De gebruikelijke vier meteorologische seizoenen zijn de winter: december-januari-februari, de lente: maart-april-mei, de zomer: juni-juli-augustus, en de herfst: september-oktober-november.
April staat bekend om het mooie lenteweer, het begin van warmer weer en precies op het moment dat de paashaas zijn opwachting maakt! We weten dat het de vierde maand van het jaar is, maar dat is alleen volgens de Gregoriaanse kalender waar we ons nu aan houden.
April (ook wel: grasmaand, paasmaand, eiermaand) is de vierde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. In de oud-Romeinse kalender was maart aanvankelijk de eerste maand van het jaar, en april dus de tweede.
De maand april ontleent zijn naam aan het Latijnse woord 'aperire', wat 'openen' betekent. Dit verwijst naar het seizoen waarin de bomen en bloemen tot bloei komen en zich weer openen. Het is niet voor niets, dat deze maand van oudsher ook wel grasmaand of kiemmaand wordt genoemd.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.
April is de vierde maand van het jaar volgens de gregoriaanse kalender.
Mei, ook wel bloeimaand of Mariamaand, is de vijfde maand in het jaar van de gregoriaanse kalender. De maand telt 31 dagen.
April wordt ook wel eens grasmaand, paasmaand en eiermaand genoemd. De naam april komt misschien van het Latijnse woord aperire, wat openen betekent.
Sterrenbeeld april
Iedereen die geboren is in april, heeft het sterrenbeeld Ram óf het sterrenbeeld Stier.
De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar!
De gebruikelijke vier meteorologische seizoenen zijn de winter: december-januari-februari, de lente: maart-april-mei, de zomer: juni-juli-augustus, en de herfst: september-oktober-november.
Varia. In verband met de omschakeling van de zomertijd naar de wintertijd op de laatste zondag van deze maand duurt oktober in de Europese Unie een uur langer dan de andere maanden van 31 dagen. Hiermee is oktober de langste maand van het jaar.
Op 1 april 1962 kwam de beeldhouwer Edo van Tetterode in het nieuws met een aprilgrap. Hij liet op het strand bij Zandvoort een beeld van het Paaseiland, de Loeres, aanspoelen. De media verspreidden het bericht en velen kwamen er op af. Pas dagen later heeft Van Tetterode zich als maker bekend gemaakt.
Het mysterie rondom 1 april
Deze dag wordt niet alleen gevierd in Nederland, maar in veel meer landen waaronder Frankrijk (poisson d'avril), Engelstalige landen (April Fool's Day), Duitsland (Narrentag), en Rusland (Dyen Doeraka).
Steenbokken bijten in het stof en zijn helaas de 'domste' sterrenbeelden.
Ondanks het flirterige karakter van Stieren, zijn ze erg trouw. Ze hebben behoefte aan zekerheid en een vaste relatie hoort daarbij.
Ram (of Aries) 21 maart - 20 april. Stier (of Taurus) 21 april - 20 mei.
De namen van de maanden worden klein geschreven.
De vroegst mogelijke datum voor Pasen is 22 maart. En 25 april is de laatst mogelijke Paasdatum. Dat er meer dan een maand verschil zit tussen deze twee uiterste data, komt doordat je afhankelijk bent van de maanstand én de dagen van de week.
Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde.
September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.