En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.
Oestrogeen is een verzamelnaam van 'vrouwelijke' hormonen. De belangrijkste oestrogenen zijn estriol, estradiol en estron. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij het reguleren van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap.
Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Hormonen hebben invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals de groei of de puberteit, als kortlopende lichaamsprocessen zoals bloeddruk en angstreacties.
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Effect op het lichaam
Deze mentale gevolgen van rouw hebben logischerwijs ook enorm veel impact op je lichaam, zoals de toegenomen afgifte van hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol.
Door angst maakt uw lichaam een stresshormoon aan, genaamd cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er extra energie vrijkomt. Hierdoor kunt u snel, en met een reflex, reageren.
De hormoonschommelingen die zich in je lijf kunnen afspelen, kunnen ervoor zorgen dat je minder energie hebt, je minder vrolijk voelt of niet lekker in je vel zit. Het kan ook fysieke klachten met zich meebrengen, zoals hoofdpijn of migraine, buikpijn, rugpijn of huidproblemen.
Stress- en geslachtshormonen hebben veel effecten op het brein, bijvoorbeeld op het geheugen en emoties. Maar welke hersengebieden door welke hormonen worden beïnvloed en hoe dat precies verloopt is nog onduidelijk. “Onderzoekers kijken vaak naar dezelfde hersengebieden”, vertelt endocrinoloog dr. Onno Meijer (LUMC).
Een hormoon is een signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt en via het bloed bij cellen komt waarvan het de activiteit reguleert. Het gaat dus over grotere afstanden. Een stof die communicatie tussen naastgelegen cellen mogelijk maakt is dus niet een hormoon.
Oorzaak zijn de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Het eerste geeft vrouwen een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine kan dan op zijn beurt vergeleken worden met morfine en werkt uitermate pijnstillend.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
Bij mannen en vrouwen speelt het een rol bij de libido. Testosteron zorgt ook bij vrouwen voor de groei van schaamhaar tijdens de puberteit. Testosteron stimuleert de groei van skeletspieren. Onder invloed van testosteron verandert de talgproductie, een van de oorzaken van acne.
Er lijken steeds meer verbanden te zijn tussen hormonen en emoties. Sterke emoties zoals angst, woede, stress en opwinding veranderen het lichamelijk functioneren. Veranderingen zoals de hartslag, bloeddruk, pupilgrootte, huilen en zweetaanvallen worden veroorzaakt door het zenuwstelsel en hormoonstelsel.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Naast dopamine is er nog een stofje dat veel vrijkomt tijdens de verliefdheid, oxytocine, dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Die bijnaam verklapt al wel een beetje wat dit hormoon met je doet. Het zorgt ervoor dat je de hele tijd wil knuffelen met je vriendje of vriendinnetje.
Oxytocine is een hormoon dat letterlijk 'snelle baring' betekent. Artsen gebruiken het daarom om weeën op te wekken, of de borstvoeding te bevorderen. In het lichaam speelt het echter ook een rol bij de hechting tussen moeder en kind, het ontstaan van vriendschappen en met gevoelens van plezier.
De invloed van hormonen
Het is dan ook niet zo gek dat hypofysepatiënten vaker psychische problemen ervaren en minder lekker in hun vel zitten. Klachten bij hypofysepatiënten zijn vaak depressie, sneller geïrriteerd raken of een depressief gevoel, angst, problemen met slapen en problemen met seks.
Sporten om buikvetverbranding te stimuleren
Wanneer je koolhydraatarm en gezond eet, is het niet nodig om overmatig veel te sporten om af te vallen op de buik. Met gezond eten en het beperken van stress doe je al genoeg, en zal buikvet vanzelf verbrand worden.
Er komt een disbalans in het hormonale stelsel waardoor vrouwen vaak meer buikvet gaan krijgen en mannen borstjes. Ook de energieverbranding in rust gaat op een lager pitje waardoor u automatisch zwaarder dreigt te worden in de overgang.