Belangrijk om te weten is dat een SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen! Dat betekent dat een SPF wel bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid! Lees hier meer over het verschil tussen UVA- en UVB-stralen.
De SPF-aanduiding zegt niets over de bescherming tegen UVA. Raak niet in paniek – we verklappen je nu vast dat een breedspectrum zonnebrand je beschermt tegen zowel UVB als UVA-straling. Hierover later meer. De SPF geeft aan hoe lang de zonnebrand je beschermt tegen UVB voordat je huid begint te verbranden.
De combinatie van een hoge UVA- en UVB-bescherming beschermt tegen de onmiddellijke onaangename effecten van de zon zoals verbranding van de huid, maar ook tegen schade op lange termijn, zoals bijvoorbeeld fotoveroudering.
Het verschil UVA en UVB straling is het volgende: UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid veroudert, de A staat voor de Engelse term Aging, oftewel in het Nederlands veroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding.
Beschermt een zonnebrandmiddel tegen uv A- en uv B-straling? Ja, zonnebrandmiddelen beschermen tegen beide soorten straling. De SPF-factor vertelt je in hoeverre een product je beschermt tegen de UVB-straling. Hoe hoger het getal hoe beter de bescherming.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.
Het cirkeltje om het UVA symbool mag er pas staan als minimaal 1/3 van de zonnefilters in het product de huid beschermen tegen UVA-straling. Dit is regelgeving en alle Vision producten voldoen hieraan. Vision producten bieden zelfs verhoogde bescherming tegen UVA-straling en vandaar het cirkeltje om het logo heen.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
De zonnebank
Een zonnebank bevat vooral uv-A-straling. Dit is een straling die diep in de huid doordringt. Deze straling breekt het elastine af en dat hebben we juist nodig om een elastische jonge huid te behouden.
UV-A (ca 20%), maar voornamelijk UV-B-straling (80%) zijn verantwoordelijk voor het bruin worden en het eventuele verbranden van de huid.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Een hoge dosis uva kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt. uvb-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt. Je kan hierdoor dus verbranden.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Ik leg je uit waarom je beter geen dagcrème met SPF moet gebruiken: Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben; We zitten (bijna) de hele dag binnen.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
UV A kan meer schade aan menselijk weefsel veroorzaken dan UV B. Door UV B kan de huid verbranden bij te lange blootstelling aan de zon, maar UV A beschadigt DNA-structuren in de weefsels.
Zonnebanken geven UV-licht met een straling gelijk aan een UV-index 12 (indien zij in orde zijn met de wetgeving. Slechts 11 % is effectief in orde). Dat is vele keren hoger dan de UV-index van de zon in België die meestal onder de 6 ligt. De zonnebank bereidt je huid voor op de vakantie.
PA+ betekent dat uw zonnebrandcrème of cosmetische middel enigszins bescherming biedt tegen UVA-straling, terwijl PA++ een gemiddelde bescherming en PA+++ de beste bescherming van de drie biedt. Op basis van recente innovaties is in een aantal landen zelfs een rating van PA++++ geïntroduceerd.