De ranonkel wordt in het najaar geplant, zodat we haar in de lente in huis kunnen halen. Deze dubbelvormige bloem lijkt op een pioenroos, maar is iets kleiner. Je vindt de ranonkel in verschillende soorten en kleuren, van vrolijk paars of oranje tot geel en wit. Eenmaal in de vaas gaan de bloemblaadjes langzaam open.
Alle plantendelen van de ranonkel zijn vooral giftig voor kinderen en huisdieren zoals katten, honden en knaagdieren, maar er bestaat geen levensgevaar.
Een prachtige bloem, die verrassend veel lijkt op de pioenroos, is de ranonkel, een knolgewas met een misleidend kleine bloemknop waar een zee van bloemblaadjes uit ontspruit.
Ze zijn er niet alleen als snijbloem, maar ook als bol, vaste plant en zelfs als herfstbloeier. Dat de ranonkel en anemoon regelmatig door elkaar worden gehaald komt omdat ze allebei uit de ranonkelfamilie afkomstig zijn.
Het is een vaste plant soort die verkrijgbaar is in verschillende kleuren: wit, roze, donkerroze en rood. De pioenrozen worden zo'n 70 tot 100 cm lang en bloeien in de maand mei en juni. De verzorging van een Pioenroos is erg makkelijk en de bloemen kunnen ook goed als snijbloem gebruikt worden.
Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in juli tot op de grond af. In oktober moet het blad tot net boven de grond worden afgeknipt. Paeonia delavayi ( Boompioen ) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemen na de bloei in juli net boven de nieuwe groei af.
Zet pioenrozen in vochthoudende en voedselrijke grond (klei of zand met veel humus en mest) op een plek in de volle zon. Niet te diep planten, want dat kan er voor zorgen dat de plant slecht bloeit. De neus van de plant hoeft maar 1-2 cm onder de grond te zitten. Pioenroos kunt u het beste in het najaar (ver)planten.
Ranonkel heeft de volle zon nodig. Hij zal schaduw in de ochtend tolereren, maar heeft de volle zon in de middag nodig om te bloeien. In geval van twijfel: geef uw Ranonkel meer zon!
Het kan gebeuren, dat bloemen na een aantal dagen een beetje slap gaan hangen. Snijd ze dan even opnieuw schuin af. Helpt dit niet, stuur dan een berichtje met een foto van de bloem(en). Geef jouw bloemen altijd een mooie plek en geniet van elkaar!!
Ranonkels zijn kwetsbare bloemen, de stelen zijn vlezig harig en hol en daardoor knakt de bloem snel. Als dat gebeurt, kun je ze altijd in een schaal leggen om ze te laten drijven. Zet de ranonkel achter glas nooit in het volle zonlicht, dit werkt als een vergrootglas.
De naam Ranonkel komt van 'Ranunculus', wat kikkertje betekent in het Latijn. De naam heeft de Ranonkel te danken aan de drassige omgeving waarin zij in het wild groeit. De bloem heeft een bijzonder mooi uiterlijk. De blaadjes openen zich steeds meer waardoor je uiteindelijk het hart in kan kijken.
Deze planten zijn niet winterhard en moeten dus voor de winter verplaatst worden naar een serre of bedekte plaats. Buiten de koude vorst, heeft de ranonkel ook nog naaktslakken als vijand.
Het is belangrijk dat pioenrozen minimaal vijf uur per dag zon krijgen. Zo kunnen de bloemen het beste bloeien. Daarnaast is het belangrijk dat de grond voedzaam is. De grond mag dus niet uitdrogen en moet regelmatig water krijgen.
Om namelijk ook het volgende bloeiseizoen te kunnen genieten van de Ranonkel, kun je de bollen van de bloem maar beter binnenshuis drogen. Laten zitten tijdens de vorstperiode, zal allerminst bevorderlijk zijn.
De clematis is een geslacht van overwegend lianen uit de ranonkelfamilie. In het wild komt met name in Limburg alleen de bosrank (clematis vitalba) voor. Het sap van de clematis is giftig.
Zorg voor goed vruchtbare gedraineerde en niet te droge tuingrond, met compost en turf, diep bewerkt. Voor ranonkels in pot gebruik je best rozengrond of een mengeling van tuin en potgrond. Geef ze een enigszins beschutte standplaats want de holle stengels kraken vlug in de wind. Planten april / mei.
Rozen en tulpen kunnen elkaar niet uitstaan
En vooral niet met de roos. De tulp en de roos kunnen elkaar namelijk niet zo goed uitstaan. Gevolg? De tulp zal zijn koppie als het goed is wel overeind houden, maar de roos zal er treurig bij gaan staan en gaan hangen.
VERMEERDERING RANUNCULUS
Vermeerdering vindt vooral plaats via zaad. Ook professioneel vindt vermeerdering vooral plaats via zaad. Slechts 25% vindt plaats via in-vitrovermeerdering. De ranonkel is niet winterhard, maar op de juiste plek kunnen ze zich vermeerderen.
Als je jouw rozen langer wilt laten leven moet je ze goed in het water zetten. Gebruik warm water in de vaas ( warmer dan 40 graden! ). Verwijder de bladeren van de stelen die in water komen te staan. Snij de stengels van de rozen schuin af.
Bloembollenkopen.nl heeft het op één na grootste assortiment bloembollen in Europa. Van typische voorjaarsbollen zoals tulpenbollen, narcissen bloembollen, krokus bolletjes tot exotische zomerbollen zoals lelies en Begonia's. Maar ook voor bloemzaden, groentezaden, tuinplanten en tuinartikelen kunt u bij ons terecht.
Pioenen zijn echte seizoensbloeiers en kennen een bloeiperiode van ongeveer 2 maanden, waarbij de vroegste soorten en variëteiten doorgaans in de tweede helft van april bloeien en de laatste halverwege juni. Verreweg de meeste cultivars bloeien eind mei, deze bloeitijd hebben wij gekenmerkt als de 'middenperiode'.
Deze zeer winterharde vaste plant staat graag in de zon of in de halfschaduw, zolang hij maar enkele uren zon heeft. De pioenroos heeft een voorkeur voor voedzame grond. Gebruik bij het aanplanten tuinplantengrond. De boompioen moet elk jaar bemest worden.
Langer genieten van pioenrozen
Pioenrozen behoren helaas niet tot de bloemsoorten die het langst goed blijven in een vaas. Door de bloemen de best mogelijke verzorging vooraf te geven, kunt u er wel zo lang mogelijk van genieten. Een dag of 5 tot 7 is dan goed haalbaar.
De wortels hebben tijd nodig om zich te nestelen en daardoor is het normaal dat de planten de eerste twee jaar na het verplanten niet zullen bloeien. Pioenen die reeds lange tijd op dezelfde plaats staan kunnen verminderen van bloei. Opgraven, delen en op een andere plaats planten is hier de beste oplossing.
Over het algemeen is de pioen in mei en juni volop aan het bloeien. In deze maanden kunt u dus optimaal genieten van deze bloem.