Het verschil tussen beiden heeft te maken met de vleessoort waarvan de schnitzel gemaakt is. Traditioneel is dit kalf (Wiener Schnitzel), maar dat is relatief duur. Daarom zijn er tegenwoordig ook varianten met varkensvlees (Schnitzel Wiener Art).
Een normale schnitzel is gemaakt van kipfilet of varkensvlees, terwijl een wienerschnitzel gemaakt wordt van kalfsvlees. Veel mensen denken dat de Wienerschnitzel uit Wenen (Oostenrijk) komt, maar niets is minder waar. Oorspronkelijk komt de schnitzel namelijk uit Italië.
Eigenlijk zijn alle schnitzels gepaneerde en gebakken dunne stukjes vlees, maar alleen wiener schnitzel wordt gemaakt met kalfsvlees . Kookterm: Schnitzel is een kookterm die wordt gebruikt om elk stuk vlees te beschrijven dat dun wordt gestampt, vervolgens gepaneerd en gebakken. Belangrijkste ingrediënt: Schnitzel wordt gemaakt met varkensvlees, kip, rundvlees of kalfsvlees.
Schnitzel komt van het Duitse woord voor 'afsnijdsel': 'Schnitt'. Daarmee wordt een dun afgesneden stuk van vlees bedoeld. De echte wienerschnitzel wordt gemaakt van platgeslagen kalfsvlees van de bovenbil uit de achterpoot van het dier.
De Piccata Milanese, de Italiaanse variant van de Schnitzel, wordt gepaneerd met een mix van broodkruim en kaas, en wordt geserveerd met pasta.
Cotoletta . Cotoletta (Italiaans: [kotoˈletta]) is een Italiaanse vorm van gepaneerde kalfskotelet. Het gerecht is ontstaan in Frankrijk als côtelette de veau frite (letterlijk 'gebakken kalfskotelet') en werd in 1735 bedacht door chef-kok Joseph Menon.
Hoewel we schnitzels associeren met Oostenrijk, ligt de oorsprong van het gerecht in Venetië. In de 16e eeuw bakten Italiaanse chefs vlees in broodkruim. Diverse bronnen melden dat de schnitzel rond 1857 zijn intrede maakte in de Oostenrijkse keuken.
schnitzel, een dun vleeskotelet, gestampt tot het mals is en vervolgens gepaneerd en gebakken, dat een culinair hoofdbestanddeel is in Duitstalige landen en gemeenschappen. De Amerikaanse versie van het gerecht is kip-gefrituurde biefstuk.
De populariteit van schnitzel in Duitsland kan worden toegeschreven aan de rijke geschiedenis en veelzijdigheid ervan. De oorsprong ervan kan worden herleid tot de traditionele Oostenrijkse en Duitse keuken, waar het aanvankelijk werd bereid met kalfsvlees. Na verloop van tijd ontstonden er variaties, waarbij varkensvlees en kip werden toegevoegd, waardoor het voor een breder publiek toegankelijk werd.
Schnitzel Wiener Art ('Weense schnitzel') is een geplette, gepaneerde en gebakken kotelet, vaker gemaakt van varkensvlees dan van kalfsvlees. Restaurants serveren het meestal met een schijfje citroen en frietjes. Jägerschnitzel ('jagersschnitzel') is een schnitzel met champignonsaus .
Wat is Schnitzel? Het is geen worst , dat is zeker. Schnitzel is kip, varken of kalfsvlees dat dun is gestampt en bedekt met bloem, geklopt ei en broodkruimels... en vervolgens perfect gebakken!
Typische Duitse en Oostenrijkse bijgerechten bij schnitzels zijn onder andere spaetzle, aardappelsalade (vooral die op basis van azijn), komkommersalade, koolsalade en aardappelgerechten zoals friet of rösti .
Doordat de dieren jonger zijn, hebben ze minder gebruikgemaakt van hun spieren, waardoor het vlees van kalveren minder over bindweefsel beschikt. Dit zorgt ervoor dat het kalfsvlees malser wordt en het een fijne structuur krijgt. Sommige vleessoorten zijn zelfs zó botermals, dat het vlees op je tong smelt.
Bak de schnitzels kort totdat beide kanten lichtbruin zijn.Draai nu het vuur nu laag en braad de schnitzels in ongeveer 8 minuten gaar en krokant. Keer ze af en toe om, maar niet te vaak; zo blijft de korst mooi heel.
De geschiedenis van schnitzel begint in Oostenrijk
Het gerecht verspreidde zich snel door Oostenrijk en Duitsland en werd een hoofdbestanddeel van de traditionele Duitse en Oostenrijkse keuken. Het werd vaak geserveerd met aardappelen, kool of andere stevige bijgerechten en was een populaire keuze voor familiemaaltijden en feesten.
In de Verenigde Staten bestaat de frikandel voor 50% uit varkensvlees, 35% is rundvlees en 15% kippenvlees en wordt er geen paardenvlees gebruikt. Er bestaan ook vegetarische frikandellen; deze worden gemaakt met plantaardige ingrediënten.
Italiaanse kalfsschnitzel: Cotoletta alla Bolognese.
Het woord Frikadelle is sinds eind 17e eeuw in het Duitse spraakgebruik te vinden. Daarnaast bestonden aan het begin van de 18e eeuw ook nog de termen Frickedelle en Fricandelle als voorloper van het, in de huidige Duitse gastronomische terminologie, gebruikelijke Frikadelle, zijnde een gestoomde vleesplak.
nationaliteit Wolfgang Amadeus Mozart
Nationaliteit is Duits en niet Oostenrijks.
Zet een bezoek aan Rosi's Schnitzelhütte in Zell am Ziller dan maar snel op je lunchlijstje. Hier hebben ze het koosnaampje 'deurmat' wel heel letterlijk genomen. De berghut serveert schnitzels van XXL formaat, nog groter dan je bord én het dienblad waarop je bord staat.
De naam van het gerecht komt eigenlijk van het Duitse woord schnitt, wat 'snijden' betekent. Het populairste soort vlees voor schnitzel is kalfsvlees (wiener-schnitzel) of varkensvlees (schweine-schnitzel) , maar er zijn ook varianten met kip (hänchen-schnitzel) of kalkoen (puten-schnitzel).
Varkensschnitzel van de Filet – Ongepaneerd, Ideaal voor Wiener Schnitzel.
Een kruidige boerenschnitzel met aardappelblokjes en een groentemengsel van o.a. paprika, prei en ham. Het groentemengsel is makkelijk te maken en geeft een extra dimensie aan de schnitzels. Geniet van een heerlijk gerecht op tafel dat verrukkelijk smaakt.