Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Hoe lang jeukt een muggenbult? Een muggenbult blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat je ook zolang last hebt van jeuk.
Soms begint de jeuk pas als iemand je erop wijst of als je de bult per ongeluk aanraakt. Een muggenbult ontstaat doordat het speeksel van een mug een bepaald stofje bevat. Dat stofje zorgt ervoor dat het bloed niet stolt als de mug je bloed drinkt. Helaas zorgt dit stofje bij de mens voor een vervelende jeukende bult.
Azijn. Dep een beetje azijn op de bult en herhaal dit een paar keer per dag. Ook door dit goedje verdwijnt de jeuk snel en heb je geen last meer van die vervelende bultjes.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.
De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd.
Wordt je kindje meerdere keren gestoken met een allergie voor muggenbeten, dan kan hij zelfs ziek worden. Dit kan zich uiten in misselijkheid, koorts, vermoeidheid, spierverslapping en rillerigheid. Blijft je kindje hier last van hebben, neem dan contact op met de huisarts.
Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig is deze bult niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.
Als je een kruisje zet in een muggenbult, dan vervang je de jeuk door pijn. Die pijnprikkel is sterker dan jeuk. Het is maar tijdelijk en helpt dus niet echt. Bij kleine kinderen kan het wel een beetje helpen voordat ze gaan slapen.
De mug dient als voedsel voor andere dieren, de larven houden het water waarin zij opgroeien schoon en de wetenschap ontwikkelt medicatie door van muggen te leren. Steekmuggen kunnen dodelijke ziekten overdragen, zoals malaria en het westnijlvirus. Dat zijn ziekten die jaarlijks miljoenen mensen treffen.
Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen. Dit is irritatie. De bult bestaat vaak uit vocht en er is dan ook vaak sprake van vochtopstapeling.
In deze studie hebben we er nog eentje gevonden: de kleur rood. En die is niet alleen mogelijk te vinden in je kleding, maar ook in ieders huid. De huidskleur doet er daarbij niet toe.” Dat ook kleuren (in combinatie met geuren) de mug niet onberoerd laten, blijkt uit experimenten.
Een parfum van het lingeriemerk Victoria's Secret is een uitstekend middel om muggen op afstand te houden. Dat is de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek in de VS.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos.
Muggen in de val lokken met geuren
De muggen kiezen nog steeds liever menselijk zweet. Daarnaast zijn er onderzoekers die zich richten op geurstoffen die niet aantrekkelijk zijn voor muggen om zo een spray te maken die ervoor zorgt dat je onzichtbaar bent voor muggen.
In de diapauze daalt de activiteit van de stofwisseling en wordt de mug bestand tegen extreme omgevingsfactoren, oftewel kou. Het bijzondere van de mug is dat deze in elke levensfase: als eitje, larve én als volwassen mug in de diapauze kan overwinteren.
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.
Op zoek naar bloed
'Het is een fabel. Als je op een zomeravond voor je tent zit met een lamp aan, dan komen daar weliswaar allerlei insecten op af. Dus ook muggen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld motten, langpootmuggen en bepaalde kevers, zijn steekmuggen niet geïnteresseerd in licht.