Een plastic is een kunststof waarmee, door verhitting in een vorm onder druk, een object wordt gemaakt. We spreken dan van een thermoplast. Thermoharders (bijvoorbeeld polyester) en elastomen (kunstrubbers) vallen dus ook onder de kunststoffen maar zijn geen plastic.
Plastic is een overkoepelende term voor kunststof materialen die we maken uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren, lange moleculen die bestaan uit steeds dezelfde bouwstenen. Je kan het vergelijken met een ketting met allemaal dezelfde kralen.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
De nadelen van kunststoffen zijn: brandbaarheid, lage stijfheid en sterkte en kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Uiteraard bezitten niet alle kunstoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.
Kunststof kent namelijk een lagere kostprijs en laat zich in meer vormen gieten dan traditioneel materiaal. Ook levert kunststof een behoorlijke gewichtsbesparing op. Door de lagere kostprijs en de grotere ontwerpvrijheid, kiezen steeds meer bedrijven voor de overstap naar kunststof.
Maar de voordelen van plastic zijn gigantisch. Het is lichter en minder breekbaar dan glas of aardewerk, waterdicht, in vele vormen te gieten, goedkoop om te produceren (10 kg aardolie is voldoende voor het maken van 3.000 Albert Heijn-tasjes) en het reageert nauwelijks met andere stoffen.
PVC (polyvinylchloride) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en gemakkelijk bewerkbare vorm van plastic.
Dus de conclusie: kunststof is zeker een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal, het scoort goed op alle duurzaamheidscriteria. Wanneer u een milieuvriendelijke keuze wil maken, kunt u met een gerust hart kiezen voor kunststof. Een besparing voor uzelf en een besparing voor het milieu.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Sterk en slagvast
De meeste kunststoffen zijn erg robuust. PMMA is bijvoorbeeld 25 keer sterker dan glas. Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Deze kunststoffen zijn niet alleen sterker, maar ook lichter dan glas.
PET-P (polyethyleentereftalaat) is zeer vormvast en heeft een zeer laag wrijvingscoëfficiënt, zelfs lager dan die van PA (Nylon) en POM. Het is een van de hardste kunststofmaterialen, heeft geen last van kruip (koude vloei) en het neemt praktisch geen vocht op.
Patatbakjes, colaflesjes, folie om groente en fruit, oortjes voor muziek, je pinpas, je broodtrommel, .... Allemaal plastic. Als je er even over nadenkt is er heel veel plastic om ons heen. Plastics worden ook wel kunststoffen genoemd.
Kunststof is een materiaal opgebouwd uit zeer omvangrijke moleculen, ontstaan door synthese. Grondstoffen zijn koolwaterstoffen, afkomstig uit de olieraffinage. Tijdens de chemische synthese gaan grondstoffen bindingen aan (covalente of ionaire bindingen) en vormen daardoor amorfe of kristallijne kunststoffen.
Plastic wordt voornamelijk gemaakt van ruwe aardolie. Deze aardolie wordt allereerst uit de grond gepompt. Ruwe aardolie is een mix van diverse verbindingen van verschillende omvang en eigenschappen. In een olieraffinaderij zuiveren ze het aardoliemengsel door destillatie.
Er zijn drie soorten kunststoffen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren. We leggen de overeenkomsten en verschillen uit. De drie soorten kunststoffen zijn: Thermoharders.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel producten van Ikea en Tupperware hebben deze code (let op! Niet al deze producten zijn veilig, sommige producten zijn gemaakt van het gevaarlijke Polystyreen).
Dat klopt, plastic is moeilijk brandbaar, maar plastic kan wel smelten. Als plastic gaat smelten is het enorm heet en kan het veel leed en schade aanrichten. Daarnaast kan plastic wel zorgen voor vlamoverdracht waardoor andere zaken aangestoken kunnen worden.
Eenvoudig gestructureerde kunststoffen zoals PE en PP zijn chemisch gestructureerd zoals minerale olieproducten met lange ketens (minerale oliewas) en zijn op dezelfde manier goed brandbaar. Complexere kunststoffen met hogere chemische bindingskrachten zijn daarentegen minder ontvlambaar.
Een vergelijking tussen PE en PVC
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver.
De eerste volledig synthetische kunststof ontsproot uit handen van Leo Baekeland, een Amerikaanse chemicus van Belgische afkomst. Met het bakeliet, dat hij in 1907 ontwikkelde, konden spullen mooier, goedkoper, sneller en veiliger gemaakt worden.
Er zijn heel veel soorten kunststoffen. Je kunt ze indelen in drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan. Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden.