Het Franse leenwoord jus d'orange of kortweg jus is een term die in Nederland wordt gebruikt, terwijl in Vlaanderen vooral sinaasappelsap, appelsiensap of het algemenere fruitsap wordt gebruikt. Er zijn vele merken sinaasappelsap zoals Appelsientje, Looza, Minute Maid, CoolBest, Granini, Goldhorn en Tropicana.
Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: "De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
De absolute winnaar is het 'Top's Fresh sap' van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het 'I'm Bio sinaasappelsap' dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt. Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees.
Kleine porties en calorierijk voedsel zijn vaak het beste. Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt.
Het antwoord is cola. In cola zit 11 procent suiker, in sinaasappelsap ongeveer 10 procent. Alhoewel het dus niet veel scheelt, zit er meer suiker in cola.
Is verse sinaasappelsap gezond? Puur vruchtensap is een bron van gezonde voedingsstoffen.Maar het bevat van nature veel fruitsuiker (fructose). Drink daarom niet meer dan één glas per dag om op een gezond gewicht te blijven.
Niet alleen lekker maar ook supergezond. Als je de ochtend regelmatig begint met deze citrusvrucht zal je humeur merkbaar verbeteren. Dit komt dankzij citroenzuur en mineraalzouten die in sinaasappels zitten. Je kunt je werkdag dus niet beter beginnen!
Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.
Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.
Sinaasappelen en afvallen. Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt).
Veel suiker, weinig vezels
De sappen van 100% sinaasappel bevatten van nature al veel suiker en scoren daarmee ook een C. Je kunt beter een sinaasappel eten dan alleen het sap drinken. Dan krijg je naast vitamines ook de vezels binnen.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Appels zijn gezond, maar is appelsap dat ook? Helaas, appelsap draagt niet bij aan de gezondheid van je kind. Het bevat heel veel suikers en veel minder vezels dan een appel (of ander stuk fruit).
Puur sinaasappelsap zonder enige toevoeging
Ons sinaasappelsap is een zuiver en natuurlijk product zonder enige toevoeging. Er worden dus geen kleurstoffen, smaakstoffen, suiker, vitaminen, zuurregelaars of bewaarmiddelen aan toegevoegd.
Net als sinaasappels en andere citrusvruchten, zijn ook mandarijnen rijk aan vitamine C. Deze vitamine heb je nodig om je weerstand op peil te houden, waardoor je minder vatbaar wordt voor virussen en bacteriën.
Je kunt tijdens je ontbijt beter sinaasappelsap drinken dan cola, ook al zit er evenveel suiker in. Maar als je wil afvallen, staat zo'n glas je misschien wel alleen maar in de weg. Net zo onmisbaar als een kop koffie in de morgen is een glas glas verse jus d'orange bij het ontbijt. Dan hebben we het puur over smaak.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Wat veel mensen niet weten is dat vruchtensap vaak evenveel suiker bevat als frisdrank. Een glas sinaasappelsap (250 ml) uit pak bevat bijna 24 gram suiker. Dit zijn 6 suikerklontjes. Een glas appelsap uit pak is nog zoeter: bijna 7 suikerklontjes.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten leveren op hun beurt ook gezondheidsvoordelen.
Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan je immuunsysteem en de vorming van rode en witte bloedcellen.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.