Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil.
Beide planten kunnen vroeg in de zomer en laat in de zomer bloeien. Toch bloeit het raapzaad meestal eerder dan het koolzaad (in de akkervelden).
Margarine en koekjes zijn producten waarin koolzaadolie onder andere wordt gebruikt. Ook wordt koolzaadolie vaak in combinatie gebruikt met andere oliën. Koudgeperste koolzaadolie is door de nootachtige smaak een veelgebruikt ingrediënt in sla en dressings. Je kunt koolzaadolie ook gebruiken om te bakken en braden.
Uit de zaden kan raapolie gewonnen worden.De zaden worden ook gebruikt in voedermengsels voor vogels, zoals kanaries. Bloeiperiode : Volop eind maart / begin april. Ook daarna kan nog overal bloeiend raapzaad worden aangetroffen: er is een nabloei van later opgekomen planten tot in oktober.
Het raapzaad wordt commercieel geteeld. Uit de zaden wordt olie gewonnen, maar ook zijn de bladen eetbaar voor mens en dier.
Raapzaadolie is een gezonde keuze omdat het van deze oliën dus het meeste onverzadigd vet bevat, en een menu met minder verzadigde vetten is zoals je weet goed voor je cholesterol.
De conventionele koolzaadolie in de vorm van canola-olie, die de meeste mensen eten, is genetisch gemodificeerd, bevat weinig nutriënten, veel geoxideerde omega 6-vetten en veel transvetten, en de omega 3 die erin zit blijkt een inefficiënte vorm te hebben. Al met al is canola niet gezond.
Raapzaad heeft bladeren die aan beide zijden borstelig behaard zijn. Alle bladeren, ook de bovenste meer langwerpige en veel kleinere bladeren, hebben een diep stengelomvattende en hartvormige bladvoet, hetgeen sterk duidt op Raapzaad. De kleur van de bladeren is meer groen, dan blauwgroen; ook dat duidt op Raapzaad.
Koolzaadolie heeft naast een lekkere milde smaak ook een rijke voedingswaarde. Net als andere oliën bevat deze olie vitamine A en E, maar koolzaadolie onderscheidt zich door de grote hoeveelheid omega 3 (alfalinoleenzuur) en omega 6.Dit is zijn essentieel vetzuren, die heeft je lichaam nodig.
Raapzaad. De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het gaat om raapzaad, en het wordt soms ook wel verward met koolzaad.
Koolzaad is een geschikte teelt om overblijvende/resistente duist aan te pakken. Jonge koolzaadplanten zijn tot in het 3-4 bladstadium gegeerd bij slakken. De meeste problemen met slakken komen voor in de zwaardere grond bij een los, grofkluitig zaaibed waardoor een preventieve behandeling kort na zaai aan de orde is.
Koolzaad kun je eten.Niet alleen het zaad of de bloemetjes; ook de jonge stelen en blaadjes! En ze zijn lekker. Je proeft dat ze wild zijn: ze smaken wat pittiger dan geteelde groenten.
Raapzaad groeit vooral in bermen op voedselrijke, verstoorde bodems. Dergelijke standplaatsen komen vooral voor in regio's waar de bermen worden geklepeld: een maaivorm waarbij de vegetatie wordt gehakseld en de plantenresten niet afgevoerd worden maar in de berm blijven liggen.
Dit is nodig om de dijk te beschermen tegen erosie. Het koolzaad staat volop in bloei. Een bloemenzee kleurt bermen en dijken geel. Een prachtig gezicht en goed voor de biodiversiteit.
De helder-gele Koolzaad-bloemen groeien uit dikke knoppen, ze hebben 4 kroon- en 4 kelk-blaadjes, die samen een -dubbel- mooi 'kruisje' vormen en staan in trossen bij elkaar. Koolzaad-bloemen hebben een fijne zoete smaak en zijn zeer geschikt voor fijne garneringen.
De gele bloemen in de bermen en slootkanten die nu zo uitbundig bloeien zijn (in de meeste gevallen) raapzaad. Dit is een plantensoort die het goed doet op voedselrijke grond op plekken die kaal zijn of waar de bodem verstoord is. Daarom doet raapzaad het goed in bermen of slootkanten die geklepeld worden.
Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil.
Raapolie bevat voor het overgrote deel onverzadigde vetzuren wat de olie geschikt maakt voor bereidingen op hoge temperaturen. Raapolie is daarnaast goed te gebruiken voor bakken en braden. Raapolie moet niet verward worden met koolzaadolie.
Hoewel het niet precies hetzelfde is, lijken ze qua smaak en voedingswaarde zoveel op elkaar dat ze op dezelfde manier te gebruiken zijn. Raapzaadolie heeft in vergelijking met koolzaadolie een iets andere, fijne, nootachtige smaak. Ze is bijzonder geschikt voor salades, dipsauzen en dressings.
Herkenbaar is Koolzaad aan de 4 relatief grote gele kroonbladen, die elkaar overlappen, de zes meeldraden en schuin afstaande kelkbladen. De bovenste bladeren zijn half stengelomvattend en blauwgroen van kleur. De vruchten zijn flinke hauwen, meestal meer dan 3,5 cm lang met een korte snavel.
De planten zien er momenteel verweerd uit omdat in de winter de groei langzaam gaat en ganzen ze af en toe aanvreten. De bladvoet is het beste kenmerk om Raapzaad te onderscheiden van Herik: zijn er hogerop bladeren met stengelomvattende oren of niet.
Raapzaadolie wordt nog wel eens verward met koolzaadolie. De twee oliesoorten lijken qua smaak en toepassing veel op elkaar, maar toch heeft raapzaadolie een iets fijnere en nootachtige smaak.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
De resultaten van deze review suggereren dat het gebruik van koolzaadolie in vergelijking met olijfolie gunstige effecten heeft op het bloedcholesterolprofiel, met name het LDL-cholesterol, totaal cholesterol en de LDL-cholesterol/ HDL-cholesterol ratio.