De basisbereiding komt overeen met het maken van jam en gelei, met als verschil dat de schillen van citrusvruchten een langere kooktijd vereisen. Chutney Chutney wordt gemaakt van fruit of groenten of een combinatie hiervan met azijn en zout als conserveringsmiddelen en specerijen als smaakmakers.
Jam wordt gemaakt met stukken fruit of groente en suiker. Deze term wordt vooral in Nederland gebruikt. Wat ze in Nederland jam noemen, heet in België confituur.
Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt. Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt. Marmelade wordt gemaakt met (de schillen van) citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.
Een compote heeft meer weg van een moes dan jam en wordt ook gemaakt van fruit en suiker. Het grote verschil is dat het niet zo stevig is en er wordt dan ook geen pectine of ander geleermiddel aan toegevoegd. Vaak zitten er ook nog stukjes fruit in verwerkt, wat het weer onderscheidt van een traditionele moes.
Geleisuiker heeft, door de aanwezige pectine, een betere conserverende werking dan gewone suiker. Maar ook met kristalsuiker of Zusto kan je confituur maken. Rietsuiker heeft een gistende werking en gebruik je dus beter niet.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Hero Fluweelzacht Aardbeien jam is een heerlijke, zachte Hero fruitspread zonder stukjes of pitjes. Deze marmelade is heerlijk op je boterham, beschuit of cracker en is daardoor het perfecte zoete broodbeleg!
Geleisuiker is kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toe is gevoegd, de productie ervan begon in 1965. Geleisuiker wordt gebruikt voor het conserveren van vruchten, om zo jams en dergelijke te maken. Om dit mogelijk te maken zijn aan de suiker pectine en citroenzuur toegevoegd.
Meng wat lepels jam door de yoghurt en je hebt een instant fruityoghurt gemaakt. Of doe deze yoghurt in ijslolly vormpjes en je hebt heerlijk yoghurt ijslollies. Heb je rijstepap, griesmeelpudding, havermoutpap of brinta gemaakt? Een dot zelfgemaakte jam of marmelade erop is heerlijk!
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Waarom jam altijd 'extra' jam is
'Extra' is een beschermende term die de hoeveelheid fruit weergeeft per kilo jam. Vroeger waren er verschillende kwaliteiten jam. De populairste was de zogenoemde huishoudjam die 350 gram vruchten per kilo jam bevatte. Extra jam was duurder.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Jam zonder suiker bestaat helaas niet, omdat jam van fruit wordt gemaakt en fruit nu eenmaal fruitsuikers bevat. Maar daar waar er bij gewone jam heel veel suikers aan worden toegevoegd om een zoete smaak te krijgen, gebeurd dit bij de jam van Low Carb Club niet.
Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop. Deze bevatten vooral suiker en geen of weinig vet.
'Confituur' is een ander woord voor jam. 'Fruitbeleg' wordt op dezelfde manier gemaakt maar er is als zoetmiddel geen suiker gebruikt maar bijvoorbeeld appeldiksap of agavesiroop. Zit er minder dan 60% suiker in een jam of beleg dan krijgt het een fantasienaam als 'fruitspread'.
Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.
De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar gebruiken.
1 de Beste Jam extra aardbei | Dirk.
Halvajam. Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Hero Minder zoet aardbeien jam is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Hero Minder zoet aardbeien jam is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
Citroen is onze ab-so-lute favoriet als we zelf confituur willen maken. Dit gele vruchtje versterkt niet alleen de smaak, het is ook een natuurlijke pectine-bom, waardoor de confituur vanzelf dikker wordt. En alsof dat niet genoeg is, zorgt citroen er ook voor dat de kleur van het fruit goed behouden blijft.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
Zoals reeds geschreven kun je jam met suiker of geleisuiker, tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In een ongeopende jampot, kan de jam tot 2 jaar bewaard worden, en hoeft de jam niet in de koelkast bewaard worden.