Met een fles ketjap manis kiest u bijvoorbeeld voor een zoete saus. Met een klein flesje ketjap medja gaat u voor de extreem zoete variant, nog zoeter dan de manis. Het zoete karakter van het klein flesje ketjap medja heeft het te danken aan de toevoeging van extra veel suikerstroop.
Ketjap Medja is een heerlijke Indonesische sojasaus die wordt gemaakt op basis van sojabonen, kruiden, zout en eventueel zoet gemaakt door de toevoeging van palmsuiker of rietsuiker.
Voor zoute ketjap zweren wij bij Megachef. Zoute ketjap is altijd een indonesische sojasaus, Ketjap asin dus, en voor zoete ketjap, ketjap manis. ketjap medja is zoet en hartig en minder bekend en wordt vaak bij de manis gezet.
Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse. Wil je extra veel smaak? Dan kun je ook nog gember of bijvoorbeeld steranijs toevoegen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar in geval van nood kom je er goed mee weg.
In de Indonesische keuken wordt een onderscheid gemaakt tussen drie sojasauzen. Ketjap asin is dun en tamelijk zout, terwijl ketjap manis dik en zoet is. In het midden staat ketjap sedang, die de componenten van beide sauzen combineert.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Oorspronkelijk uit Indonesië, is ketjap manis een condiment dat lijkt op sojasaus maar zoeter is, met een dikke, stroperige textuur . Soms ook wel Indonesische ketchup genoemd, het is gemaakt met palmsuiker en kruiden voor een intense smaak.
Ketjap Manis 30% minder suiker. 30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra, de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!
Toegevoegde suiker in Kecap Manis
Deze karamelsaus wordt gebruikt in Indonesische gerechten zoals mee goreng en nasi goreng. De aromatische zoetheid - en lege calorieën (calorieën zonder voedingsstoffen) - komt van palmsuiker . Eet minder kecap manis als je op je suikerinname let.
In Nederland wordt met ketjap meestal ketjap manis bedoeld, ofwel zoete sojasaus. Heb je geen ketjap manis in huis, maar wel sojasaus? Dan kun je sojasaus combineren met een beetje suiker of honing voor een vergelijkbaar effect.
koel, droog en donker. Na openen gekoeld bewaren, beperkt houdbaar. 12 maanden na productie, na openen beperkt houdbaar.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis.
De meeste sauzen zitten vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast.
Ketjap Kaki Tiga medja no. 1 is: – glutenvrij (< 20 ppm);– GMO-vrij.
Ketjap Manis is van oorsprong een Indonesische kruidensaus die eerder stroperig is van textuur en die je gerechten een heerlijke zoete, kruidige toets geeft. Het is de voornaamste smaakmaker in de Indonesische en Maleisische keuken en wordt daar vaak gebruikt als zoete vervanger voor sojasaus.
1 is een extra zoete ketjap geproduceerd van natuurlijk gebrouwen sojasaus direct geïmporteerd vanuit Azië. Dit betekent dat de sojabonen via een authentiek natuurlijk proces van enkele maanden zijn gefermenteerd en verwerkt tot sojasaus.
Het lijkt een beetje op Indonesische teriyakisaus , maar dan met een iets interessantere smaak en een iets hogere zoetheid.
De lékkerste ketjap met maar liefst 30% minder suiker*. De helft van de suiker is vervangen door stevia, dat gewonnen wordt uit de blaadjes van de Steviaplant, ook wel honingkruid genoemd. Natuurlijk zoet dus! Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra; de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!
Als u een hoge bloeddruk heeft, moet u de oestersaus in beperkte hoeveelheden consumeren . Bovendien leidt sausconsumptie tot een toename van urinezuur en als u te veel eet, zal dit nadelige effecten op uw lichaam hebben.
Tamari of vloeibare aminozuren in plaats van sojasaus
Tamari is een glutenvrije versie van sojasaus, en de variant met weinig natrium smaakt net zo goed. Liquid aminos is een glutenvrije, op sojabonen gebaseerde kruidenmix. Coconut aminos zijn een niet-sojabonenoptie die afkomstig is van het sap van een kokospalm.
Zo kun je oestersaus vervangen
Een populaire vervanger voor oestersaus is hoisinsaus. Hoewel het iets zoeter is, heeft hoisinsaus ook die umami-kwaliteit, waardoor het een uitstekende vervanger is in de meeste gerechten. Het werkt bijzonder goed in marinades en roerbakgerechten.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Perfect voor het marineren van vlees, roerbakken van groenten of om over rijst en noedels te druppelen, Kecap Manis voegt diepte en complexiteit toe aan een breed scala aan gerechten. Bewaar op een koele, droge plaats. Na opening in de koelkast bewaren .
De Indonesische zoete smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen. Probeer deze ketjap eens in dit heerlijke Nasi Goreng gerecht.
Wat is het verschil tussen ketjap manis en sojasaus? Ketjap manis en sojasaus zijn allebei gemaakt van sojabonen. Ketjap gebruik je echter vooral in de Indonesische keuken, terwijl sojasaus voornamelijk in Japanse gerechten voorkomt. Ketjap en sojasaus zijn dus absoluut niet verwisselbaar voor elkaar.