De niet-gravende mijten bevinden zich in de vacht. Een van de meest voorkomende parasitaire huidinfecties bij de hond wordt veroorzaakt door de gravende mijt Demodex canis. Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodexmijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd.
De eerste zichtbare tekenen zijn rode vlekken aan de buik en ellebogen. Symptomen die later voorkomen zijn de jeuk, zelf toegebrachte haarloosheid, roos en verdikking van de huid op de oren en uiteindelijk op het hele lichaam. Om vast te stellen of het om mijten gaat, kan een oppervlakkig stukje huid onderzocht worden.
Wat zijn de symptomen van vachtmijt? Symptomen van vachtmijt bij een hond kunnen zijn; veel schilfers (roos), een doffe vacht en losse haren. Ook kan vachtmijt jeuk veroorzaken bij de hond, echter is dit niet altijd duidelijk aanwezig. Vachtmijt veroorzaakt vaak weinig tot geen overlast voor de hond.
Mijten zijn over het algemeen niet met het blote oog te zien, omdat ze meestal een stuk kleiner zijn dan een millimeter. Ze bewegen zich, voor ons doen langzaam, maar gezien hun afmeting best snel, voort op acht poten, leggen talloze eitjes en voeden zich met huidschilfers van dieren en met dode planten.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Leefwijze en eetpatroon
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.
Huisstofmijt – matras
De huisstofmijt bestrijden kan je op verschillende fronten doen. Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.
Hoe lang leeft een schurftmijt? Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Bij de meeste honden die last hebben van een schilferige huid, maakt de huid te veel talg aan. De oorzaak van zo'n afwijking is vaak een allergie, stoornis in de stofwisseling of een voedingsstoffentekort. Ook hebben bepaalde rassen meer last van schilfervorming.
Schurft is zeer besmettelijk
De Sarcoptes mijt is zeer infectieus: honden besmetten zich door contact met een andere hond met scabiës of door een besmette omgeving. De mijt kan enkele weken in de omgeving buiten de hond blijven leven: borstels, manden en dekens kunnen daarom een bron van infectie zijn.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Over het algemeen helpt het om in de tuin de algehele vochtigheid te verminderen, het grasveld kort te houden en onnodige doornstruiken, bramen, struikgewas en onkruid te verwijderen, omdat de mijten zich zullen terugtrekken in de borders en hogere vegetatie.
Het gaat om huidmijten, minuscule geleedpotigen die verwant zijn aan spinnen en teken. Met het blote oog zijn ze niet te zien, en je voelt ze ook niet wanneer ze rondkruipen. Niet dat ze dat doen - deze minikluizenaars zitten het grootste deel van hun leven moederziel alleen ondersteboven in een porie.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
Hoe ziet huisstofmijt eruit? Huisstofmijten zijn zogenaamde 'geleedpotigen', wat betekent dat ze 8 poten hebben. Ze zien eruit als kleine spinnetjes. Huisstofmijt kun je met het blote oog nooit herkennen: het diertje is slechts zo'n 0,3 mm groot.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Een beet van de korenmijt of oogstmijt is niet voelbaar. Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten.
De vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich tot poppen en daarna tot een volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken. Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten.
De beten vormen een rijtje op je huid. Dit komt voor als de bedmijt wordt verstoord tijdens het bloedzuigen. Hij bijt dan een paar keer opnieuw. Je ziet kleine ronde bultjes, vooral in je nek en op je handen, armen en benen.
Schrik niet, maar een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen zie je niet met het blote oog, maar je kunt er wel flink last van hebben. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Hoe houd je mijten uit je slaapkamer?