Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk.
Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Het belangrijkste voordeel van roaming in het buitenland is dat u uw smartphone gewoon kunt blijven gebruiken. Sinds 2017 is roaming in het buitenland (de EU) gratis. Dit wil zeggen dat u met uw bundel kunt bellen, sms'en en internetten binnen Europa, zonder dat u hier meer voor hoeft te betalen.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Met mobiel internet kan je via de laptop of smartphone virtueel overal werken. Tegelijk heb je je eigen verbinding tussen jouw toestel en jouw operator. Dat maakt een 3G-verbinding onderweg een pak betrouwbaarder dan een wifi-netwerk van het hotel of een openbaar netwerk.
Onder dataverbruik verstaan we het aantal gegevens die je hebt gedownload. Je kunt dit doen via een Wifi-verbinding, maar ook via mobiel internet. Wanneer je gebruik maakt van Wifi gaat de data die je verbruikt niet van je databundel af. Dit gebeurd wel wanneer je gebruik maakt van mobiel internet.
Die R staat voor roaming, en raoming is gebruik maken van een gasten netwerk. Als je eigen netwerk niet beschikbaar is, schakeld je telefoon over op een ander netwerk. Binnen Nederland zijn er voor roaming geen extra kosten aan verbonden.
Vanaf het homescherm ga je naar 'Apps' → 'Instellingen' → 'Meer netwerken' → 'Mobiele netwerken'. 2. Vink Roaming aan of uit. Meer informatie over de netwerkmogelijkheden van een smartphone of tablet en hoe deze in te stellen?
Je kunt in ieder geval 'gratis' roamen in alle 27 landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (maar niet in het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, ...
Afhankelijk van welke vorm van roaming er gebruikt wordt, kunnen vertrouwelijke gegevens gevaar lopen. Online ingevulde gegevens kunnen ontfutselt worden door derden die daar uiteindelijk misbruik kunnen maken. Een mogelijke oplossing van dit gevaar, is het gebruik van een VPN-dienst.
In het buitenland maak je gebruik van een buitenlands netwerk. Het kan daarom helpen als je handmatig een ander netwerk selecteert. Is je internet in het buitenland erg traag? Zet dan je telefoon even uit en aan.
Zolang je verbonden bent met een WiFi-netwerk en naar een andere app-gebruiker belt, is bellen via WhatsApp gratis. Heb je geen WiFi, dan kan je extra kosten oplopen voor de data die je tijdens je oproep verbruikt.
Roamingkosten buiten de EU
Voor roamen buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Om verder te internetten moet je het limiet handmatig uitschakelen.
Android – Ga naar instellingen → Verbindingen → Gegevensgebruik. Hier zie je hoeveel je in een bepaalde periode verbruikt hebt. Ook zie je precies over welke periode het gaat, maar niet welke apps hoeveel gebruiken. Ook via de mobiele app of site van je provider kun je jouw dataverbruik bekijken.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde.