Natriumchloride, dat als traditioneel strooizout wordt beschouwd, wordt al jaren gebruikt voor het ontdooien van wegen, opritten en trottoirs. Net als calciumchloride verlaagt het het vriespunt van water.
Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl), maar wel minder zuiver. Soms zie je ook roze zout.
Strooizout wordt doorgaans gewonnen uit zoutmijnen
Zeezout, wellicht de meest bekende vorm van zoutwinning, ontstaat bij het verdampen van zeewater. Steenzout wordt gewonnen uit zoutmijnen in landen als Duitsland, Oostenrijk en Turkije.
Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl) maar wel minder zuiver. Vroeger werd het zout vaak roze gekleurd om het te onderscheiden van consumptiezout. Aan wegenzout is een anti-klontermiddel toegevoegd. Zout is hygroscopisch (trekt vocht aan) waardoor het gaat klonteren.
In Nederland wordt overwegend steenzout gestrooid, dat gemixt is met een antiklontermiddel E535.
Klassiek strooizout (= natriumchloride) is het meest gebruikte dooimiddel. Er bestaan drie soorten zout, elk verschillend door de manier waarop het ontgonnen wordt. Zo bestaat er vacuümzout, steenzout en zeezout. Vacuümzout is fijn wegenzout dat door het ontginningsproces erg belastend is voor het milieu.
U kunt strooizout niet eten. Strooizout heeft een irriterend effect wat bij langdurig contact tot brandwonden kan leiden.
Vacuümzout wordt gefabriceerd door onderaardse zoutlagen in vloeibare vorm omhoog te pompen en het vervolgens in de fabriek zodanig te bewerken dat er korrels overblijven. Vacuümzout is behoorlijk zuiver. Steenzout wordt gewonnen in zoutmijnen, met name in Duitsland en Oostenrijk.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Er wordt in een winter ongeveer 30.000 ton zout gestrooid. Het zout ligt opgeslagen op 83 verschillende locaties. In de winter van 2005-2006 werd een record van 40.000 ton strooizout uitgereden. Jaarlijkse kosten voor het winteronderhoud van het wegennetwerk: 15 miljoen euro.
Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid. Hierdoor heeft het ten opzichte van strooizout een veel langere en doelmatigere werking. Het verbruik is hierdoor ook veel minder.
Zout en auto's zijn geen vrienden. Strooizout is meestal een mengsel van 70% natriumchloride – wat je ook op je eitje strooit – en 30% calciumchloride pekel.
Waar vindt zoutwinning plaats? In Nederland zijn drie bedrijven die op drie plaatsen steenzout (natriumchloride: keukenzout) winnen: in Twente bij Hengelo (Nobian), in Groningen bij Heiligerlee en Zuidwending (Nobian) en onder de Waddenzee bij Harlingen (Frisia). Bij Veendam (Nedmag) wordt magnesiumzout gewonnen.
Schade aan planten en dieren door strooizout
De bast van bomen langs wegen word aangetast door direct contact met het strooizout, waardoor bomen gevoelig worden voor schimmels en andere aantastingen. Knoppen kunnen ook afsterven doordat het zout vocht onttrekt waardoor de knop uitdroogt.
Zolang er geen regenbuien zijn, blijft de pekel toch voor een groot deel op de weg liggen. Tegenwoordig hebben we natuurlijk ook zeer open asfalt beton (ZOAB), daar blijft ook veel in zitten. Dus het duurt vaak enkele weken voordat de pekel verdwenen is, dus een paar stevige regenbuien helpen.
Haliet, ook steenzout of klipzout genoemd, is een mineraal, een halogenide. Het bestaat uit het zuivere natriumchloride, dat net als keukenzout de chemische samenstelling NaCl heeft.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Steenzout voor schone bestrating
Dan is steenzout hiervoor de oplossing. Het zout zout werkt ook goed tegen groene tegels en bestrating. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar en de zomer een laagje zout.
Het onthardingszout is spierwit, maar strooizout mag ook wat donkere spikkels bevatten. In de opslag ontstaan inmiddels enorme witte bergen. Het lijken wel skipistes.
Bij Praxis kun je ook deze winter weer terecht voor jouw dosis strooizout. Van kleine 2 kg zakjes voor op de stoep tot 25 kg zakken die de gehele oprit kunnen bedekken. Afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, kun je bij ons de gewenste hoeveelheid strooizout kopen.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren. Men hoopte op die wijze een ernstige ziekte af te wenden.
Strooizout is op zich geen buitengewoon gevaarlijk product. Maar voorzichtigheid is toch geboden, want strooizout kan, bij langdurig huidcontact en bij oogcontact irritatie veroorzaken. Bij inname van strooizout kunnen symptomen optreden naargelang de ingenomen hoeveelheid.
Dit strooizout kan irritaties veroorzaken aan de pootjes van je kat. Maak als je kat buiten is geweest de pootjes schoon door ze bijvoorbeeld af te nemen met een vochtige doek zodat je kat niet teveel strooizout binnen krijgt. Ook antivries is schadelijk voor een kat.
Door het teveel aan zout en de bijdrage die dit levert aan een uitgedroogd gevoel, kun je last krijgen van misselijkheid en diarree. Als je maag steeds van streek is of je steeds maagkramp hebt, kijk dan wat je hebt gegeten. Drink dan ook meer water om het watertekort aan te vullen.