Marjolein, ook wel Echte Marjolein of Majoraan genoemd, is een kruid dat vaak wordt gebruikt bij de bereiding van worsten. Daarom wordt het ook wel worstkruid genoemd. Het heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak.
Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Oregano, ook wel wilde marjolein (Origanum vulgare) genoemd, is een plant die sterk op majoraan lijkt. De planten zijn naaste familie van elkaar. Beide planten wordt voornamelijk als kruid gebruikt om smaak te geven aan producten. Majoraan heeft op naald lijkende blaadjes met een groengrijze kleur.
Marjolein werkt desinfecterend en kan daarom met een intensieve kuur schimmels, schadelijke bacteriën en darmparasieten uitschakelen. Zelfs candida en bloedarmoede kunnen door het gebruik van het vreugdevolle kruid verminderen.
Gedroogde marjolein
Marjolein is het kleine broertje van oregano. Dit kruid is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond Cyprus en Turkije. Zowel marjolein als oregano behoren tot het plantengeslacht van Origanum. Daarom is er weleens verwarring rond de benaming van deze kruiden.
Wilde marjolein is winterhard maar niet wintergroen. Wilde marjolein sterft dus in de winter bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.
Oregano heel heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd. De oregano plant groeit gemakkelijk in gematigde streken. De hoeveelheid zon heeft wel invloed op de smaak van het kruid.
Marjolein smaak
Marjolein heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak. Daarom wordt er ook wel gezegd dat de smaak iets weg heeft van tijm.
In zijn 'wilde' vorm is Origanum vulgare een zeer variabele, bossige vaste plant met opgaande, paarsbruine stengels, en breed eirond, vaak roodgetint blad tot 4 cm lang. Paarsroze bloemen in vertakte trossen in de zomer.
Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliest marjolein net als veel andere kruiden een groot deel van haar smaak en geur.
Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk te vervangen is. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterraanse of Provençaalse kruiden.
Basilicum is een kruid.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Het boost je immuunsysteem en zorgt ervoor dat virussen sneller weer weggaan. Oregano bevat veel antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen en ziektes. Genoeg redenen dus om deze twee kruiden samen te verwerken in een heerlijke thee!
De plant voelt zich het meest thuis op kalkhoudende tot kalkrijke bodems die matig voedselarm tot matig voedselrijk zijn. Het is een indicatorplant van kalk in de bodem. Ze is zonminnend, maar verdraagt ook halfschaduw. Wilde marjolein heeft een enorme aantrekkingskracht op insecten.
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
Wilde marjolein is een meerjarig kruid. De Wilde marjolein wordt ongeveer 40 cm hoog. Tijdens de prachtige bloei in de zomer vormt de Marjolein een walhalla voor insecten/vlinders. Zaaien in april onder glas of in mei op zaaibed buiten.
Standplaats. Wilde marjolein houdt van een warme vochtige en zonnige plek en van een kalkrijke bodem met wat compost. Hoewel de lucht vochtig moet zijn moet de bodem net niet te nat zijn.
Gemakkelijk biologische marjolein kopen doe je natuurlijk bij Naturaplaza. In onze webshop kun je biologische marjolein bestellen in handige consumenten verpakkingen of in iets grotere hoeveelheden van meestal 1 kg.
De oude Grieken pasten het ook toe bij hoofdpijn, zweren, longziekten, astma en spasmen. In het huidige Griekenland wordt thee van oregano als volksmedicijn gebruikt bij verkoudheden, keelpijn, griep, maagzweren en andere maag-darmklachten.
De bladeren zijn groengeel en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 35 cm.