Solvabiliteit geeft aan of de onderneming op de lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Liquiditeit geeft aan of de onderneming op de korte termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Rentabiliteit geeft weer hoeveel winst een bedrijf per geïnvesteerde euro maakt.
De kredietwaardigheid van een bedrijf wordt bepaald door solvabiliteit (kunnen schulden op lange termijn worden voldaan), de liquiditeit (kunnen schulden op korte termijn worden voldaan) en integriteit (bestaat de wil om schulden terug te betalen).
Solvabiliteit is een rekenformule waarmee je de financiële gezondheid van je onderneming meet. Het getal geeft aan of je op de lange termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een hoge solvabiliteit is gunstig voor je leveranciers en financiers.
Liquiditeit is een term die aangeeft of een bedrijf alle kortlopende schulden (tot maximaal een jaar) kan betalen. De belangrijkste reden om de liquiditeit te berekenen, is dus om te weten of een bedrijf over voldoende liquide middelen beschikt om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.
Meestal wordt gekeken naar de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. We beschouwen een solvabiliteitsratio tussen de 0,25 en 0,40 als gezond. Dit houdt in dat 25% tot 40% van het vermogen in jouw onderneming uit eigen vermogen bestaat.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Solvabiliteit berekenen: Hoe
Het solvabiliteitsratio bereken je met behulp van onderstaande formule: Solvabiliteit = eigen vermogen / totale vermogen. Het totale vermogen is de optelsom van je passiva. Dit zijn de schulden van een bedrijf, het is in feite al het geld dat in de onderneming is geïnvesteerd.
Bij een current ratio hoger dan 2 heb je veel liquiditeit, die je wellicht beter in je bedrijf kunt investeren. Quick ratio: Vlottende activa gedeeld door kort vreemd vermogen, met uitzondering van de voorraden. Dus (debiteuren + kasgeld) gedeeld door kort vreemd vermogen (crediteuren en banken).
Wat is liquiditeit? Liquiditeitsratio's geven aan of er voldoende geld in kas is of op de bankrekening staat om aan alle kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Denk daarbij aan schulden en openstaande rekeningen. Een bedrijf is liquide als betaling van deze financiële verplichtingen geen probleem is.
Liquide middelen zijn geldmiddelen die beschikbaar zijn in de onderneming. Dit is de zakelijke bankrekening, rekening kas, creditcard rekening, maar ook rekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal, etc.
Een hoge solvabiliteit betekent namelijk dat een relatief groot deel van het vermogen uit eigen vermogen bestaat en niet uit geleend geld. Bij een te laag solvabiliteitsratio is relatief meer vreemd vermogen aanwezig. Dat moet je in principe allemaal netjes terugbetalen.
In essentie is de liquide middelen betekenis niet meer dan sterk liquide activa. Dat betekent dat dit kapitaal al in geldelijke vorm aanwezig is of in geen tijd in geld kan worden omgezet. Het geld in kas is een liquide middel, maar ook het geld op de bankrekening is een liquide middel.
Hoe lager de solvabiliteit, hoe hoger het risico dat de lening niet wordt terugbetaald, en dus hoe kleiner de kans dat de lening wordt uitgegeven. Investeerders: Voor investeerders een belangrijke ratio om naar te kijken wanneer zij willen weten wat de kans is dat er dividend uitgekeerd gaat worden.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
Liquiditeit is de mate waarin de onderneming haar schulden op de korte termijn kan voldoen. Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen.
Wat is het verschil tussen de current- en quick ratio? De current ratio is de meest gebruikte ratio en lijkt erg op de quick ratio. Het verschil is dat bij de current ratio voorraden worden meegerekend, en de quick ratio wordt berekend exclusief de voorraden.
Wat betekent liquiditeit
Een product met een hoge liquiditeit kan sneller gekocht of verkocht worden dan een product met een lagere liquiditeit. Daarnaast is het makkelijker om een product met een hoge liquiditeit te verkopen voor de marktprijs. Geld is het meest liquide.
De current ratio is de verhouding tussen de vlottende activa (inclusief liquide middelen) en het kort vreemd vermogen. De uitkomst van de berekening is een kengetal dat een indicatie geeft van de mate van liquiditeit van een organisatie. De current ratio wordt berekend aan de hand van de balans.
Banken houden een maximale leverage aan tussen de 3,0 – 4,0, afhankelijk van het type bedrijf. Andere financiers hanteren soms hogere maximale leverage ratio's.
De meest gebruikte ratio's zijn de liquiditeitsratio, de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. Je kunt ze berekenen op basis van gegevens uit de balans en de winst- en verliesrekening.
DNB schrijft banken een minimaal liquiditeitspercentage voor. Banken kunnen krediet verlenen, zolang zij maar boven dit minimale percentage blijven. Stel dat DNB een minimaal liquiditeitspercentage van 20% voorschrijft.
Verschil activa en passiva
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.