Jonge kazen, oude kazen, harde kazen, zachte kazen, feta, geitenkaas en halloumi zijn populaire vleesvervangers omdat ze heel vetrijk zijn, wat vaak gemist wordt bij het wegnemen van dat stukje vlees. En hoe ouder een kaas is, hoe meer umamismaak hij heeft.
Lang proeven brengt een antwoord: seitan smaakt naar de bouillon waar het in gekookt is. En dat is een heel groot voordeel. Zo kan de ondernemende kok zijn zelfgemaakte vleesvervanger van smaak doen veranderen. Kom daar eens om bij het runderlapje.
Seitan is een ongeëvenaarde visvervanger en vleesvervanger.
Onze seitan is koolhydraatarm, eiwitrijk en vetarm.
Seitan maak je van de gluten (een soort eiwit) uit tarwe of spelt. Die kruid je en kneed je kort, tot er een elastisch deeg ontstaat met een vlezige structuur. Je kunt seitan kant-en-klaar kopen bij natuurvoedingswinkels of de toko, maar het is zeker de moeite waard om het zelf te maken!
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Alle soorten tofu kun je veilig rauw eten. Hoe droger de tofu, hoe grover de structuur. Snijd rauwe firm tot super firm tofu niet te grof, dat komt het mondgevoel niet ten goede. Gebruik rauwe silken tofu voor smoothies en dips en rauwe gerookte en gekruide tofu in stamppotten en salades.
Producten op basis van soja dragen soms bij aan vergistingen in je darmen.Dit resulteert zich in afgifte van gassen en een opgeblazen gevoel. Ook hier kun je proberen om soja een aantal dagen uit je dieet te bannen. Wellicht is je dagelijke fruitsmoothie op basis van sojamelk wel de oorzaak van dat opgeblazen gevoel.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Bij zowel diarree als verstopping is het daarom belangrijk om vezelrijke voeding te eten. Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de niet-oplosbare vezels. Deze zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.